Γιούνκερ: «Η Ευρωζώνη δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς την Ελλάδα». Οι προτάσεις που θα παρουσιάσει ο ΣΕΒ

Γιούνκερ: «Η Ευρωζώνη δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς την Ελλάδα». Οι προτάσεις που θα παρουσιάσει ο ΣΕΒ
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras walks past European Commission President Jean-Claude Juncker (R) at the start of an EU-CELAC Latin America summit in Brussels, Belgium June 10, 2015. REUTERS/Francois Lenoir
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras walks past European Commission President Jean-Claude Juncker (R) at the start of an EU-CELAC Latin America summit in Brussels, Belgium June 10, 2015. REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / Reuters

«Η Ευρωζώνη δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς την Ελλάδα», τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΖαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Euronews», στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα.

Στη συνέντευξη ο κ. Γιούνκερ, ερωτώμενος σχετικά, αναφέρει ότι κάτι έχει αλλάξει από το καλοκαίρι του 2015 και κανείς δεν υποστηρίζει σοβαρά το Grexit και πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο οι ελληνικές όσο και οι Αρχές της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία, σεβαστή και από τις δύο πλευρές.

«Αγωνίστηκα σκληρά για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, κατά την άποψη μου ούτε η ΕΕ ούτε η ζώνη του ευρώ θα είναι πλήρεις χωρίς την Ελλάδα» τονίζει.

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρει ότι ποτέ δεν είναι ικανοποιημένος με τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων σε καμία από τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι η Ελλάδα κάνει τεράστια προσπάθεια. Εκφράζει, μάλιστα, τον θαυμασμό του για τους Έλληνες, για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τις ευθύνες που έχουν επωμιστεί και δηλώνει «περισσότερο ικανοποιημένος από ό,τι νόμιζα ότι θα μπορούσα να είμαι το καλοκαίρι του 2015».

Σε ερώτηση για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, τονίζει ότι αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και πως οι χώρες που υποδέχονται τους πρόσφυγες, όπως η Ελλάδα, πρέπει να υποστηρίζονται.

Ως προς τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι αυτή έχει αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, και εκφράζει την ελπίδα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και κυρίως οι Έλληνες και η τουρκική πλευρά να κάνουν τα πάντα για να παραμείνει σε ισχύ.

Τι θα προτείνει ο ΣΕΒ στον Γιούνκερ

Κοινές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν για τη δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη σταδιακή ελάφρυνση της υπερφορολόγησης στην παραγωγή και την εφαρμογή σχεδίου ανάπτυξης με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και τα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) θα ζητήσει ο ΣΕΒ από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αύριο, Τρίτη, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου στην οποία θα παραστεί και θα μιλήσει ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Ο ΣΕΒ θα επισημάνει ότι η γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος θα πρέπει να συνοδευτεί από αυτές τις κοινές πρωτοβουλίες ενώ χαρακτηρίζει την παρουσία του κ. Γιούνκερ στη γενική συνέλευση ως ψήφο εμπιστοσύνης, «όχι μόνο στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική πολιτεία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να εισέλθει η χώρα μας σε μία αναπτυξιακή τροχιά, αλλά κυρίως, και, στις πρωτοβουλίες που σε καθημερινή βάση λαμβάνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες, που τόσο πολύ έχουν δοκιμασθεί την τελευταία επταετία, για να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις, που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας, ώστε να επανέλθει επιτέλους η χώρα στην κανονικότητα της ανάπτυξης και να αρχίσει να ανακτά το χαμένο έδαφος στα χρόνια της κρίσης».

Στην πρωινή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης θα μιλήσει στα μέλη του ΣΕΒ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ στην απογευματινή εκδήλωση, την οποία θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, πρόκειται να απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και ομιλητές θα είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.

Κατά τις πληροφορίες ο κ. Φέσσας αναμένεται να κάνει τρεις επισημάνσεις:

- Πρώτον, ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει ούτε με δανεικά, ούτε μόνο με ευρωπαϊκά κονδύλια. Χρειάζονται ιδιωτικά κεφάλαια που θα επενδυθούν σε μία χώρα που έχει σχέδιο, στόχους και εργαλεία. Προπάντων όμως χρειάζεται συνεργασία.

- Δεύτερον, ότι «όλοι μαζί, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, κράτος, φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να χαράξουμε μια στρατηγική, που θα συνδυάζει στόχους και δυνατότητες και θα αξιοποιεί όλους τους πόρους στο ανθρώπινο δυναμικό, στις επιχειρήσεις και στους δημόσιους φορείς. Μια στρατηγική που θα εντοπίζει προβλήματα, εμπόδια και δυσκολίες και θα προτείνει λύσεις».

