Τουσκ: Νέα άτυπη συνάντηση των «27» το Σεπτέμβρη για τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας

Τουσκ: Νέα άτυπη συνάντηση των «27» το Σεπτέμβρη για τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας
European Council President Donald Tusk speaks with media as he arrives at the EU Summit in Brussels, Belgium, June 28, 2016. REUTERS/Phil Noble
European Council President Donald Tusk speaks with media as he arrives at the EU Summit in Brussels, Belgium, June 28, 2016. REUTERS/Phil Noble
Phil Noble / Reuters

Γεύμα εργασίας έχουν οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ στη «σκιά» της απόφασης του βρετανικού δημοψηφίσματος για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ λίγες ώρες πριν το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα για ταχεία εφαρμογή του Brexit. Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν ταχθεί μέχρι στιγμής υπέρ της άμεσης έναρξης των συζητήσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ το στίγμα έδωσε προσερχόμενος στο στο κτίριο του Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ ο οποίος συνέστησε «υπομονή» στους 27 ηγέτες σε σχέση με την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης της Μ. Βρετανίας.

Ο κ. Τουσκ προανήγγειλε επίσης νέα, άτυπη συνάντηση των υπόλοιπων 27 αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων τον Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα στο πλαίσιο της προεδρίας της Σλοβακίας.

«Σεβόμαστε τη βούληση των Βρετανών ψηφοφόρων, όπως και τη Συνθήκη η οποία αναφέρει πως μόνο η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να εκκινήσει τη διαδικασία εξόδου. Πρέπει να δείξουμε υπομονή εάν χρειάζεται», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως χωρίς την επίσημη κοινοποίηση από το Λονδίνο, δεν θα ξεκινήσει η διαδικασία του διαζυγίου ούτε η συζήτηση για τη μελλοντική σχέση.

Επιπλέον, ο Πολωνός αξιωματούχος απολογήθηκε για το «προσωπικό ύφος» με το οποίο εκφράστηκε την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος και εξήγησε πως ένιωσε σαν κάποιος «πολύ κοντινός» του άνθρωπος να έφυγε από το σπίτι.

«Το Brexit δεν αφορά μόνο μια διαδικασία, αφορά επίσης τα συναισθήματα μας και τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει. Είμαι σίγουρος πως δεν είμαι ο μόνος που νιώθει έτσι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τουσκ, προσθέτοντας πως «ό,τι έγινε, έγινε, τώρα θα προχωρήσουμε».

Καταλήγοντας, ο Ντ. Τούσκ ανέφερε πως μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον της Ευρώπης μετά το βρετανικό δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στην αυριανή άτυπη συνεδρίαση των «27». Εξέφρασε, δε, την πρόθεσή του να προτείνει την επανάληψη της άτυπης συνάντησης των 27 ηγετών τον Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα στο πλαίσιο της Προεδρίας της Σλοβακίας, καθώς «θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες προετοιμασίας».

Μέρκελ: Σημαντικό να βλέπουμε τη Βρετανία ως φίλη και εταίρο

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες πως είναι σημαντικό να αρχίσουν συνομιλίες για το Brexit μόνο αφού η Βρετανία έχει ανακοινώσει επισήμως την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Η καγκελάριος πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να βλέπουμε τη Βρετανία ως φίλη και εταίρο.

Ολάντ: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα Τρίτη, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της.

Ο Ολάντ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκαθαρίσει πως η Βρετανία θα πρέπει να ενημερώσει το συντομότερο δυνατόν τις Βρυξέλλες για το τι προτίθεται να πράξει.

Όπως είπε, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο καθώς τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην Ευρώπη μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας.

Αναφερόμενος στην ευρωζώνη, είπε ότι υπάρχει ανάγκη να οργανωθεί πιο δημοκρατικά.

Κάμερον: Θα εξηγήσω γιατί η Βρετανία θα φύγει από την Ε.Ε

Από την πλευρά του ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε σε δηλώσεις του πως θα εξηγήσει για ποιους λόγους η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ, ωστόσο υπογράμμισε πως αυτή η διαδικασία θα πρέπει να είναι εποικοδομητική.

«Θα εξηγήσω γιατί η Βρετανία θα φύγει από την Ε.Ε. αλλά θέλω αυτή η διαδικασία να είναι όσο πιο εποικοδομητική γίνεται και ελπίζω και το αποτέλεσμά της να είναι όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό. Διότι, φυσικά, παρ' όλο που φεύγουμε από την Ε.Ε. δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη μας στην Ευρώπη. Αυτές οι χώρες είναι οι γείτονές μας, οι φίλοι μας, οι σύμμαχοί μας, οι εταίροι μας. Και πραγματικά ελπίζω να επιδιώξουμε τη στενότερη δυνατή σχέση σε ό,τι αφορά το εμπόριο, τη συνεργασία και την ασφάλεια. Γιατί αυτό είναι καλό για μας και είναι καλό και γι' αυτούς», δήλωσε ο Κάμερον.

Δημοφιλή