Χωρίς exit polls, με αβέβαιo αποτέλεσμα και τους Ευρωπαίους στα κάγκελα οι Βρετανοί ψηφίζουν

Χωρίς exit polls, με αβέβαιo αποτέλεσμα και τους Ευρωπαίους στα κάγκελα οι Βρετανοί ψηφίζουν
Two activists with the EU flag and Union Jack painted on their faces kiss each other in front of Brandenburg Gate to protest against the British exit from the European Union, in Berlin, Germany, June 19, 2016. REUTERS/Hannibal Hanschke
Two activists with the EU flag and Union Jack painted on their faces kiss each other in front of Brandenburg Gate to protest against the British exit from the European Union, in Berlin, Germany, June 19, 2016. REUTERS/Hannibal Hanschke
Hannibal Hanschke / Reuters

Χωρίς exit polls, χωρίς τη δυνατότητα σοβαρών προβλέψεων και με τους Ευρωπαίους μια με το μαστίγιο και μια με το καρότο, υπό τον φόβο ότι θα χάσουν την Μεγάλη Βρετανία από την οικογένειά τους, διεξάγεται το βρετανικό δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας στην ΕΕ.

«No» στα exit polls

Οι κάλπες ανοίγουν σε λίγες ώρες και κανένας δεν γνωρίζει τι θα βγάλουν. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οριακό αποτέλεσμα ενώ αυξημένο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων, καθιστώντας αδύνατη την όποια πρόβλεψη.

Έτσι, όπως και το 2014 με το δημοψήφισμα στη Σκωτία και σε αντίθεση με τις βουλευτικές εκλογές, αποφασίστηκε να μην γίνουν exit polls, καθώς το περιθώριο λάθους είναι μεγάλο για ένα ερώτημα που δεν έχει προηγούμενο.

Αντίθετα το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δώσει στη δημοσιότητα έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, το βράδυ της Πέμπτης. Με την ελπίδα ότι θα επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014.

Η έρευνα του YouGov θα βασιστεί στις απαντήσεις που θα δώσει μια προεπιλεγμένη ομάδα ψηφοφόρων που θεωρείται αντιπροσωπευτική του εκλογικού σώματος. Τα ευρήματα του ινστιτούτου θα ανακοινωθούν από το κανάλι Sky News λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες στις 22.00, τοπική ώρα (00.00 μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή ώρα Ελλάδας).

Η έρευνα θα είναι διαδικτυακή, δεν θα βασιστεί δηλαδή στις απαντήσεις που θα δίνουν οι ψηφοφόροι βγαίνοντας από τα εκλογικά τμήματα, όπως γίνεται συνήθως στα exit polls. Οι ερωτηθέντες θα επιλεγούν μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν σε άλλες δημοσκοπήσεις του ινστιτούτου και έχουν συμφωνήσει να αποκαλύψουν την απόφαση που έλαβαν, αφού ψηφίσουν, είπε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής ο ακριβής αριθμός των ατόμων που θα συμμετάσχουν στην έρευνα.

Τελευταίες δημοσκοπήσεις

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Times τη Δευτέρα, έδινε ποσοστό 44% υπέρ του Brexit και 42% υπέρ του Bremain. Άλλες δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν ότι προηγείται οριακά το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής.

Σύμφωνα δε με τη δημοσκόπηση της Opinium, η εκστρατεία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ προηγείται με μία μονάδα από το αντίπαλο στρατόπεδο της παραμονής, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για το κρίσιμο δημοψήφισμα.

Ειδικότερα, το Brexit συγκεντρώνει ποσοστό 45% ενώ το Bremain 44%. Αναποφάσιστοι είναι το 9% αλλά δηλώνουν ότι θα πάνε στην κάλπη.

Σύμφωνα με την έρευνα της TNS, το 43% του δείγματος απάντησε ότι θα ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης, ενώ το 41% υπέρ της παραμονής. Ένα 16% του δείγματος δήλωσε αναποφάσιστο ή ότι δεν θα ψηφίσει.

Πάντως το Bloomberg δίνει μόνο 34% πιθανότητα να βγει το Brexit.

«Δεν γνωρίζει κανείς τι πρόκειται να συμβεί»

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας ο Ντέιβιντ Κάμερον παραδέχεται: «Δεν γνωρίζει κανείς τι πρόκειται να συμβεί. Το αποτέλεσμα φαίνεται ότι, εκτός απροόπτου, θα είναι οριακό».

Δεν μετανιώνει ωστόσο για την δέσμευση προς στο κόμμα του το 2013 να διενεργήσει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη, παρ' όλο που όλοι γνωρίζουν ότι πιέστηκε αφόρητα από τους βουλευτές του να ενεργήσει ανάλογα υπό την απειλή του Κόμματος Ανεξαρτησίας (UKIP).

Οι Ευρωπαίοι στα κάγκελα

Και οι Ευρωπαίοι, όπως σε κάθε κρίσιμο δημοψήφισμα, είναι μια με το μαστίγιο και μια με τα παρακάλια. Την τακτική του μαστίγιο υιοθέτησε πρώτος ο Σόιμπλε και σήμερα ήρθε και ο Γιούνκερ να προστεθεί στο κλαμπ. Λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση με το Λονδίνο μετά το δημοψήφισμα.

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι με επιστολή του στον Guardian προβαίνει σε μια εξαιρετικά συναισθηματική έκκληση προς τους ψηφοφόρους να αποδείξουν, για μια ακόμη φορά, ότι η Βρετανία είναι Μεγάλη.

Δημοφιλή