ΔΙΕΘΝΕΣ
22/06/2016 15:06 EEST | Updated 22/06/2016 15:06 EEST

Βραζιλία: Σκότωσαν τη Τζούμα, το τζάκουαρ που χρησιμοποιήθηκε σε τελετή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση με τη θανάτωση της «Τζούμα» του θηλυκού τζάγκουαρ που αλυσοδεμένο χρησιμοποιήθηκε ως μασκότ σε τελετή εν’όψει των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βραζιλία.

Η 17χρονη Τζούμα είχε διασωθεί από στρατιώτες στη ζούγκλα του Αμαζονίου όταν η μητέρα της πέθανε και μεγάλωσε στο ζωολογικό κήπο μέσα στη στρατιωτική βάση στην πόλη Μανάους και έκτοτε κρατείτο εκεί. Μετά την τελετή, την Δευτέρα, δραπέτευσε, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κίνδυνος να φύγει από το ζωολογικό κήπο, όπως έγινε γνωστό.

Ο στρατός της Βραζιλίας με ανακοίνωσή του ανέφερε πως στο ζώο αρχικά έριξαν 4 βελάκια με ηρεμιστικό, όμως τελικά ένας στρατιώτης το πυροβόλησε καθώς το ηρεμιστικό δεν έδρασε αμέσως και το άγριο ζώο κινήθηκε απειλητικά εναντίον ενός στρατιώτη. Η επιλογή να θανατώσουν το ζώο είχε να κάνει με την ασφάλεια της ομάδας που επιχειρούσε να το περιορίσει, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Λίγο πριν πυροβολήσουν το ζώο εν ψυχρώ, η Τζούμα φωτογραφήθηκε αλυσοδεμένη σε τελετή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σημειώνεται πως η μασκότ των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων είναι ένα καρτούν τζάκουαρ ονόματι Τζίνγκα (Ginga).

«Κάναμε λάθος που επιτρέψαμε η ολυμπιακή φλόγα, σύμβολο ειρήνης και ενότητας, να παρουσιαστεί δίπλα σε ένα αλυσοδεμένο άγριο ζώο» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η  Επιτροπή διοργάνωσης των Ολυμπιακών του Ρίο διαβεβαιώνοντας πως δεν θα επιτρέψει ανάλογα περιστατικά να συμβούν κατά τη διάρκεια των αγώνων που ξεκινούν στις 5 Αυγούστου και θα διαρκέσουν έως τις 21 του ίδιου μήνα.

Πολλές φιλοζωικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και η αμερικανική PETA, καταδίκασαν τη θανάτωση του ζώου.

«Άγρια ζώα, που τελούν σε αιχμαλωσία και πιέζονται να κάνουν πράγματα τα οποία είτε είναι οδυνηρά, είτε τα τρομάζουν και που είναι πάντα ενάντια στη φύση τους, είναι σαν ωρολογιακές βόμβες. Η αιχμαλωσία θέτει τόσο τα ζώα όσο και τους ανθρώπους σε κίνδυνο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΡΕΤΑ.

Το περιστατικό που έγινε σήμερα γνωστό προβληματίζει για την ετοιμότητα της Βραζιλίας να διεξάγει τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεδομένης της σοβαρής πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη χώρα, των πληροφοριών που θέλουν οι υποδομές να μην είναι καθ΄όλα έτοιμες, αλλά και εξαιτίας του ιού Ζίκα που απειλεί την υγεία όχι μόνο των πολιτών αλλά των αθλητών, καθώς και όσων επισκεφθούν τη χώρα για να παρακολουθήσουν το μεγάλο αθλητικό γεγονός.