Τσίπρας σε Κουτσούμπα: «Οι αλλαγές σε εκλογικό νόμο και Σύνταγμα να στηρίζονται σε ευρύτερες δυνατές συναινέσεις»

Τσίπρας σε Κουτσούμπα: «Οι αλλαγές σε εκλογικό νόμο και Σύνταγμα να στηρίζονται σε ευρύτερες δυνατές συναινέσεις»
eurokinissi

Το πλαίσιο των αρχών που θα μπορούσε να έχει το νέο εκλογικό σύστημα αρχίζει να αχνοφαίνεται από τις πρώτες συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Παρά το ότι οι συζητήσεις είναι πρώιμες και ο Αλ. Τσίπρας δείχνει ότι περισσότερο θέλει να ακούσει τις γνώμες των πολιτικών αρχηγών, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν κοινές αντιλήψεις σε επιμέρους θέματα

-ψήφος στα 17.

-μπόνους: ο πρωθυπουργός θέλει την κατάργησή του ή πολύ μικρότερο (προκειμένου να υπάρχει συναίνεση της ΝΔ), το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ την κατάργησή του.

-όριο εισόδου: ο πρωθυπουργός θέλει να υπάρχει στο 3% αλλά συζητά να μειωθεί, το ΠΑΣΟΚ θέλει 3% και το ΚΚΕ την κατάργησή του.

-ψήφος ομογενών: είτε στις πρεσβείες είτε με εκλογή δικών τους αντιπροσώπους

-κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν, διαφωνεί το ΚΚΕ.

«Επιδιώκουμε οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα να στηρίζονται στις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις», είναι το μήνυμα και η θέση του Αλέξη Τσίπρα, σε αυτόν τον κύκλο επαφών που ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αρχής γενομένης από την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο διάλογος για τα εργασιακά

Χαρακτηριστικός είναι και ο διάλογος που είχαν οι δύο αρχηγοί για τα εργασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουτσούμπας ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν θα φέρει αλλαγές στα εργασιακά.

Η απάντηση Τσίπρα ήταν ότι δεν πρόκειται να τα φέρει. Για να του απαντήσει ο κ. Κουτσούμπας: «Και για τα άλλα έτσι έλεγες αλλά τα έφερες»...

Υποδεχόμενος τον κ. Κουτσούμπα στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 12 το μεσημέρι, κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι «γενικότερα ο λαός μας στενάζει στα γκισέ της εφορίας και ειδικά αυτή την περίοδο». «Τα προβλήματα είναι μεγάλα», συνέχισε και προσέθεσε ότι «γι' αυτά θα ‘πρεπε να συζητάμε».

«Και γι' αυτά θα συζητήσουμε, ό,τι θέλεις θα συζητήσουμε», του είπε ο κ. Τσίπρας. «Και ειδικά γι' αυτά και δευτερευόντως για τους εκλογικούς νόμους και τα υπόλοιπα», συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει: «Εντάξει, αλλά υπάρχει μια συζήτηση η οποία έχει ανοίξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια για ώριμες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, στο Σύνταγμα. Αλλά όλα αυτά απαιτούν και διάλογο, χωρίς αιφνιδιασμούς, αλλά και συναινέσεις, όπου μπορούν να υπάρξουν, δεν είναι πάντοτε εύκολο αυτό». «Αλλά η κουβέντα μας θα είναι για όλα, και για τα άλλα και γι' αυτό», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

«Πρέπει να υπάρχει βάση για συναίνεση και δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται τέτοιο φως στον ορίζοντα», είπε ο κ. Κουτσούμπας, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει: «Θα το προσπαθήσουμε και θα δούμε».

Μετά την έναρξη της συνάντησης με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανάρτηση του στο Twitter ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Επιδιώκουμε οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα να στηρίζονται στις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις».

«Εκφράσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική, ανόθευτη, άδολη -βάλετε εσείς όλους τους υπόλοιπους χαρακτηρισμούς- χωρίς μπόνους, χωρίς πλαφόν και βέβαια χωρίς άλλα ζητήματα, τα οποία θα οδηγούν σε παραβίαση της θέλησης του ελληνικού λαού, όπως αυτή αποτυπώνεται στην εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση. Φυσικά δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε συμφωνία σ' αυτά τα ζητήματα, ξέρετε τη θέση του ΚΚΕ. Ο κ. πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή ακούει τις απόψεις των κομμάτων, δεν έχει -μου έδωσε την εντύπωση- καταλήξει η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και σε συγκεκριμένες θέσεις για όλα αυτά τα προβλήματα», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο των συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο.

«Αντίστοιχα αυτό ισχύει και για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το ποιες διατάξεις δηλαδή θα τεθούν υπό συζήτηση, διαβούλευση, για αναθεώρηση κλπ. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο, ούτε σε εμένα προσωπικά ειπώθηκε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Άρα μένει να δούμε, να ολοκληρώσει αυτό τον κύκλο των επαφών, να διαμορφώσει άποψη το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ, για να τη θέσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, εάν τη θέσει το επόμενο διάστημα», προσέθεσε.

Δημοφιλή