Συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ στο Μαξίμου. «Είσαι αληθινός φίλος της Ελλάδος», Γιούνκερ: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο»

Συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ στο Μαξίμου. «Είσαι αληθινός φίλος της Ελλάδος», Γιούνκερ: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο»

Σε αρκετά θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τον κ. Γιούνκερ λέγοντας ότι καλοσωρίζει στην Ελλάδα «έναν αληθινό φίλο της Ελλάδας αλλά και έναν σταθερό υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ιδέας», ο οποίος όπως είπε «επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή όχι τόσο για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη».

«Είμαι βέβαιος ότι θα 'χουμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε σχέσεις για το πως θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε τη σχέση Ελλάδας - Κομισιόν και μετά από 6 χρόνια λιτότητας να σχεδιάσουμε τις δομικές αλλαγές που χρειάζεται ώστε να οδηγηθούμε σε ανάπτυξη», τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

« Είμαι βέβαιος ότι με την ίδια σοφία που κινηθήκαμε σε δύσκολές στιγμές, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη για το μέλλον των λαών της».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως «την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε (με τον κ. Τσίπρα) οι συνθήκες ήταν πολύ πιο δύσκολες από ότι σήμερα διότι η Ελλάδα δεν ήταν στον καλό δρόμο. Η Ευρώπη είχε κάνει λάθη όπως και η Ελλάδα.

Ωστόσο ο κ. Γιούνκερ επισήμανε πως «σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά».

«Απελευθερώνονται τα κονδύλια με προορισμό την Ελλάδα και γι' αυτό εκφράζω την ικανοποίηση μου», τόνισε ο κ. Γιούνκερ ο οποίος υπογράμμισε πως οι προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα δεν είναι τίμημα για τις Βρυξέλλες, ενώ υποστήριξε πως θα ήθελε ο ελληνικός λαός να έχει την πατρότητα των προγραμμάτων που εφαρμόζονται.

«Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ένα μεγάλο έθνος», ανέφερε ακόμη ο κ. Γιούνκερ και έκανε λόγο για ανάγκη δημιουργίας ενός ελληνικού κράτους πιο ισχυρού το οποίο όμως χαρακτήρισε ως δύσκολο εγχείρημα. Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε και στο θέμα της μετανάστευσης και τόνισε πως όλες οι λεπτομέρειες των προγραμμάτων έχουν ρυθμιστεί.

«Δεν θα πρέπει κανείς να προσβάλλει τους Έλληνες και ούτε να αμφισβητεί τι προθέσεις των Ελλήνων να κάνουν τα σωστά πράγματα», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Συνάντηση με Παυλόπουλο

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου επίσης η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα.

Ο κ. Παυλόπουλος καλωσόρισε από την πλευρά του τον κ. Γιούνκερ και έκανε λόγο για καθοριστική του συμβολή «για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη». Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ακόμη πως η Ελλάδα, όπως φάνηκε άλλωστε και από την αξιολόγηση, έχει πράξει αυτό που της αναλογεί και θα το πράξει και στο μέλλον ώστε να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα.

«Δηλαδή, θα συνεχίσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπούμε πλέον οριστικά στον δρόμο της ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ παράλληλα εξήρε το πλάνο Γιούνκερ ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις σε μια δύσκολη περίοδο.

Επίσης ο κ. Παυλόπουλος τόνισε για ακόμη μια φορά την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, «όχι με την μορφή κουρέματος αλλά με βάση τους κανόνες του ESM».

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε επίσης ότι θα «πρέπει να στηριχθεί η Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία».

Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε πως η Ελλάδα διανύει εφεξής την απόσταση για να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας, και υποστήριξε πως είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος διότι «το πρόγραμμα εφαρμόζεται, η δόση εκταμιεύεται, και επομένως για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, δε χρειάζεται να μιλήσουμε για προγράμματα προσαρμογής».

Σε ότι αφορά το προσφυγικό ο κ. Γιούνκερ σημείωσε πως η Ελλάδα έχει καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες ως προς την υποδοχή των προσφύγων». .

Καρβούνης: Καλοσωρίζουμε ένα φίλο της Ελλάδος

Στήριξη προς την Ελλάδα από την ΕΕ και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για βιώσιμη ανάπτυξη είναι το μήνυμα της επίσκεψης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης.

Ο κ. Καρβούνης αναφέρει στη δήλωσή του τα εξής: «Καλωσορίζουμε έναν μεγάλο φίλο της Ελλάδας που στήριξε τη χώρα μας διαρκώς. Με τη στήριξη της ΕΕ και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα μπορεί να μπει σε δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης».

Synantiseis Giounker me Tsipra kai Pavlopoulo

Δημοφιλή