Τα «ξαναβρήκαν» Ισραήλ και Τουρκία έπειτα από έξι χρόνια μίσους

Τα «ξαναβρήκαν» Ισραήλ και Τουρκία έπειτα από έξι χρόνια μίσους
A Turkish flag flutters atop the Turkish embassy as an Israeli flag is seen nearby, in Tel Aviv, Israel June 26, 2016. Picture taken June 26, 2016. REUTERS/Baz Ratner
A Turkish flag flutters atop the Turkish embassy as an Israeli flag is seen nearby, in Tel Aviv, Israel June 26, 2016. Picture taken June 26, 2016. REUTERS/Baz Ratner
Baz Ratner / Reuters

Η Τουρκία και το Ισραήλ κατέληξαν σε συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεών τους και οι δύο χώρες θα ανταλλάξουν πρεσβευτές το ταχύτερο δυνατό μετά την κρίση στις σχέσεις τους που διήρκεσε έξι χρόνια, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, σημείωσε και διευκρίνισε ότι θα υπογραφεί αύριο, Τρίτη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να καταβάλει 20 εκατομμύρια δολάρια στους συγγενείς των θυμάτων και σε αυτούς που τραυματίστηκαν από την αιματηρή επιδρομή το 2010 ισραηλινών κομάντος σε ένα τουρκικό πλοίο που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα από την οποία σκοτώθηκαν 10 Τούρκοι ακτιβιστές.

Βάσει της συμφωνίας, η Τουρκία θα παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια και άλλα μη στρατιωτικής φύσης αγαθά στη Γάζα και ένα πρώτο φορτίο 10.000 τόνων βοήθειας θα σταλεί την ερχόμενη Παρασκευή, πρόσθεσε ο Γιλντιρίμ.

Η εξομάλυνση των πολιτικών και διπλωματικών δεσμών με το Ισράηλ θα είναι η προτεραιότητα στην εφαρμογή της συμφωνίας αυτής που επετεύχθη μεταξύ των δύο χωρών, σημείωσε εξάλλου ο Τούρκος πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προοπτικές που προσφέρει η συμφωνία αυτή για την εμβάθυνση των ενεργειακών σχέσεων.

Αξιωματούχοι είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για επικερδείς συμφωνίες στη Μεσόγειο για το αέριο, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα από τη Ρώμη ότι η συμφωνία αυτή θα έχει «τεράστιες» συνέπειες στην οικονομία του Ισραήλ και ότι χρησιμοποιεί τη λέξη τεράστιες «σκοπίμως». «Θέλω να πω θετικές συνέπειες, τεράστιες».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργότερα σήμερα από τη Ρώμη παράλληλα με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο ναυτικός αποκλεισμός που επιβάλλει εδώ και δέκα χρόνια η χώρα του στη Γάζα, τον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχει η Χαμάς, θα παραμείνει σε ισχύ βάσει της συμφωνίας αυτής που συνήφθη με την Τουρκία.

«Πρόκειται για ένα θέμα ασφαλείας που είναι υψίστης σημασίας για εμάς. Δεν είχα την πρόθεση να συμβιβαστώ πάνω σε αυτό. Έχει ουσιαστική σημασία για να προληφθεί η ισχυροποίηση της Χαμάς και να παραμείνει όπως ήταν και είναι», σημείωσε ο Νετανιάχου.

Ωστόσο όπως διευκρίνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συνεχίσει να φτάνει στη Γάζα ανθρωπιστική βοήθεια μέσω των λιμανιών του Ισραήλ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή