ΔΙΕΘΝΕΣ
30/06/2016 08:53 EEST | Updated 30/06/2016 08:53 EEST

Άνοιξε επισήμως ένα νέο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία λέει ευρωπαϊκή πηγή

Anadolu Agency via Getty Images
BRUSSELS, BELGIUM - JUNE 30: Turkey's EU Minister Omer Celik (L), Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu and Vice chairman of Justice and Development Party, Mehdi Eker (R2) speak to media ahead of the Chapter 33 on financial and budgetary provisions as part of the EU-Turkey Intergovernmental Accession Conference in Brussels, Belgium on June 30, 2016. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)

Η ΕΕ και η Τουρκία άνοιξαν σήμερα ένα νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας, το κεφάλαιο 33 που αφορά δημοσιονομικά θέματα, γνωστοποιήθηκε από ευρωπαϊκή πηγή.

Το κεφάλαιο 33 αφορά τα δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά ζητήματα και ανεβάζει σε 16 από τα 35 τον αριθμό των κεφαλαίων που έχουν ανοίξει στις διαπραγματεύσεις αυτές που άρχισαν το 2005.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Τουρκία είχε επιβεβαιώσει ότι στις 30 Ιουνίου επρόκειτο να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ, με την ευκαιρία του οποίου θα ήθελε να δει την Ευρωπαϊκή Ένωση να «τηρεί τις υποσχέσεις της» για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Ο Τούρκος υπουργός που είναι αρμόδιος για θέματα της ΕΕ Ομέρ Τσελίκ, εκτίμησε σήμερα, Πέμπτη, ότι η θέση της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι ισχυρότερη μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες για να ανακοινώσει το «άνοιγμα» του Κεφαλαίου 33, ο υπουργός Οικονομικών Νατζί Αγκμπάλ δήλωσε ότι δεν αναμένει να υπάρξουν δυσκολίες στην ικανοποίηση των κριτηρίων που υπάρχουν στο κεφάλαιο αυτό.

Προηγουμένως σε σχόλια που είχε κάνει σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πριν από τις συνομιλίες για το "άνοιγμα" του Κεφαλαίου 33, ο Τσελίκ είχε δηλώσει ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τα κριτήρια για την κατάργηση της βίζας για τους πολίτες της που ταξιδεύουν στην ΕΕ, μολονότι η ΕΕ δηλώνει ότι η Άγκυρα δεν έχει ακόμη ικανοποιήσει τους όρους για τα προσωπικά στοιχεία και την τρομοκρατία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος στεκόταν δίπλα στον Τσελίκ, δήλωσε προς το CNN Turk ότι είναι σημαντικό για την Τουρκία να διατηρηθεί η πνοή που υπάρχει στις συνομιλίες με την ΕΕ.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post