Ποιοι ψήφισαν brexit και ποιοι bremain. Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη διαιρεμένη Βρετανία

Ποιοι ψήφισαν brexit και ποιοι bremain. Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη διαιρεμένη Βρετανία
A screen shows the referendum result and market information at Thomson Reuters offices in London, Britain June 24, 2016 after Britain voted to leave the European Union. REUTERS/Kevin Coombs
A screen shows the referendum result and market information at Thomson Reuters offices in London, Britain June 24, 2016 after Britain voted to leave the European Union. REUTERS/Kevin Coombs
Kevin Coombs / Reuters

Τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος για την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν ένα βαθιά διαιρεμένο Ηνωμένο Βασίλειο, με το Λονδίνο, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία που ψήφισαν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ενώ η βόρεια Αγγλία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ της εξόδου.

  • Αγγλία

Η Αγγλία ψήφισε υπέρ της εξόδου, κυρίως η βόρεια και η νοτιοανατολική όπου η ρητορική για τη μετανάστευση επηρέασε τους ψηφοφόρους.

Τα αποτελέσματα στο Σάντερλαντ, στη βορειοανατολική Αγγλία, μεταξύ των πρώτων που έγιναν γνωστά, έδειξαν 61,3% υποστήριξη στο Brexit.

Ακολούθησε επικράτηση της ψήφου υπέρ της εξόδου σε όλη τη βόρεια Αγγλία, όπου το Σέφιλντ είχε ταχθεί ωστόσο υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Το Μπέρμιγχαμ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, ψήφισε οριακά υπέρ του Brexit.

Η πόλη του Μάντσεστερ έκανε την εξαίρεση ψηφίζοντας υπέρ της παραμονής στην ΕΕ σε ποσοστό 60%, αλλά κατώτερο από το προβλεπόμενο.

  • Λονδίνο

Η κοσμοπολίτικη παγκόσμια μητρόπολη των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων, η βρετανική πρωτεύουσα ψήφισε συντριπτικά ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, σε ποσοστό περίπου 60%.

Χρηματοπιστωτικό και οικονομικό κέντρο της Βρετανίας, το Λονδίνο έβλεπε την ιδιότητα του μέλους στην ΕΕ ως ένα προνόμιο για την επιχειρηματική του δράση και για την ελεύθερη κυκλοφορία σε όλη την Ευρώπη.

"Το δημοψήφισμα έδειξε το κοινωνικό και πολιτιστικό χάσμα μεταξύ του Λονδίνου και της βρετανικής περιφέρειας. Μια κοσμοπολίτικη και κοινωνική-φιλελεύθερη Βρετανία επλήγη από μια πιο συντηρητική πλευρά και πολύ ανήσυχη για τη μετανάστευση", δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Τζον Κέρτις στο BBC.

  • Σκωτία

Η φιλοευρωπαϊκή Σκωτία, όπως αναμενόταν, υποστήριξε την παραμονή σε ποσοστό 62% έναντι 38%. Και όπως ήταν επίσης αναμενόμενο, σε περίπτωση Brexit, ετοιμάζεται ήδη να διεκδικήσει ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, η Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι η Σκωτία βλέπει "το μέλλον της στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

  • Ουαλία

Η Ουαλία υποστήριξε στην πλειονότητά της την έξοδο από την ΕΕ, αλλά πρωτεύουσα της, το Κάρντιφ, ψήφισε σε ποσοστό 60% παραμονή στην ΕΕ.

  • Βόρεια Ιρλανδία

Η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε 56% την παραμονή στην ΕΕ

Το Σιν Φέιν, η πρώην πολιτική βιτρίνα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), ζήτησε αμέσως τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για μια ενωμένη Ιρλανδία μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τόνισε ότι το δημοψήφισμα για την ΕΕ επιφέρει "τεράστιες συνέπειες στο χαρακτήρα του βρετανικού κράτους" γνωρίζοντας ότι η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Η ΕΕ διοχέτευσε δισεκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει τη Βόρεια Ιρλανδία μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες της "Μεγάλης Παρασκευής" του 1998, οι οποίες έθεσαν τέλος σε τρεις δεκαετίες θρησκευτικών συγκρούσεων μεταξύ καθολικών και προτεσταντών, οι οποίες και στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους 3.000 ανθρώπους.

  • Γιβραλτάρ

Ο βρετανικός θύλακας στο νότο της Ισπανίας, που φοβάται μήπως απομονωθεί από την υπόλοιπη ήπειρο και του οποίου η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις σχέσεις του με την ΕΕ, ψήφισε σε ποσοστό πάνω από 95% υπέρ της παραμονής στην Ένωση.

Δημοφιλή