ΔΙΕΘΝΕΣ
30/06/2016 10:36 EEST | Updated 30/06/2016 11:28 EEST

Και πάλι έκπληξη από τον Τζόνσον. Δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας

Την απόφαση του να μην διεκδικήσει την προεδρία του Συντηρητικού Κόμματος και κατ' επέκταση την πρωθυπουργία, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και εκ των ηγετών της καμπάνιας υπέρ του Brexit.

Ενώ τα εγκυρότερα μέσα ενημέρωσης στο Λονδίνο είχαν προεξοφλήσει πως σήμερα, Πέμπτη θα ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του αλλά εκείνος έκανε την έκπληξη...δηλώνοντας πως ο επόμενος πρωθυπουργός «δεν μπορεί να είμαι εγώ»!.

Ο Τζόνσον αρχικά ανέλυσε την πολιτική ατζέντα που θα πρέπει να εξυπηρετήσει αλλά και τις προτεραιότητες που θα πρέπει να θέσει ο νέος πρωθυπουργός, κάνοντας όσους τον άκουγαν να νομίζουν πως ακούν τις πρώτες προεκλογικές του δεσμεύσεις. Ο Τζόνσον όμως μιλούσε για όσα πιστεύει ότι θα πρέπει να κάνει...κάποιος άλλος.

Διαβάστε επίσης: Δύο υπουργοί του Κάμερον, Τερέζα Μέι και Μάικλ Γκόουβ υποψήφιοι για την πρωθυπουργία στη Μ.Βρετανία

«Λοιπόν, πρέπει να σας πω φίλοι μου, που περιμένετε με προσήλωση την κορύφωση αυτής της ομιλίας, πως έχοντας συμβουλευτεί του συναδέλφους μου και υπό τον πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων στο Κοινοβούλιο, κατέληξε πως αυτός ο άνθρωπος (σ.σ. ο νέος πρωθυπουργός) δεν θα είμαι εγώ».

Όπως ανέφερε, χωρίς να δώσει ουσιαστικές εξηγήσεις για την απόφασή του αυτή, ο ρόλος του θα περιοριστεί στην υποστήριξη της νέας ηγεσίας του κόμματος των Τόρις ενώ, όπως δεσμεύτηκε, θα συμβάλει στην πλήρη και με τον καταλληλότερο τρόπο υλοποίηση της εντολής του βρετανικού λαού, δηλαδή της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Ξεκαθάρισε δε πως θα υπερασπιστεί ένθερμα την πολιτική ατζέντα που στηρίζει και εστιάζει, όπως ανέφερε, στην «υπεράσπιση τον ξεχασμένων πολιτών αυτής της χώρας».

Για μία ακόμη φορά δε, έκανε ειδική αναφορά στον απερχόμενο πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον. «...εάν επενδύσουμε στα παιδιά μας και βελτιώσουμε τις προοπτικές τους, εάν συνεχίσουμε να τροφοδοτούμε τις μηχανές της κοινωνίας, εάν συνεχίζουμε να χτίζουμε πάνω στην σπουδαία μεταρρυθμιστική κληρονομιά του Ντέιβιντ Κάμερον, εάν επενδύσουμε στις υποδομές και ακολουθήσουμε την συνετή προσέγγιση των Συντηρητικών που σημαίνει μείωση της φορολογίας και στήριξη της επιχειρηματικότητας ...τότε πιστεύω πως αυτή η χώρα μπορεί να βγει κερδισμένη, καλύτερη, υπέροχη και, ναι, μεγαλύτερη από ποτέ».

Μια μονομαχία για τη διαδοχή;

Μετά την απρόσμενη απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να απέχει της κούρσας διαδοχής φαίνεται πως αυτή θα αναδειχθεί - σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα- σε μονομαχία μεταξύ δύο υπουργών του Κάμερον: της Τερέζα Μέι και του Μάικλ Γκόουβ, υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης αντίστοιχα.

Η 59χρονη Μέι ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών το 2010, υπό πρωθυπουργία Κάμερον, πολύ τη χαρακτηρίζουν ως η «νέα Θάτσερ»- αν και θυμίζει πολύ και την Κριστίν Λαγκάρντ- χαρακτηρίζεται ως ένα πολύ αυστηρό άτομο, με συχνά υπερ-συντηρητικές θέσεις στο μεταναστευτικό και ανήκει ξεκάθαρα στην ομάδα των ευρωσκεπτικιστών του κόμματος. Ήδη έχει δηλώσει πως δεν θα υπάρξει νέο δημοψήφισμα («brexit means brexit) ενώ επίσης φαίνεται διατεθειμένη και εκείνη να ακολουθήσει τη «γραμμή» Κάμερον στο θέμα της έναρξης της διαδικασίας εξόδου της Μ.Βρετανίας από την ΕΕ, δηλαδή να μην βιαστεί...

Ο δε Μάικλ Γκόουβ ο οποίος θεωρείτο από πολλούς «σύμμαχος» του Τζόνσον. Όμως σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως δεν του έχει εμπιστοσύνη για να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού. «Με λύπη μου έφθασα στο συμπέρασμα ότι ο Μπόρις δεν μπορεί να αναλάβει την ηγεσία ή να συγκροτήσει μία ομάδα κατάλληλη για την αποστολή που μας περιμένει».

Στην περίπτωση του πάντως υπάρχει και έναν μάλλον έντονο μιντιακό παρασκήνιο...Σε email που διέρρευσε στον Τύπο, η σύζυγος του υπουργού Δικαιοσύνης και αρθρογράφος της Daily Mail, Σάρα Βάιν εμφανίζεται να παροτρύνει τον σύζυγό της να απαιτήσει διαβεβαιώσεις από τον Μπόρις Τζόνσον πριν του προσφέρει την υποστήριξή του. Γράφει επίσης στο μήνυμα αυτό, το περιεχόμενο του οποίου βέβαια διέψευσε, ότι ο Τζόνσον δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τη στήριξη και την εμπιστοσύνη μελών του κόμματος, ούτε το Πολ Ντέικρ , του ισχυρού διευθυντή της Daily Mail, ούτε του ιδιοκτήτη της Sun και των Times, Ρούπερτ Μέρντοκ.

Πηγές: Guardian, Independent