Πρόκριση στα πέναλτι για την Πολωνία

Πρόκριση στα πέναλτι για την Πολωνία
contra.gr

Έχοντας αφήσει καλύτερες εντυπώσεις στην α' φάση, η Πολωνία λειτούργησε καλύτερα από την Ελβετία. Η τεράστια χαμένη ευκαιρία του Μίλικ (πλασέ άουτ σε κενή εστία) στα 22'' μετά τη σέντρα κατέδειξε την κατεύθυνση του συνόλου του Ναβάλκα, καθώς πίεζε ψηλά και έψαχνε το κλέψιμο μαζί με τη γρήγορη μεταφορά της μπάλας προς την επίθεση. Γκροσίτσκι και Μπλαστσικόφσκι έδιναν πλάτος στην ανάπτυξη και παρά τα άσχημα τελειώματα του Μίλικ, οι Πολωνοί βρήκαν στο 39' το 1-0. Οι δύο πλάγιοι χαφ συνδυάστηκαν άψογα, ο Γκροσίτσκι έφτιαξε και ο Μπλαστσικόφσκι εκτέλεσε τον Ζόμερ.

Η Ελβετία είχε κατοχή και υψηλότερο ποσοστό επιτυχημένων μεταβιβάσεων. Ο Τζάκα και ο Μπεράχι έκαναν δουλειά στον άξονα, αλλά με τον Σατσίρι και τον Σεφέροβιτς να μην συμμετέχουν πολύ, υπήρχε ανισορροπία. Η είσοδος του Εμπολό (αντί του Τζεμαΐλι) και αργότερα του Ντερντιγιόκ (αντί του Μεχμέντι) θα έπρεπε να φέρει πιο πολλές μπάλες στην περιοχή του Φαμπιάνσκι. Μόνο τα στημένα πάντως ήταν πηγή κινδύνου για τον Πολωνό γκολκίπερ, ο οποίος στο 73' έβγαλε εντυπωσιακά το φάουλ του Ροντρίγκες και στο 79' σώθηκε από το οριζόντιο δοκάρι στο τεχνικό σουτ του Σεφέροβιτς.

Αρκούσε πάντως μια στιγμή μαγείας, ένα γκολ-ποίημα από τον Σατσίρι στο 82' για να έρθει η ισοφάριση. Το απίθανο ψαλίδι του άσου της Στόουκ βρήκε πρώτα στο δοκάρι για να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο το έργο του Φαμπιάνσκι, ο οποίος έπεσε χωρίς όμως πιθανότητες. Ο Ναβάλκα πλήρωσε σ' εκείνο το σημείο την επιλογή του να μην αλλάξει κανέναν από τους πρώτους 11, κυρίως δε κάποιους από τους κουρασμένους χαφ (Κριχόβιακ, Ματσίνσκι) που πάλευαν να κρατήσουν μπάλα, κάλυπταν λιγότερους χώρους και δεν είχαν την πρότερη επαφή με Μίλικ-Λεβαντόφσκι.

Η Ελβετία είχε άλλη μια ευκαιρία να "κλέψει" τη νίκη-πρόκριση και η παράταση ήρθε αναπόφευκτα. Τα ρίσκα φυσικά ήταν λίγα, η ήττα φόβιζε αμφότερες. Ο Ναβάλκα... θυμήθηκε τους διεθνείς του πάγκο, αλλά η Πολωνία είχε χάσει τόσο χρόνο μαζί και ρυθμό. Ο Σατσίρι είχε την αυτοπεποίθηση, μετά το γκολ, να ψάξει κάτι τρελό, αλλά ουσιαστικός δεν ήταν. Αντίθετα ήρωας θα γινόταν ο Ντερντιγιόκ, αλλά ο Φαμπιάνσκι αντέδρασε υπέροχα στην εξ επαφής κεφαλιά του 113'.

Τα πέναλτι έφεραν... ανακούφιση στους κουρασμένους Πολωνούς που είχαν πλέον ίσες πιθανότητες με τους Ελβετούς. Ενέργεια δεν είχαν, είχαν όμως πνευματική διαύγεια προκειμένου να ευστοχήσουν και στις πέντε εκτελέσεις (Λεβαντόφσκι, Μίλικ, Γκλικ, Μπλαστσικόφσκι, Κριχόβιακ) και σε συνδυασμό με το χαμένο πέναλτι του Τζάκα (σουτ-άουτ) να πανηγυρίσουν μια τεράστια επιτυχία για το πολωνικό ποδόσφαιρο.

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

Ελβετία (4-2-3-1): Ζόμερ, Λιχστάινερ, Σαρ, Τζουρού, Ροντρίγκες, Μπεχράμι (77' Φερνάντες), Τζάκα, Τζεμαΐλι (58' Εμπολό), Σατσίρι, Μεχμέντι (70' Ντερντιγιόκ), Σεφέροβιτς

Πολωνία (4-4-2): Φαμπιάνσκι, Πίστσεκ, Γκλικ, Πάζνταν, Γεντζέιτσικ, Κριχόβιακ, Ματσίνσκι (101' Γιοντβόβιετς), Μπλαστσικόφσκι, Γκροσίτσκι (104' Πέσκο), Μίλικ, Λεβαντόφσκι

Πηγή: Contra.gr

Δημοφιλή