- Και τρίτον ότι: «Σε αυτή την προσπάθεια όλοι έχουμε κάτι να προσθέσουμε, όταν λειτουργούμε εποικοδομητικά. Όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στη χάραξη μιας κοινής πορείας για να επιλυθεί το μεγαλύτερο ίσως, πρόβλημα της χώρας: Η έλλειψη εμπιστοσύνης. Γιατί δεν έχουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας, δεν μας εμπιστεύονται οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, οι επιχειρηματίες δεν εμπιστεύονται το κράτος και η κοινωνία δεν εκτιμά τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα. Χτίζοντας εμπιστοσύνη θα απελευθερώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα».

Στο πλαίσιο των εργασιών της συνέλευσης, ο ΣΕΒ θα παρουσιάσει εκτενή μελέτη με 124 «Προτάσεις Πολιτικής για Eπενδύσεις, Aνάπτυξη και Δουλειές» η οποία διαρθρώνεται σε 14 άξονες: Πρόσβαση στη Χρηματοδότηση, Ενθάρρυνση Παραγωγικών Επενδύσεων, Μείωση Ενεργειακού Κόστους, Προώθηση Ψηφιακών Επικοινωνιών, Επιχειρηματική Εξωστρέφεια, Φορολογική Δικαιοσύνη, Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία, Λειτουργικός Χωροταξικός Σχεδιασμός, Εποπτεία Αγοράς και Κανόνες στον Ανταγωνισμό, Σύγχρονο Σύστημα Αδειοδότησης, Δομές Ποιότητας για τη Βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας, Ποιοτική και Ταχεία Απονομή Δικαιοσύνης, Καλή Νομοθέτηση και Ρυθμιστική Διοίκηση, Περισσότερες και Καλύτερες Θέσεις Εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα.

Θα γίνουν επίσης εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και του νέου Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ. Το ΔΣ πρόκειται να προτείνει την ανανέωση της θητείας του προέδρου Θ. Φέσσα στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, ενώ νέα μέλη στο ΔΣ αναμένεται να εκλεγούν οι Μιχάλης Τσαμάζ (Όμιλος ΟΤΕ), Οδυσσέας Αθανασίου (Lamda Development), Ηρώ Αθανασίου (UNILEVER Ελλάς/Κύπρου), Νέλλη Κάτσου (Pharmaten) και Μιχάλης Στασινόπουλος (ΒΙΟΧΑΛΚΟ).

Spiegel για Γιούνκερ: Τσιγάρα, ποτά και «ακανόνιστη» συμπεριφορά

Οξεία κριτική ασκεί το Spiegel σε άρθρο που δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες.

Αφορμή για το δημοσίευμα στάθηκε το ταξίδι του τελευταίου στην Αγία Πετρούπολη και η χειραψία του μπροστά από τις σημαίες της Ε.Ε. και της Ρωσίας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ο κ. Γιούνγκερ, μπορεί να είναι στην τρέχουσα θέση του μόνο για ενάμιση χρόνο, αλλά μονομερείς ενέργειες όπως αυτή έχουν γίνει κάτι σαν σήμα κατατεθέν για τον ίδιο και την όλο και πιο ακανόνιστη συμπεριφορά του», σημειώνει.

Aκόμα, ο συντάκτης του άρθρου δεν διστάζει να κατηγορήσει τον Γιούνκερ για κατάχρηση τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών.

«Το στιλ ηγεσίας του Γιούνκερ θυμίζει όλο και πιο πολύ τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν. Δεν είχε τη φήμη ότι ενδιαφέρονταν υπερβολικά για τις λεπτομέρειες. Ο Γιούνκερ φαίνεται επίσης ότι δεν είναι στην καλύτερη στιγμή της υγείας του και δεν περνά ούτε ένα λεπτό χωρίς να ανάψει κι άλλο τσιγάρο», αναφέρει.

Ακόμα, γίνεται λόγος στην στήριξη που έδειχνε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια της κρίσης του ελληνικού χρέους.

«Κατά την διάρκεια της κρίσης του ελληνικού χρέους, έδειξε φανερά την υποστήριξή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν είναι ένας από τους πιστωτές στην Ελλάδα».

«Η υπομονή για τη συμπεριφορά του Γιούνκερ φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της», τονίζει.

Δημοφιλή