Ο έλεγχος προόδου της Εθνικής

Ο έλεγχος προόδου της Εθνικής
sport24

Η προετοιμασία ουσιαστικά ολοκληρώθηκε. Τα τρία φιλικά δεν έδωσαν κανένα... στάτους γι αυτή την Εθνική, με τον Φώτη Κατσικάρη να ποσπαθεί να παντρέψει το μπάσκετ που παίζεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με ό,τι έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, πάντα σε συνδυασμό με τη δική του "ισπανική" φιλοσοφία.

Αυτό σε 10-15 μέρες είναι πάρα πολύ δύσκολο. Παρότι ο κόουτς βρίσκεται για τρίτη σεζόν στην Εθνική, ουσιαστικά φέτος η ομάδα ξεκινάει από το μηδέν, με εντελώς διαφορετικό ρόστερ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το πρόβλημα στα γκαρντ είναι ξεκάθαρο, όπως και το μοίρασμα των ρόλων...

Ας ρίξουμε όμως μια γρήγορη ματιά σε όσα έκαναν οι 14 διεθνείς στα ματς προετοιμασίας... Πόσο έπαιξαν, πώς έπαιξαν, ποιος είναι ο ρόλος τους...

Γιάννης Αθηναίου: Πέρασε το μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν έξω από την 12αδα του Ολυμπιακού. Κλήθηκε κυρίως για τις προπονήσεις της Εθνικής, αλλά από τη στιγμή που ο Κώστας Σλούκας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα, είναι υποψήφιος για να ταξιδέψει στο Τορίνο. Μοιάζει σαν να έχει άγχος για να σκοράρει, επί της ουσίας έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει ως 2αρι και όχι ως οργανωτής ή δημιουργός.

Γιάννης Μπουρούσης: Μακράν ο πιο κουρασμένος παίκτης της Εθνικής, μπήκε απευθείας στη μάχη και είναι ο ηγέτης της, με 27 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο. Στο ματς με την Τουρκία στην Πόλη πήρε την μπάλα στις κρίσιμες στιγμές. Μαζί με τον Κουφό γεμίζουν τη ρακέτα, όταν λείπει ο ένας από τους δύο υπάρχει πρόβλημα. Εξαιρετικός δημιουργός, μοίρασε στα τρία φιλικά 4,5 ασίστ κατά μέσο όρο, είχε 5,5 ριμπάουντ και 8 πόντους ανά ματς. Στο 5 εναντίον 5 είναι μακράν η πιο αξιόπιστη λύση.

Νικ Καλάθης: Τα κάνει όλα και συμφέρει, αλλά δεν απειλεί από μακριά. Όταν το κάνει κι αυτό, θα είναι το πλήρες πακέτο στους γκαρντ. Βέβαια χρειάζεται να βρει ρυθμό και να συνεννοηθεί καλύτερα στο ανοιχτό γήπεδο με τον Γιάννη

Αντετοκούνμπο, διότι μέχρι στιγμής ψάχνονται οι δυό τους. Με 7 πόντους, 6 ασίστ και 5 ριμπάουντ σε 29 λεπτά δείχνει το πολύπλευρο της προσφοράς του, αλλά και το θέμα που υπάρχει στο σκοράρισμα. Αλλωστε έχει 1/5 τρίποντα στα 3 φιλικά προετοιμασίας.

Βασίλης Καββαδάς: Στο ματς με την Σερβία στο Βελιγράδι πήρε τη θέση του Κώστα Κουφού και ήταν αξιοπρεπής με 9 πόντους (4/6δ, 1/1β) και 3 ριμπάουντ. Δεν έχει όμως το απαιτούμενο ύψος να μαρκάρει σέντερ υψηλού επιπέδου, γι αυτό και ο Κατσικάρης δεν τον εμπιστεύτηκε στα προηγούμενα ματς. Δύσκολα θα είναι στη 12αδα που θα ταξιδέψει στο Τορίνο, αν μπει στο αεροπλάνο 3ος σέντερ, έχει πιθανότητες.

Στράτος Περπέρογλου: Πήγε απευθείας στο Βελιγράδι, συνάντησε εκεί την ομάδα και αμέσως μπήκε στην πρώτη πεντάδα. Κυρίως για να βρει χρόνο για να προσαρμοστεί. Είχε καλή παρουσία, η Εθνική χρειάζεται το μακρινό του σουτ, το ζητούμενο είναι να βρεθεί η απαιτούμενη χημεία. Ο 32χρονος φόργουορντ είναι ιδανικό για 5 εναντίον 5, η Εθνική θέλει να τρέξει και να μην βρει οργανωμένη την αντίπαλη άμυνα. Ο Κατσικάρης τον υπολογίζει φέτος, κάτι που δεν έκανε πέρυσι στο Ευρωμπάσκετ.

Βαγγέλης Μάντζαρης: Φέτος έχει ρόλο, έρχεται από τον πάγκο για να αντικαταστήσει τον Καλάθη, ξέρει να κάνει την αθόρυβη δουλειά πολύ καλά. Η Εθνική χρειάζεται περισσότερη βοήθεια και στο μακρινό σουτ και στην άμυνα στην μπάλα και ο 26χρονος πλέι μέικερ δεν έκανε στο βαθμό που πρέπει τη δουλειά του. Είχε 5 πόντους με 0/2 τρίποντα και 3/4 βολές στα τρία ματς που έπαιξε, είχε 5 ριμπάουντ, 5 λάθη και 4 ασίστ. Ολοι όμως γνωρίζουν ότι είναι παίκτης αγώνων, άρα στο Τορίνο αναμένεται πολύ καλύτερος.

Δημήτρης Αγραβάνης: Ο Κατσικάρης τον εμπιστεύτηκε και τον άφησε το παρκέ 18 λεπτά κατά μέσο όρο, στα τρία φιλικά παιχνίδια. Στο σκοράρισμα τα πήγε καλά (7 π.), στα ριμπάουντ όχι. Είχε 4/6 δίποντα, 4/10 τρίποντα και ήταν θετικό στοιχείο στην επίθεση. Επαιξε μόνο στη θέση "4", αν στην τελική 12αδα δεν συμπεριληφθεί τρίτος σέντερ, θα έχει και αυτό το ρόλο στο Προολυμπιακό.

Ιωάννης Παπαπέτρου: Ο καλύτερος παίκτης της Εθνικής στα φιλικά, μπήκε δίχως φόβο και σε καμία περίπτωση δεν φάνηκε ότι είναι ρούκι. Τρίτος σκόρερ της ομάδας με 12 πόντους ανά ματς στα τρία φιλικά, έχοντας 9/11 δίποντα και 5.10 τρίποντα. Χρησιμοποιείται και στη θέση "3" και στη θέση "4" και έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα και στο 5 εναντίον 5 και στο παιχνίδι σε ανοιχτό γήπεδο.

Τάιλερ Ντόρσεϊ: Ακόμα δεν έχει προσαρμοστεί, γι αυτό και στα δύο από τα τρία φιλικά ήταν έξω από τα νερά του. Στο ματς στην Τουρκία βέβαια ήταν εξαιρετικός με 12 πόντους κι εκεί δικαίωσε όλους όσοι θεωρούν ότι αποτελεί κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ. Είναι παίκτης αγώνων, δικαιούται θέση στη 12αδα όχι μόνο λόγω προοπτικής, αλλά γιατί έχει θάρρος, άγνοια κινδύνου, σε συνδυασμό με ικανότητα. Δεν έχει δύναμη κι αυτό κοστίζει στην άμυνα, αλλά δεν μπορεί

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος: Στα δύο πρώτα ματς ήταν στην πρώτη πεντάδα και παρότι δεν έκανε κάτι εξαιρετικό, παίρνει τον καλύτερο βαθμό στα μικρά πράγματα, που πολλές φορές κάνουν τη διαφορά. Πασάρει όταν πρέπει, κάνει σωστά φάουλ, είναι θετικό στοιχείο για την ομάδα. Το ταλέντο και η πνευματική ικανότητα περισσεύουν, έχει το κορμί να υποστηρίξει την αμυντική λειτουργία, μπορεί να σκοράτει. Ιδανικό πακέτο σε ηλικία 19 ετών, ήταν κάπως περίεργο που έπαιξε μόλις 3 λεπτά στο Βελιγράδι. Σε συνδυασμό με την προοπτική που υπάρχει, έχει ξεκάθαρη θέση και ρόλο στην Εθνική.

Γιώργος Μπόγρης: Πιστός στρατιώτης της Εθνικής, είχε λίγες ευκαιρίες, όμως το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι έκανε όσα του ζητήθηκαν. Στην Τουρκία πήρε χρόνο, στο Βελιγράδι έμεινε έξω παρότι απουσίαζε ο Κουφός. Προφανώς δεν υπολογίζεται για την 12αδα, αλλά τη δουλειά που του ζήτησαν, την έκανε ήδη.

Γιάννης Αντετοκούμπο: Η ομάδα έχει στηθεί γύρω από τον 22χρονο σταρ των Μπακς, αλλά δεν είναι εύκολο να προσαρμοστεί και ο ίδιος και οι υπόλοιποι σε αυτό το στυλ, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Είναι θεαματικός, είναι ασταμάτητος στο ανοιχτό γήπεδο, σκοράρει 15 πόντους κατά μέσο όρο. Δίνει 4 ασίστ, παίρνει 3 ριμπάουντ, αλλά χρειάζεται κάτι περισσότερο. Να γίνει πιο αποτελεσματικός στο 5 εναντίον 5. Δεν απειλεί καθόλου από μακριά, είναι χαρακτηριστικό ότι έχει δοκιμάσει μόλις ένα τρίποντο στα τρία φιλικά που έδωσε η Εθνική. Επίσης δεν είναι εύστοχος στις βολές, έχει 16 στις 27, δηλαδή κάτω από 60%. Οταν βελτιώσει αυτό το ποσοστό και εμπιστευτεί το χέρι του, θα βοηθήσει κι άλλο την ομάδα.

Κώστας Κουφός: Είναι ο δεύτερος σκόρερ της Εθνικής σε μέσο όρο (14 π.), με 9/12 και 11/12β. Θετικό στοιχείο στην άμυνα και στα ριμπάουντ, δεν εκβιάζει σουτ και τελειώνει τις προσπάθειες που παίρνει στην επίθεση, αποτελεί ιδανικό δίδυμο με τον Γιάννη Μπουρούση στη θέση "5". Πολύτιμο εργαλείο, κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερος με την φανέλα της Εθνικής ομάδας. Παίζει εξαιρετικά το πικ εντ ρολ, ειδικά όταν συνεργάζεται με τον Καλάθη.

Θανάσης Αντετοκούνμπο: Ιδιαίτερη περίπτωση παίκτη. Μπορεί να παίξει ρόλο στην άμυνα και συνάμα να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο, ειδικά όταν απαιτείται αλλαγή ρυθμού. Στο 5 εναντίον 5 δεν απειλεί από μακριά, λείπει το μακρινό σουτ και οι άμυνες ήδη το έχουν διαβάσει. Σε τρία ματς είχε 6 πόντους με 3/4δ, 0/2τρ, πήρε και 6ρ. Μπορεί να έχει θέση στην 12αδα, αλλά όχι να χρησιμοποιείται πάνω από 10 λεπτά, όπως έγινε στα φιλικά προετοιμασίας.

Πηγή sport24.gr

Δημοφιλή