ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία διαφωνούν για το πότε θα πάρουν διαζύγιο

ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία διαφωνούν για το πότε θα πάρουν διαζύγιο
British Prime Minister David Cameron turns to walk away as he finishes making a statement appealing for people to vote to remain in the European Union outside 10 Downing Street in London, Tuesday, June 21, 2016. Britain votes whether to stay in the EU in a referendum on Thursday. (AP Photo/Matt Dunham)
British Prime Minister David Cameron turns to walk away as he finishes making a statement appealing for people to vote to remain in the European Union outside 10 Downing Street in London, Tuesday, June 21, 2016. Britain votes whether to stay in the EU in a referendum on Thursday. (AP Photo/Matt Dunham)
ASSOCIATED PRESS

Με τις Βρυξέλλες να πιέζουν για ένα γρήγορο διαζύγιο με την Μεγάλη Βρετανία μετά την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης και το Λονδίνο να μην βιάζεται να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του Άρθρου 50 πριν την αποχώρηση Κάμερον τον ερχόμενο Οκτώβριο, αρχίζει η αντίστροφή μέτρηση για τις δύο Συνόδους Κορυφής της εβδομάδας.

Η πρώτη θα διεξαχθεί το βράδυ της Τρίτης στις 28 Ιουνίου και με τους «28» ηγέτες των Κρατών - Μελών της ΕΕ ενώ την Τετάρτη 29 Ιουνίου θα συμμετάσχουν μόνο οι «27» χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία όπου και θα συζητηθεί η αποχώρησή της χώρας από την Ένωση.

Σουλτς και Γιουνκέρ έχουν ήδη κάνει σαφή τη θέση τους. «Θέλουμε τη Μ. Βρετανία εκτός όσο πιο γρήγορα γίνεται» είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μιλώντας στον Guardian παραδεχόμενος ότι οι αρμόδιοι φορείς της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνα -την πρόβλεψη της συνθήκης για την έξοδο κράτους μέλους της ΕΕ που θα είναι η πρώτη φορά που τίθεται σε εφαρμογή. Ψυχραιμότερη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Κομισιόν αλλά όχι λιγότερη αυστηρή. «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις» είπε αναφερόμενος στος διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ένωση απαντώντας κοφτά «όχι» όταν το ρώτησαν εάν η απόφαση των Βρετανών οδηγεί στη διάλυση της ΕΕ.

Στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος διατηρεί χαμηλούς τόνους ζητώντας οι διαπραγματεύσεις να είναι νηφάλιες και να μην υπάρξει βιασύνη στις διαπραγματεύσεις. «Δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε υπερβολικά άσχημα τους Βρετανούς. Το θέμα δεν είναι ο εκφοβισμός και δεν υπάρχει λόγος να είμαστε ιδιαίτερα σκληροί», δήλωσε Ωστόσο, τη διαφορά ύφους κι ενδεχομένως και θέσης μεταξύ της Καγκελαρίας και του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σε ό,τι αφορά την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την έξοδο της Βρετανίας αναδεικνύει την Κυριακή το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ. Κι αυτό γιατί χθες, Σάββατο, οι έξι ιδρυτικές χώρες της ΕΕ ζήτησαν από το Ηνωμένο Βασίλειο να αρχίσει «το συντομότερο δυνατόν» τη διαδικασία της εξόδου του από την ΕΕ, με τη Γαλλία μάλιστα να υπογραμμίζει ότι «επείγει»ο διορισμός ενός νέου Βρετανού πρωθυπουργού. Στα έξι ιδρυτικά μέλη ανήκει και η Γερμανία η οποία εκπροσωπούνταν από τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Ολάντ παραμονή της επίσκεψής του στο Βερολίνο, αύριο, Δευτέρα, υπογράμμισε ότι Γαλλία και Γερμανία πρέπει να «πάρουν πρωτοβουλία» με τους διπλωματικούς ελιγμούς να πολλαπλασιάζονται για να επιταχυνθεί η διαδικασία του διαζυγίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο Βερολίνο αύριο, Δευτέρα, και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Οι Ευρωπαίοι, όπως εξηγούν αναλυτές, αυτή τη στιγμή θέλουν να σταματήσουν ένα ντόμινο και γι' αυτό το λόγο ζητούν άμεσα την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Το Λονδίνο , αντιθέτως, θέλει και κυνηγά να κερδίσει χρόνο καθώς οι διαπραγματεύσεις είναι σε κάθε τομέα (οικονομικό, πολιτικό κλπ) περίπλοκες αφού ακόμη δεν έχει γίνει η απαιτούμενη προετοιμασία. Ο Κάμερον από την πλευρά του δεν βιάζεται και αυτό το απέδειξε με την παραίτησή του την Παρασκευή. Άλλωστε, όπως είπε δεν θέλει να είναι εκείνος ο οποίος κινήσει τις διαδικασίες για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50. Κι από τη στιγμή που ο Ντέιβιντ Κάμερον θα παραμείνει έως τον Οκτώβριο στη θέση του οι όποιες διαδικασίες για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 δεν θα μπορούν να προχωρήσουν και θα μείνουν παγωμένες. Άλλωστε ποτέ ξανά στο παρελθόν κανένα Κράτος - Μέλος δεν έχει ενεργοποίηση το συγκεκριμένο Άρθρο. Την ίδια στιγμή, πολλοί είναι οι Βρετανοί οι οποίοι αντιδρούν έντονα στη διακοπή τω δεσμών με την ΕΕ.

«Αναμένουμε από τον πρωθυπουργό Κάμερον να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, δεν αναμένουμε σε αυτό το στάδιο ο κ. Κάμερον να ενεργοποιήσει το άρθρο 50» της ρήτρας της Συνθήκης της Λισαβόνας με την οποία αρχίζει επίσημα η διαδικασία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε ο υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Το θέμα του πότε και πώς» η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ «νομίζω ότι είναι μέρος της παρουσίασης» που ο Κάμερον θα κάνει ενημερώνοντας για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τους άλλους αρχηγούς κρατών μελών στο δείπνο της Τρίτης, πρόσθεσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Δημοφιλή