Οι αρχές στο Ιράν ισχυρίζονται πως απέτρεψαν την «μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση» στην ιστορία της χώρας

Οι ιρανικές αρχές ισχυρίζονται πως απέτρεψαν την «μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση» στην ιστορία της χώρας
Iran, Tehran, Azadi Monument
Iran, Tehran, Azadi Monument
Tibor Bognar via Getty Images

Στην εξάρθρωση δικτύου εξτρεμιστών που σχεδίαζαν την «μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση» στην ιστορία της χώρας, ανακοίνωσε πως προχώρησε το Ιρανικό Υπουργείο Πληροφοριών ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για σχεδιαζόμενες βομβιστικές επιθέσεις τόσο στην Τεχεράνη όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Ήδη υπάρχουν αναφορές πως έχει συλληφθεί ένας μεγάλος αριθμός υπόπτων ενώ φαίνεται πως έχουν εντοπιστεί και σημαντικές ποσότητες εκρηκτικών και βομβών.

Αν και τα στοιχεία δεν υπόπτων δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το αρμόδιο υπουργείο γίνεται λόγος για «τακφίρις», η λέξη που χρησιμοποιείται τόσο στην αραβική γλώσσα όσο και στα φαρσί για τους ακραίους σουνίτες μουσουλμάνους οι οποίοι χαρακτηρίζουν όλους τους άλλους ως «απίστους». Σημειώνεται πως οι Ιρανοί είναι σιίτες και παρέχουν, μαζί με τη Ρωσία, στήριξη στις δυνάμεις της Συρίας στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με μια άλλη αναφορά του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων (ΙRNA) οι ύποπτοι χαρακτηρίζονται από πολλούς ως «γουαχάμπι τακφίρις». Ο Γουαχαμπισμός μια «υπερ-συντηρητική» σχολή του Ισλάμ, με ισχυρό προπύργιο στη Σαουδική Αραβία, η οποία διατηρεί τεταμένες σχέσεις με το Ιράν με πιο πρόσφατο «επεισόδιο» στη σχέση των δύο χωρών την εκτέλεση επιφανούς σιίτη κληρικού, κάτι που φυσικά εξόργισε την Τεχεράνη.

Μόλις τον Μάιο, ο Υπουργός Πληροφοριών του Ιράν είχε ανακοινώσει την εξάρθρωση 20 τρομοκρατικών ομάδων που σχεδίαζαν βομβιστικές επιθέσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Press TV, οι συλλήψεις έγιναν τις τελευταίες ημέρες ενώ οι βομβιστικές επιθέσεις ήταν προγραμματισμένες να γίνουν μέσα στο Ραμαζάνι.

Πηγές: , Independent

, DW

Δημοφιλή