Η P&G αξιοποιεί πρωτοποριακά μέσα για να βοηθήσει τους νέους να χτίσουν δεξιότητες

Η P&G αξιοποιεί πρωτοποριακά μέσα για να βοηθήσει τους νέους να χτίσουν δεξιότητες

Η P&G εμπλουτίζει το πρόγραμμά της «Μαζί Χτίζουμε το Μέλλον σου» που προσφέρει στους νέους πρόσβαση σε πρωτοποριακά προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης αξιοποιώντας ψηφιακές καινοτομίες, όπως είναι η πλατφόρμα 100 Mentors.

Όταν κάνεις τα πρώτα σου επαγγελματικά βήματα ή όταν σκέφτεσαι ποια είναι η καλύτερη επαγγελματική κίνηση που μπορείς να κάνεις, η βοήθεια ενός μέντορα που μπορεί να σε καθοδηγήσει είναι πολύτιμη.

Αξιοποιώντας νέες δυνατότητες προς αυτή την κατεύθυνση, η P&G αποτελεί μία από τις πρώτες κορυφαίες ελληνικές εταιρείες που εντάχθηκαν στην πρωτοβουλία της πλατφόρμας 100 mentors, διαθέτοντας έμπειρα στελέχη της ως μέντορες, που μέσα από την πλατφόρμα μπορούν να έρθουν σε επαφή και να συμβουλεύουν τους νέους.

Εμείς απευθυνθήκαμε στην Ελένη Παπαδημητρίου, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας P&G Νοτιανατολικής Ευρώπης και τον Παναγιώτη Μπούρα, Υπεύθυνο Digital Recruiting P&G Ευρώπης, για να μας μιλήσουν για την δική τους εμπειρία ως mentors.

Ελένη Παπαδημητρίου

H P&G είναι η πρώτη εταιρία καταναλωτικών προϊόντων που συνεργάζεται με αυτή την πλατφόρμα. Πώς συνδέεται αυτό με τις υπόλοιπες δράσεις σας;

Για την P&G τα προγράμματα καθοδήγησης και εκπαίδευσης των νέων δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά κάτι που βρίσκεται στο DNA της εταιρίας, γιατί όπως ίσως να γνωρίζετε, είναι μια εταιρία που προσλαμβάνει νέους αποφοίτους, τους βοηθά να αναπτυχθούν και να καταλάβουν ηγετικές θέσεις, ακολουθώντας τη φιλοσοφία της προαγωγής εκ των έσω. Έτσι όλοι εμείς στην P&G αναλαμβάνουμε κάποια στιγμή τον ρόλο του μέντορα, του συμβούλου των νεότερων συναδέλφων μας, βοηθώντας τους ανθρώπους μας να αναπτυχθούν και να πετύχουν τα επαγγελματικά τους όνειρα. Η εφαρμογή αυτής της φιλοσοφίας δεν περιορίζεται εσωτερικά αλλά τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται προς τους νέους απόφοιτους της χώρας μας μέσα από το πρόγραμμά μας «Μαζί Χτίζουμε το Μέλλον σου» το οποίο άνοιξε τις πόρτες στα εσωτερικά εκπαιδευτικά μας προγράμματα, δίνοντας στους νέους πρόσβαση στη γνώση και την εμπειρία των ανθρώπων μας. Έτσι η συμμετοχή μας σε πρωτοβουλίες σαν και αυτή των 100 mentors ήταν για μας αυτονόητη καθώς αποτελεί μια ακόμα ευκαιρία, έναν ακόμα τρόπο να βοηθήσουμε και να καθοδηγήσουμε τη νέα γενιά που αναζητά μια πετυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που θέλουν να ακολουθήσουν μία καριέρα αντίστοιχη με την δική σας;

Να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να πιστέψουν ότι μπορούν. Υπήρξα πολύ τυχερή που ως νέα απόφοιτος ξεκίνησα να εργάζομαι στην P&G, μια εταιρία που προσλαμβάνει απόφοιτους με ελάχιστη ή μηδαμινή επαγγελματική εμπειρία και τους δίνει τη δυνατότητα να εξελιχθούν ακολουθώντας το δρόμο που εκείνοι επιλέγουν μέσα από καθοδήγηση, εκπαίδευση και εναλλαγή σε διαφορετικούς ρόλους. Κι ενώ ξεκίνησα από το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης της εταιρίας, ακολούθησα μια συναρπαστική και απρόβλεπτη πορεία με πλούσιες εμπειρίες μέσα από πολλούς και διαφορετικούς ρόλους φτάνοντας σήμερα σε ένα τελείως διαφορετικό κομμάτι, αυτό της εταιρικής επικοινωνίας. Αυτό που έχει σημασία είναι η θέληση και το πάθος για να πετύχουμε τα όνειρά μας αξιοποιώντας τις ευκαιρίες και κοιτώντας πάντα μπροστά.

Γιατί είναι σημαντικό να έχει στις μέρες μας ένας νέος άνθρωπος έναν μέντορα να το καθοδηγήσει;

Η κατεύθυνση και οι συμβουλές ενός έμπειρου στελέχους ήταν και παραμένουν πάντα πολύτιμες για τους νέους απόφοιτους που ξεκινούν την επαγγελματική τους πορεία έχοντας αποκομίσει πλούσια θεωρητική γνώση από το Πανεπιστήμιο αλλά έχουν ακόμα λιγοστή εμπειρία γύρω από την εργασιακή πραγματικότητα. Αναλογιζόμενοι μάλιστα σήμερα το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα μας, είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για τη συμβολή όλων μας στη μεταλαμπάδευση γνώσης και εμπειρίας προκειμένου να βοηθήσουμε τη νέα γενιά να διεκδικήσει τα επαγγελματικά της όνειρα με μεγαλύτερες αξιώσεις. Μας δίνει μεγάλη χαρά και μας γεμίζει περηφάνια το γεγονός ότι οι άνθρωποί μας ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό βοηθώντας τους νέους έμπρακτα μέσα από πολλά προγράμματα, όπως η καινοτόμος πλατφόρμα 100 mentors.

Παναγιώτης Μπούρας

Τι είναι αυτό που σας έκανε να συμμετέχετε σε αυτή την καινοτόμο πλατφόρμα;

Η πλατφόρμα των 100 Mentors είναι πράγματι μια καινοτομία στο χώρο της καθοδήγησης των νέων ανθρώπων και μια εξαιρετική πρωτοβουλία που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά όλους τους συμμετέχοντες. Η καινοτομία για την P&G είναι ένας βασικός πυλώνας που διέπει τη λειτουργία και τις δράσεις μας από την ίδρυσή μας. Αναζητούμε την καινοτομία σε κάθε τι που κάνουμε, από τα προϊόντα μας που τα περισσότερα πρωτοπορούν στις κατηγορίες τους (η πρώτη πάνα μιας χρήσης Pampers, το πρώτο απορρυπαντικό σε κάψουλα Ariel κ.α) έως τις εσωτερικές διαδικασίες , συνεργασίες και προγράμματα επικοινωνίας.

Η αναζήτηση και η διάδραση με νέα ταλέντα μέσα από τα ψηφιακά μέσα δεν θα μπορούσε να λείπει από τις δράσεις μας στη σημερινή εποχή που οι νέοι αξιοποιούν το διαδίκτυο στο μέγιστο.

Έτσι έχουμε προσαρμόσει όλες τις διαδικασίες που αφορούν στις δράσεις τους προγράμματος « Μαζί Χτίζουμε το Μέλλον σου» στη ψηφιακή πραγματικότητα επιτρέποντας σε όλους τους νέους που ενδιαφέρονται να έχουν πρόσβαση σε αυτές από όπου κι αν βρίσκονται. Η συμμετοχή μας στην πλατφόρμα των 100 mentors ήταν μια ακόμα ευκαιρία για να έρθουμε κοντά στους νέους μέσα από τον ψηφιακό χώρο.

Κλείνοντας, ρωτήσαμε τον Γιώργο Νικολετάκη, έναν από τους ιδρυτές της πλατφόρμας 100 mentors, να μας πει λίγα λόγια την ιδέα αυτή.

Πώς προέκυψε η ιδέα του 100 mentors;

Ζούμε στην εποχή που μπορείς να έχεις ένα ταξί σε 2', με τον τύπο αμαξιού που προτιμάς, επιλέγοντας μεταξύ αξιολογήσεων για τον οδηγό, έχοντας ακόμα τη δυνατότητα να επιλέξεις τη μουσική που θες να ακούς κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Την ίδια στιγμή, για τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ζωής σου, έχεις σχεδόν μηδενική δυνατότητα να προσωποποιήσεις το πλάνο καριέρας και την ακαδημαϊκή πορεία σου, αναλόγως με τα ιδιαίτερα ταλέντα, τις ικανότητές σου. Εμείς οι ίδιοι στην ομάδα των 100mentors, κοιτάζοντας τη δική μας πορεία, διαπιστώσαμε ότι τις πιο κρίσιμες αποφάσεις στη ζωή μας τις λάβαμε πολύ τυχαία, μέσα από τη συναναστροφή μας με 2-3 λαμπρούς ανθρώπους-πρότυπα που βρέθηκαν στο δρόμο μας και τους θαυμάσαμε όταν μεγαλώναμε. Στο 100mentors επιτρέπουμε στους νέους να “συναντούν” συστηματικά ανθρώπους, που δε θα είχαν φυσιολογικά την ευκαιρία να συναντήσουν με άλλο τρόπο. Απλά, χτίσαμε μια υπηρεσία που θα θέλαμε να έχουμε κι εμείς όταν παίρναμε τις πιο κρίσιμες αποφάσεις της ζωής μας.

Έχετε καταφέρει να συνεργάζεστε με μεγάλες εταιρίες όπως η P&G. Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που τους κερδίζει και τι κερδίζετε κι εσείς;

Οι εταιρίες που συμμετέχουν στην κοινότητα των 100mentors είναι αυτές που θα τις αποκαλούσαμε “σχολεία” και είναι οι ηγέτιδες στον τομέα τους. Αυτές ήδη έχουν μια κουλτούρα που α) επενδύει στην απορρόφηση του καλύτερου ταλέντου και β) ενθαρρύνει την πρωτοβουλία, την ανάληψη της ευθύνης και της προσωπικής ανάπτυξης μέσα στην εταιρία, με σκοπό πέρα από το καλό εργασιακό κλίμα και την καλλιέργεια στελεχών εκ των έσω. Η P&G είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα εταιρείας που “επανεφευρίσκει τον εαυτό της” προκειμένου να είναι εργοδότης πρώτης επιλογής (“employer of choice”) για τους κορυφαίους φοιτητές και πρόσφατους αποφοίτους.

Αυτό που κερδίζει αυτές τις εταιρίες είναι ότι βρίσκουν όλα τα παραπάνω σε μια εφαρμογή η οποία προσελκύει τους καλύτερους φοιτητές, γιατί ενώ είναι ό,τι πιο σύγχρονο στην αναζήτηση ταλέντου, είναι ταυτόχρονα εκπληκτικά απλή και προσωπική για το χρήστη που κάνει το βήμα παραπάνω. Εμείς κερδίζουμε πολλούς κορυφαίους μέντορες, ειδικούς σε διαφορετικές ειδικότητες, που αποτελούν τη “ζωντανή βιβλιοθήκη” των 100mentors, που μεγαλώνει και γίνεται διαθέσιμη δωρεάν για τους υποψήφιους των 100mentors.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Σήμερα βρισκόμαστε σε επιλεγμένα πανεπιστήμια και σχολεία σε όλο τον κόσμο, όπου θα λέγαμε ότι γίνεται μια μικρή "επανάσταση" στη βιωματική εμπειρία των σπουδαστών κάθε μέρα.

Αύριο θέλουμε στο 100mentors ακόμα και ένα παιδί που βρίσκεται στο πιο απομονωμένο χωριό της Ηπείρου ή στην Κίνα, να έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με ανθρώπους - υποδείγματα από όλο τον κόσμο, τους οποίους υπό άλλες συνθήκες δεν θα συναντούσε ενδεχομένως ποτέ στη ζωή του.

Δημοφιλή