Ντράγκι: Η ΕΚΤ είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα

Ντράγκι: Η ΕΚΤ είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα
European Central Bank (ECB) President Mario Draghi addresses the European Parliament's Economic and Monetary Affairs Committee in Brussels, Belgium, June 21, 2016. REUTERS/Francois Lenoir
European Central Bank (ECB) President Mario Draghi addresses the European Parliament's Economic and Monetary Affairs Committee in Brussels, Belgium, June 21, 2016. REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / Reuters

Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη αποκτά ορμή αλλά η αβεβαιότητα είναι υψηλή και η προοπτική του πληθωρισμού παραμένει συγκρατημένη, έτσι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση αν χρειαστεί, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

«Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και οι κίνδυνοι υποχώρησης είναι ακόμη σημαντικοί λόγω της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας που παραμένει ευάλωτη και των γεωπολιτικών εξελίξεων», δήλωσε ο Ντράγκι στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Θα παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη της προοπτικής για τη σταθερότητα των τιμών», είπε. «Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία μέσα στα όρια της εντολής μας, αν χρειαστεί, ώστε να επιτύχουμε τον στόχο μας. Ιδιαίτερα, η ΕΚΤ είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα έπειτα από το δημοψήφισμα της Βρετανίας για την ΕΕ».

Σύμφωνα με τους Financial Times, η μεγαλύτερη ανησυχία για τον Μάριο Ντράγκι είναι ότι ένα Brexit θα προκαλούσε ένα ρεύμα ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη, κάνοντας δυσκολότερη την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής ενοποίησης της Ευρωζώνης, η οποία είναι αναγκαία για να γίνει το ευρώ πιο βιώσιμο.

Η ΕΚΤ έχει κάνει μία συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με την Τράπεζα της Αγγλίας, επιτρέποντας στις βρετανικές τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε ευρώ, ενώ δεσμεύεται στην παροχή απεριόριστων ποσών ευρώ σε τράπεζες της Ευρωζώνης, εφόσον αυτές έχουν επαρκή ενέχυρα για τη χρηματοδότηση που θα λάβουν.

Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν με ποιον τρόπο θα διασφαλίσουν ότι μία έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ δεν θα καταπνίξει την περιορισμένη οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

«Η υλοποίηση εκ μέρους της Ελλάδας των προαπαιτούμενων δράσεων και μεταρρυθμίσεων, έχει ήδη δημιουργήσει και θα συνεχίσει να παράγει περαιτέρω σταθεροποίηση»

Την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομιας και τις θετικές προοπτικές στον τομέα της οικονομικής μεγέθυνσης, επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας οικονομικού διαλόγου ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και απαντώντας σε ερωτήσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών, Γιώργου Κύρτσου και Νότη Μαριά, ο Μ. Ντράγκι ανέφερε:

«Θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσω τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί την Ελλάδα για τη σταθεροποίηση μιας κατάστασης, η οποία ήταν πράγματι πολύ δύσκολη. Οι προαπαιτούμενες δράσεις που είχαν συμφωνηθεί, έχουν υλοποιηθεί και η απόφαση του ΔΣ του ΕΜΣ για την καταβολή της δόσης έχει ήδη ληφθεί. Ο συνδυασμός αυτός, μακρο-οικονομικών πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει δημιουργήσει και θα συνεχίσει να παράγει, περαιτέρω σταθεροποίηση, ενώ επίσης θα δημιουργήσει τις συνθήκες για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» σημείωσε ο κ. Ντράγκι και συνέχισε: «Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας καλύτερης συνολικά οικονομικής κατάστασης.

Υπάρχουν βεβαίως αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως για παράδειγμα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η επιβάρυνση που επιφέρουν στον τραπεζικό τομέα – για το λόγο αυτό, η σχετική νομοθετική ρύθμιση είναι πολύ σημαντική, καθώς θα επιτρέψει στις τράπεζες να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να απαλλαγούν από το βάρος αυτό που καθυστερεί την παροχή πιστώσεων, καθιστά τις τράπεζες πιο αδύναμες - και στην πραγματικότητα, υπονομεύει τη δυνατότητά τους να υποστηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα. Θα πρέπει να λάβουμε επίσης υπόψη μας, ότι η κατάσταση της ρευστότητας αντιμετωπίζει εδώ και αρκετούς μήνες σημαντικές εκροές από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά ταυτόχρονα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν κατορθώσει να μειώσουν την εξάρτησή τους από την ΕΚΤ – εξέλιξη η οποία αποτελεί θετικό στοιχείο.

Πρόκειται συνεπώς για έναν συνδυασμό στοιχείων και η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί εφόσον υιοθετηθούν οι κατάλληλες πολιτικές». Καταλήγοντας, ο κ. Ντράγκι συμπέρανε πως «σταδιακά, με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, οι έλεγχοι επί της κίνησης κεφαλαίων θα μπορούσαν σταδιακά να μειωθούν – αν και αυτό αποτελεί απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και όχι της ΕΚΤ. Αλλά και αυτός ο παράγοντας θα συνεισέφερε στην ενίσχυση της οικονομίας και θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες πρόσβασης στις αγορές, όπως συνέβαινε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο».

Σε ερώτηση σχετικά με το χρόνο αποχώρησης της ΕΚΤ από την «τρόικα», ο Ντράγκι αναφέρθηκε στο ιστορικό της εμπλοκής της ΕΚΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι ο ρόλος της είναι η παροχή τεχνογνωσίας, ενώ επίσης σημείωσε ότι η συμμετοχή της αποσκοπεί στη διασφάλιση της επιτυχίας των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής προς διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη, ότι δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για ενδεχόμενη αποχώρηση της ΕΚΤ από την «τρόικα» και ότι σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την ΕΚΤ αλλά και από τους λοιπούς θεσμούς, καθώς η ΕΚΤ αποτελεί πλέον μέρος των νομοθετικών ρυθμίσεων, που σε ευρωπαϊκό επίπεδο καλύπτουν το ελληνικό πρόγραμμα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή