ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/07/2016 02:45 EEST

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Παρασκευή 1 Ιουλίου

HUFFPOST AGENDA

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

(1) Αναχώρηση Τσίπρα για το Πεκίνο

Για το Πεκίνο αναχωρεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και μελών του υπουργικού συμβουλίου. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί από την ελληνική πλευρά για το δεδομένο ενδιαφέρον των Κινέζων για τα λιμάνια, αλλά και τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

(2) Εξελίξεις στο «μέτωπο» του Μαρινόπουλου

Στο Πρωτοδικείο Αθηνών πρόκειται να συζητηθεί σήμερα η προσωρινή διαταγή που αιτήθηκε η «Μαρινόπουλος» στο πλαίσιο διαδικασίας εξυγίανσής της. Σημειώνεται πως πληροφορίες κάνουν λόγο για έγγραφη πρόταση εξαγοράς της «Μαρινόπουλος» από την «Σκλαβενίτης». Σε συμφωνία κατέληξε η εταιρεία με τους εργαζομένους της.

(3) Διορθώσεις στη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ στην Cosco

Σε «διορθώσεις» σε επτά σημεία προέβη η κυβέρνηση στη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ στην Cosco, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε και την επιστολή που απέστειλε στην Επιτροπή Εμπορίου ο γενικός διευθυντής της COSCO Hellas, Άγγελος Καρακώστας. Ικανοποίηση φέρονται να εξέφρασαν στελέχη της εταιρείας.

Η συμφωνία κυρώθηκε στην Ολομέλεια με ευρεία πλειοψηφία.

(4)Σε πέντε δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Σε πέντε δόσεις θα γίνει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το 2015, καθώς στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να μην προχωρήσει σε μείωση των δόσεων αλλά αντίθετα να εξοφληθεί ο ΕΝΦΙΑ δύο μήνες νωρίτερα. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να μπει «φρέσκο» χρήμα στα ταμεία και να αποφύγει τις αρνητικές εκπλήξεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Σε ότι αφορά τα ειδοποιητήρια στην εκκαθάριση του φόρου και στην έκδοση των ειδοποιητηρίων, στόχος είναι να μην υπάρξει καμία εμπλοκή ώστε να ξεκινήσει κανονικά η πληρωμή από τον Αύγουστο. Μάλιστα το αργότερο μέχρι τα τέλη Αυγούστου τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στο Taxisnet.

(5) Νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ- Τουρκίας

Νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας άνοιξαν ΕΕ και Τουρκία, γνωστοποιήθηκε από ευρωπαϊκή πηγή. Όπως αναφέρθηκε, πρόκειται για το κεφάλαιο 33, που αφορά σε δημοσιονομικά θέματα. Σημειώνεται πως ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα της ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ, εκτίμησε πως η θέση της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι ισχυρότερη μετά την έξοδο της Βρετανίας.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost