Σικελία: Γάτες «εμπρηστές» στην υπηρεσία της Μαφίας

Σικελία: Γάτες «εμπρηστές» στην υπηρεσία της Μαφίας
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
VINCENZO PINTO via Getty Images

Γάτες «εμπρηστές» φέρεται ότι χρησιμοποιεί η μαφία σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων με αφορμή τις πολλές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει από την Πέμπτη στη Σικελία.

Ειδικότερα αξιωματούχοι αρμόδιοι για τα εθνικά πάρκα αναφέρουν ότι άνθρωποι της μαφίας δένουν επάνω σε γάτες πανιά βουτηγμένα σε πετρέλαιο και αφού τα ανάβουν τις αφήνουν να τρέχουν ελεύθερες στο δάσος προκαλώντας έτσι τεράστιες πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τον Independent δεκάδες πυρκαγιές ξέσπασαν στη Σικελία την περασμένη Πέμπτη μέσα σε διάστημα λίγων ωρών και πιστεύεται πως πίσω από αυτές κρύβονται μαφιόζοι, ή συνεργάτες τους.

Τουλάχιστον 30 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν την Πέμπτη με αποτέλεσμα να εκκενωθούν πολλά σπίτια και σχολεία ενώ αρκετά παιδιά νοσηλεύθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα. Οι αρχές κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο που τέθηκε σε λειτουργία τη στιγμή που επικρατούσαν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες όπως υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι.

Αξιωματούχοι ανοιχτά πλέον μιλούν πως πρόκειται για σχέδιο της μαφίας που συνεργάζεται με θυμωμένους πρώην δασικούς υπαλλήλους οι οποίοι απολύθηκαν όταν διαπιστώθηκε πως είχαν σχέσεις με τη μαφία, αλλά και εργολάβους.

Σημειώνεται ότι η Σικελία έχει 23.000 μόνιμους και εποχιακούς δασικούς υπαλλήλους. Πρόκειται για προσλήψεις που αποδίδονται σε νεποτισμό και αποτελούν πολιτικό σκάνδαλο, αν αναλογιστεί κανείς πως στον Καναδά, όπου υπάρχουν τεράστιες δασικές εκτάσεις απασχολούνται μόλις 4.200 δασοφύλακες.

«Δεν έχουμε αποδείξεις αλλά υποψιαζόμαστε ότι υπάρχουν εγκληματικά συμφέροντα πίσω από το ξέσπασμα των πυρκαγιών» δήλωσε ο Ροζάριο Κροσέτα ο κυβερνήτης της Σικελίας.

«Με τρομοκρατεί η ιδέα ότι εγκληματίες βάζουν φωτιά σε εθνικά πάρκα και καίνε δάση που υπάρχουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια» λέει ο ίδιος και τονίζει πως υπάρχουν συμφέροντα από την καταστροφή αυτών των εκτάσεων.

Πρόσφατα η μαφία επιχείρησε να δολοφονήσει τον Τζουζέπε Αντόντσι, διευθυντή του εθνικού πάρκου στο Νεμπρόντι, ο οποίος είχε καταβάλει προσπάθειες να αποκαλύψει ομάδες και άτομα που εξυπηρετούσαν οργανωμένα συμφέροντα και είχαν υπεξαιρέσει εκατομμύρια ευρώ από πόρους της ΕΕ οι οποίοι προορίζονταν για αγρότες που είχαν εκτάσεις στο εθνικό πάρκο.

Πολλές από τις εκτάσεις που παραδόθηκαν στις φλόγες είναι «φιλέτα» για εργολάβους που θέλουν να κτίσουν βίλες και παραθεριστικά θέρετρα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Δεν είναι δυνατόν όλη η Σικελία να παραδόθηκε την ίδια χρονική στιγμή στις φλόγες και να πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός... μια μέθοδος των μαφιόζων είναι να δένουν ένα πανί βουτηγμένο σε πετρέλαιο στην ουρά μια γάτας και στη συνέχεια να του βάζουν φωτιά» δηλώνει ο Αντόντσι.

«Θα προσφέρω όλα εκείνα τα μέσα στην αστυνομία και στους καραμπινιέρι για να πιάσουν τους υπαίτιους των πυρκαγιών» υποσχέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο.

Δημοφιλή