Αμφισβητούν τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Φιλλορροεί το κόμμα των Εργατικών

Αμφισβητούν τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Φιλλορροεί το κόμμα των Εργατικών
Leader of the opposition Labour Party Jeremy Corbyn (L) speaks with with Shadow Foreign Secretary Hilary Benn on day two of the annual Labour party conference in Brighton on September 28, 2015. AFP PHOTO / LEON NEAL (Photo credit should read LEON NEAL/AFP/Getty Images)
Leader of the opposition Labour Party Jeremy Corbyn (L) speaks with with Shadow Foreign Secretary Hilary Benn on day two of the annual Labour party conference in Brighton on September 28, 2015. AFP PHOTO / LEON NEAL (Photo credit should read LEON NEAL/AFP/Getty Images)
LEON NEAL via Getty Images

Φυλλορροεί το Εργατικό κόμμα. Η αρχή έγινε με την είδηση πως ο ηγέτης των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση), ο Τζέρεμι Κόρμπιν, καθαίρεσε τον τον αρμόδιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής τον Χίλαρι Μπεν,καθώς διαμηνύει πως θα αντικρούσει οποιαδήποτε προσπάθεια απομάκρυνσής του.

Ο Κόρμπιν δέχθηκε σκληρές επικρίσεις από μερίδα των βουλευτών των Εργατικών, διότι όπως λένε δεν έκανε αρκετά εντατική εκστρατεία για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και δεν έπεισε εκατομμύρια ψηφοφόρους σε παραδοσιακά προπύργια του κόμματος να πάνε να ψηφίσουν υπέρ της εκστρατείας Remain.

Μέσα σε μερικές ώρες αφότου έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, που προκάλεσε αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και έντονες αντιδράσεις στην ΕΕ και όχι μόνο, δύο βουλευτές υπέβαλαν πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Κόρμπιν, ενώ άλλοι ζήτησαν την παραίτησή του.

Ο Κόρμπιν αντέδρασε καθαιρώντας τον Χίλαρι Μπεν, σύμφωνα με την εφημερίδα The Observer.

Ο Μπεν φέρεται να «κάλεσε συναδέλφους του βουλευτές το Σαββατοκύριακο για να πει ότι θα ζητήσει από τον Κόρμπιν να παρατηθεί εάν υπήρχε σημαντική υποστήριξη σε μια κίνηση εναντίον του», ανέφερε ο Ομπζέρβερ. «Ζήτησε επίσης και από άλλα στελέχη να παραιτηθούν όπως και αυτός εάν ο Κόρμπιν αψηφούσε το αίτημά του».

Εκπρόσωπος του Μπεν αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, κατά την εφημερίδα.

Ο Κόρμπιν πληροφόρησε τον Μπεν ότι τον καθαιρεί διότι απώλεσε την εμπιστοσύνη του, φέρεται να είπε εκπρόσωπος του ηγέτη των Εργατικών στον Ομπζέρβερ.

Και άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την είδηση περί καθαίρεσης του Μπεν.

Ο Κόρμπιν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα αποχωρήσει από την ηγεσία των Εργατικών και, ερωτηθείς εάν θα την διεκδικήσει εκ νέου, απάντησε «Ναι, εδώ είμαι».

Επίσης, η επικεφαλής της πολιτικής για την Υγεία του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Χέιντι Αλεξάντερ παραιτήθηκε σήμερα Κυριακή, επιχειρηματολογώντας ότι η χώρα χρειάζεται μια αξιόπιστη αντιπολίτευση μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης και ότι η ίδια δεν πιστεύει πως ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν μπορεί να την προσφέρει.

«Όσο και να σας σέβομαι ως έναν άνθρωπο με αρχές, δεν πιστεύω ότι έχετε την ικανότητα να δώσετε την απάντηση που αξιώνει η χώρα μας και πιστεύω ότι αν εμείς πρόκειται να σχηματίσουμε την επόμενη κυβέρνηση, είναι απαραίτητη μια αλλαγή ηγεσίας», αναφέρει η σκιώδης υπουργός Υγείας των Εργατικών Χέιντι Αλεξάντερ σε επιστολή της προς τον Κόρμπιν την οποία ανήρτησε στο Twitter.

Η παραίτηση της Αλεξάντερ ακολουθεί της δήλωσης που έκανε νωρίτερα ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών Χίλαρι Μπεν προς τον Κόρμπιν, λέγοντάς του ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στις ηγετικές του ικανότητες. Ο Κόρμπιν αντέδρασε καθαιρώντας τον.

Ο Μπεν είχε διαφωνήσει ανοικτά με τον Κόρμπιν τον Σεπτέμβριο του 2015, για τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Η απόφαση να επεκταθεί η δράση της RAF στη Συρία δίχασε τους Εργατικούς: Ο Κόρμπιν αντιτάχθηκε σε αυτή, αλλά ο Μπεν έκανε μια παθιασμένη ομιλία υπέρ της στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων των Εργατικών πιστεύεται ότι ψήφισε υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης.

Λίγο αργότερα παραιτήθηκε και η Γκλόρια Ντε Πιέρο, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου βρετανικού Εργατικού Κόμματος για τα θέματα των νέων.

Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η Ντε Πιέρο έγραψε στον αρχηγό του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν για να του πει πως δεν πιστεύει ότι μπορεί να οδηγήσει τους Εργατικούς στη νίκη στις βουλευτικές εκλογές που ενδέχεται να πραγματοποιηθούν μέσα σε διάστημα μηνών, αφού ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα παραιτηθεί μέχρι τον Οκτώβριο.

Ωστόσο ο Τζον ΜακΝτόνελ, υπεύθυνος των Εργατικών για την οικονομική πολιτική και πιστός στον Κόρμπιν, κάλεσε το κόμμα να μείνει ενωμένο και τόνισε πως ο Κόρμπιν «δεν πρόκειται να πάει πουθενά».

Όμως η δήλωσή του φαίνεται πως δεν βρήκε ευήκοα ώτα αφού οι επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος σε θέματα Μεταφορών Λίλιαν Γκρίνγουντ, Εκπαίδευσης Λούσι Πάουελ και Περιβαλλοντικής Πολιτικής Κέρι Μακάρθι ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους διαμαρτυρόμενοι κατά της ηγεσίας του Τζέρεμι Κόρμπι

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή