Λήξη συναγερμού στις Βρυξέλλες. Ψεύτικη ζώνη εκρηκτικών φορούσε ο ύποπτος άνδρας που συνελήφθη

Λήξη συναγερμού στις Βρυξέλλες. Ψεύτικη ζώνη εκρηκτικών φορούσε ο ύποπτος άνδρας που συνελήφθη
Twitter

Μπισκότα και αλάτι περιείχε η ψεύτικη ζώνη εκρηκτικών υλών που φορούσε ο ύποπτος που συνελήφθη στο εμπορικό κέντρο των Βρυξελλών, σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Ο ύποπτος, ηλικίας 26 ετών, ο οποίος συνελήφθη σήμερα Τρίτη το πρωί έπειτα από απειλή βόμβας στο εμπορικό κέντρο City2 σε κεντρικό σημείο της πόλης, είχε καλέσει ο ίδιος την αστυνομία και σύμφωνα με την εισαγγελία Βρυξελλών υποφέρει από ψυχολογικά προβλήματα. Πρόσφατα είχε καλέσει ο ίδιος την αστυνομία λέγοντας ότι κάποιοι τον αναγκάζουν να ενταχθεί στο ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Οι βελγικές Αρχές εξετάζουν κατά πόσον ο ύποπτος που συνελήφθη σχετίζεται ή όχι με τρομοκρατικές πράξεις.

Ο συναγερμός σήμανε στις 06.30 τοπική ώρα όταν εντοπίσθηκε άνδρας με ύποπτη συμπεριφορά κοντά στο εμπορικό κέντρο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

Ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ προήδρευσε το πρωί σε έκτατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Πολλές από τις εισόδους του μετρό στο εμπορικό κέντρο αποκλείστηκαν και το εμπορικό εκκενώθηκε.

Αργότερα, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία της βελγικής πρωτεύουσας, ο άνδρας ομολόγησε στις αρχές ότι επινόησε τα πάντα.

Αυτός ο άνδρας ηλικίας 26 ετών, που είχε αναγνωριστεί με τα αρχικά «Τζ. Μπ» επικοινώνησε ο ίδιος με την αστυνομία γύρω στις 05.30 τοπική ώρα υποστηρίζοντας ότι τον είχαν απαγάγει και τον είχαν αφήσει σε σημείο κοντά στο εμπορικό κέντρο City 2, αφού του είχαν φορέσει «μια ζώνη με εκρηκτικές ύλες που επρόκειτο να την πυροδοτήσει από απόσταση ένα τρίτο πρόσωπο». Ο άνδρας συνελήφθη, ανακρίθηκε από τους αστυνομικούς, οι οποίοι πήγαν επίσης στο σπίτι της μητέρας του, εξήγησε η εισαγγελία σε δελτίο Τύπου που δημοσίευσε.

«Αυτή η επίσκεψη στο σπίτι (της μητέρας του) συνέβαλε στο να εντοπίσουμε υπολείμματα των υλικών που χρησιμοποίησε για την κατασκευή της ψεύτικης ζώνης. Καθώς του παρουσιάσαμε αυτά τα στοιχεία της έρευνας, ο ύποπτος ομολόγησε και παραδέχθηκε ότι επινόησε την απαγωγή του» διευκρίνισε η εισαγγελία.

«Σχετικά με το όχημα το οποίο περιέγραψε ότι χρησιμοποιήθηκε για την απαγωγή του, ο ύποπτος παραδέχθηκε ότι ανέφερε τυχαία» μια πινακίδα κυκλοφορίας που είχε δει στο δρόμο, διευκρινίζουν οι εισαγγελικές αρχές κι υπογραμμίζουν ότι ο ιδιοκτήτης του οχήματος αφέθηκε ελεύθερος αφού ανακρίθηκε.

Η εισαγγελία είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα ότι ο άνδρας ήταν «γνωστός στις δικαστικές αρχές για διάφορους λόγους μεταξύ αυτών ορισμένους που συνδέονται με ψυχιατρικής φύσης προβλήματα».

Ο εισαγγελέας ζήτησε ο ύποπτος να τεθεί σε προσωρινή κράτηση και να εξεταστεί από ψυχίατρο. Ο ανακριτής έχει στη διάθεσή του 24 ώρες για να απαντήσει.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή