Τσίπρας: Η ΕΕ βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και υπάρχει ανάγκη για μια νέα συμφωνία

Τσίπρας: Η ΕΕ βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και υπάρχει ανάγκη για μια νέα συμφωνία

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο, το δημοψήφισμα συγκλονίζει την Ευρώπη και για πρώτη φορά η ΕΕ μικραίνει. βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή και πρέπει να συνηδητοποιήσουμε ποιοι είναι οι λόγοι που οι Βρετανοί αποφάσισαν να ψηφίσουν την έξοδο» δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «πρέπει να αναρωτηθούμε τι θα συνέβαινε εάν διεξάγονταν δημοψηφίσματα με το ίδιο ερώτημα και σε άλλες χώρες».

Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί η ΕΕ δεν εμπνέει τους λαούς της είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε την ανάγκη να «δουλέψουμε για ένα νέο ελκυστικό όραμα για το μέλλον της ΕΕ».

«Η Ελλάδα πέρυσι επεσήμανε με οδυνηρό τρόπο τις δυσλειτουργίες και τα ελλείμματα της ΕΕ και δυστυχώς σήμερα επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι υπάρχει ένα τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα και πρέπει να αλλάξουμε πορεία».

Αναφορικά με τη συζήτηση που διεξήχθη στη Σύνοδο Κορυφής χθες και σήμερα, είπε ότι έγινε σε φορτισμένο κλίμα. Ωστόσο σημείωσε πως η ίδια η ζωή «μας αναγκάζει να πάρουμε αποφάσεις».

«Υπάρχουν δύο δρόμοι, ή θα συνεχίσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα και να είναι ο καθένας για τον εαυτό του και την εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών ή θα δουλέψουμε για καλύτερη πιο δημιουργική και δημοκρατική Ευρώπη».

«Αυτό το κλίμα, οι σκληρές πολιτικές λιτότητας, η αλά καρτ αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ότι όλα αποφασίζονται πίσω από κλειστές πόρτες οδηγεί την Ευρώπη σε κατάσταση βαθιάς πολιτικής κρίσης», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως είναι υπαρξιακής σημασίας ανάγκη η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα εμπνεύσει τους νέους ανθρώπους, γιατί εκτός από το δημοσιονομικό έλλειμμα υπάρχει και το κοινωνικό έλλειμμα, είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Χρειάζεται να βάλουμε στο τραπέζι, την ανάπτυξη, την αξιοπρεπή απασχόληση, την μείωση της ανεργίας και την ανάπτυξη δημοκρατικών θεσμών, δήλωσε ο ίδιος και ανήγγειλε πως η Ελλάδα θα πάρει πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση συμμαχιών σε πολίτικο και γεωγραφικό επίπεδο.

Δημοφιλή