ΔΙΕΘΝΕΣ
30/06/2016 04:04 EEST | Updated 30/06/2016 04:04 EEST

Ακόμη και μετά το brexit δεν «γλυτώνουν» την TTIP. Η Μάλστρομ λέει πως διαπραγματεύεται και για τους Βρετανούς

JOHN MACDOUGALL via Getty Images
A small hotel has put up a sign against the TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), the proposed free trade agreement between the European Union and the United States during the G7 foreign ministers' meeting in Luebeck, northern Germany, on April 14, 2015. The foreign ministers come together in Luebeck to discuss key global political and security issues ahead of a G7 summit to take place in June 2015 in southern Germany. The G7 is a grouping of the seven biggest economic powers in the world -- Germany, Canada, the United States, France, Italy, Japan, Britain -- excluding China. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL (Photo credit should read JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty Images)

Η ανώτατη αξιωματούχος εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνει ότι ο στόχος της εξακολουθεί να είναι η ολοκλήρωση φέτος των διαπραγματεύσεων για την εκτενή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TTIP (Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων) με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά την απόφαση της Βρετανίας σε δημοψήφισμα την περασμένη Πέμπτη να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ είπε ότι η ομάδα της συνεχίζει το πρόγραμμά της με τις συνομιλίες για την διατλαντική συμφωνία TTIP και ότι εξακολουθεί να διαπραγματεύεται εκ μέρους της Βρετανίας ως μέλους της ΕΕ, το οποίο θα συνεχιστεί για παραπάνω ίσως από δύο χρόνια καθώς το Λονδίνο διαπραγματεύεται την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή πρόοδο τον επόμενο μήνα, και, ει δυνατόν, να την ολοκληρώσουμε προτού λήξει η θητεία της κυβέρνησης (του αμερικανού προέδρου Μπαράκ) Ομπάμα», είπε η Μάλμστρομ σε εκδήλωση του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον. «Αυτό είναι το 'Πλάνο Α' και αυτό δεν έχει αλλάξει ακόμα και με το (βρετανικό) δημοψήφισμα», δήλωσε.

Παρά τις προβλέψεις ειδικών του εμπορίου ότι δεν θα προλάβει την αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ (τον Ιανουάριο του 2017), η Μάλμστρομ επέμεινε ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας TTIP θα επιζήσει του Brexit. Την Τρίτη συναντήθηκε με τον αντιπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης για το εμπόριο Μάικλ Φρόμαν στην Ουάσιγκτον για να την προετοιμασία του 14ου γύρου των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, ο οποίος ξεκινά στις 11 Ιουλίου.

«Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες που σχετίζονται με το Brexit. Δεν μπορούμε να τις λύσουμε τώρα, θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο", είπε. "Προς το παρόν όμως και για το άμεσο μέλλον, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και διαπραγματευόμαστε (τη συμφωνία) εκ μέρους και των 28 κρατών-μελών» της ΕΕ, διευκρίνισε.

Οι πρωθυπουργοί και ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ επιβεβαίωσαν τη Τρίτη ότι το εμπορικό πρόγραμμα δράσης της ΕΕ, το οποίο περιλαμβάνει την TTIP και άλλες μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες, θα συνεχιστεί.

Η Μάλμστρομ είπε ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ οι οποίοι είναι Βρετανοί υπήκοοι θα εξακολουθήσουν να συμμετέχουν στις συνομιλίες, ενώ τόνισε, «Δεν εργάζονται για το Ηνωμένο Βασίλειο, εργάζονται για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα παραμείνουν».

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Box