Η υπουργός Εσωτερικών της Μ.Βρετανίας προηγείται στις δημοσκοπήσεις για την πρωθυπουργία έναντι του Τζόνσον

Η Μ.Βρετανία μπορεί να έχει και πάλι γυναίκα πρωθυπουργό. Ποια είναι η Τερέζα Μέι
Britain's Home Secretary Theresa May leaves 10 Downing Street, in London, Britain, March 16, 2016. REUTERS/Toby Melville
Britain's Home Secretary Theresa May leaves 10 Downing Street, in London, Britain, March 16, 2016. REUTERS/Toby Melville
Toby Melville / Reuters

Η «κούρσα» διαδοχής για την πρωθυπουργία στη Μεγάλη Βρετανία ουσιαστικά ξεκίνησε λίγα μόλις λεπτά μετά τη δήλωση του Nτέιβιντ Κάμερον πως θα παραιτηθεί από το αξίωμα του το φθινόπωρο οπότε και ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος. Ήδη όμως ο χρόνος υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει την Πέμπτη και όπως φαίνεται το συνέδριο θα διεξαχθεί στον Σεπτέμβριο και όχι τον Οκτώβριο όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε, ο διάδοχος του Κάμερον θα εκλεγεί στις 9 Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ των μνηστήρων και ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και υπέρμαχος του Brexit. Για πολλούς θεωρείτο, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ως το μεγαλύτερο φαβορί.

Να όμως που δεν αποκλείεται να γίνει μια ακόμη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό της Γηραιάς Αλβιώνας. Και αυτή, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς, μπορεί να γίνει από μία γυναίκα, την επί σειρά ετών πολιτικών και μέλος του Συντηρητικού Κόμματος, Τερέζα Μέι. Η Υπουργός Εσωτερικών στη δημοσκόπηση της YouGov έρχεται πρώτη σε προτιμήσεις με ποσοστό 19% έναντι 18% του Μπόρις Τζόνσον για όσους απάντησαν στο ερώτημα «Ποιος νομίζετε πως θα ήταν καταλληλότερος πρωθυπουργός/αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος;». Τρίτος αλλά με μεγάλη διαφορά από τους δύο πρώτους, έρχεται ο Μάικλ Γκόουβ συγκεντρώνοντας μόλις ένα 5% των προτιμήσεων ενώ τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και οι άλλοι πέντε υποψήφιοι δεν συγκεντρώνουν πάνω από 3%.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η Μέι συγκεντρώνει το 31% των προτιμήσεων μεταξύ των ψηφοφόρων του συντηρητικού κόμματος έναντι του 24% του Τζόνσον ενώ έρχεται και πρώτη μεταξύ όλων των άλλων υποψηφίων και στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων των Εργατικών με ποσοστό 18%. Βέβαια ο Τζόνσον έχει μεγάλη διεισδυτικότητα στο Ukip αφού προηγείται της Mέι συγκεντρώνοντας ποσοστό 48%.

Δημοφιλή