Αυτή η καλλιτέχνης αποκαλύπτει στα έργα της τον ναρκισσισμό της γενιάς του Instagram

Αυτή η καλλιτέχνης αποκαλύπτει στα έργα της τον ναρκισσισμό της γενιάς του Instagram

Οι αψεγάδιαστα στημένες selfies, τα προϊόντα ομορφιάς και οι γεμάτες έμπνευση και αισιοδοξία ατάκες φαίνεται πως αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά των περισσότερων γυναικείων λογαριασμών στο Instagram. Μια ιδιοφυής καλλιτέχνης, όμως, ξεσκεπάζει τα ψέματα που κρύβουν πίσω τους.

Η Laura Callaghan, μια illustrator από το Λονδίνο, φέρνει τα πάνω κάτω στο διαδεδομένο αυτό κλισέ με μια σειρά από εντυπωσιακούς αλλά και κάπως άβολους πίνακες τους οποίους και δημιουργεί με χρήση νερομπογιών.

Η γενιά του Instagram παρουσιάζεται από την Callaghan με ολοζώντανα, λαμπερά χρώματα, να τραβά selfies και να επιδίδεται σε ολόκληρες ιεροτελεστίες ομορφιάς.

Μόνο που κανείς από τους χαρακτήρες στους πίνακές της δεν είναι πραγματικά αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει.

Με μια πιο κοντινή ματιά, οι γυναίκες της Callaghan είναι βαριεστημένες, απαθείς, σχεδόν φυλακισμένες από τα ίδια αδιανόητα πρότυπα ομορφιάς που θέτουν τόσο στους εαυτούς τους όσο και στους ακολούθους τους.

Οι σκηνές νέο-ναρκισσισμού που αποτυπώνει συνοδεύονται με τα ίδια ψευδό-θετικά μηνύματα που χρησιμοποιεί η ίδια γενιά κατά κόρων στα κοινωνικά δίκτυα.

«Η εσωτερική ομορφιά δεν μπορεί να λάμψει μέσα από το μακιγιάζ, δεν υπάρχει καλύτερη ομορφιά από αυτή που πηγάζει από μέσα σου» είναι η (ειρωνική) λεζάντα σε έναν πίνακα που δείχνει γυναίκες να βάφονται, να ξυρίζονται και να ακολουθούν όλες τις απαραίτητες τυποποιημένες διαδικασίες περιποίησης για να γίνουν «όμορφες».

Άλλες γυναίκες στους πίνακες της Callaghan παρουσιάζουν μια ανία που προέρχεται από καθημερινές συνήθειες περιποίησης της επιδερμίδας τους, χρήσης μακιγιάζ και άλλων υποτιθέμενων «απαραίτητων» γυναικείων τελετουργικών ομορφιάς.

Δείτε κάποιες από αυτές παρακάτω και μπείτε εδώ για να δείτε ολόκληρη τη δουλειά της Callaghan.