ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/06/2016 08:48 EEST | Updated 22/06/2016 08:49 EEST

Fitch: Οι ελληνικές τράπεζες θα πτωχεύσουν αν υπάρξει άρση των capital controls

Michael Gottschalk via Getty Images
Frankfurt, Germany - August 14: Lettering of FitchRatings rating agency on August 14, 2015 in Frankfurt, Germany. (Photo by Michael Gottschalk/Photothek via Getty Images)

Για κίνδυνο χρεοκοπίας των ελληνικών τραπεζών σε περίπτωση άρσης των capital controls κάνει λόγο ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Fitch, το μακροπρόθεσμο IDR (αξιολόγηση) της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank Ergasias ορίζεται σε RD (Restricted Default) και τα VR (Viability Ratings) σε «f».

Όπως σημειώνεται, αυτές οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν την εκτίμηση του οίκου ότι υπάρχουν πολύ υψηλά επίπεδα πιστωτικού ρίσκου, εξαιτίας των φτωχών προοπτικών ανάκαμψης σε περίπτωση αδυναμίας/ πτώχευσης σχετικά με μεγάλες υποχρεώσεις χρέους, εξαιτίας της χαμηλής αξίας των assets των τραπεζών και άλλων λόγων.

«Η αξιολόγηση των VR των τεσσάρων τραπεζών σε “f” αντικατοπτρίζει την άποψη του Fitch πως οι τράπεζες αυτές θα πτώχευαν αν υπήρχε άρση των περιορισμών στις καταθέσεις (capital controls). Το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστο. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει ακόμα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πελατών και επενδυτών για να επαναφέρει τα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των τραπεζών, και εν τέλει τη βιωσιμότητα των επιχειρηματικών τους μοντέλων».

Παρόλα αυτά, ο Fitch αναγνωρίζει πως έχει υπάρξει πρόοδος από τον Ιούνιο του 2015, καθώς και ότι η ρευστότητά τους έχει βελτιωθεί κάπως εξαιτίας των capital controls, των βελτιωμένων αντιλήψεων περί κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κ.α. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, τα πιστωτικά προφίλ τους παραμένουν αδύναμα, με μεγάλες ανισορροπίες και μεγάλη εξάρτηση από τη χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα.