ΔΙΕΘΝΕΣ
30/06/2016 16:47 EEST | Updated 30/06/2016 16:47 EEST

Στους 44 οι νεκροί από την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Pacific Press via Getty Images
UNION SQUARE PARK, NEW YORK, NY, UNITED STATES - 2016/06/29: Vigil participants light candles and write messages of solidarity.. On the evening following the suicide bombing attack at Istanbul's Ataturk Airport, members of the NYC Turkish community and sympathizers participated in a candlelight vigil in Manhattan's Union Square Park organized by the NYC-based political coalition 'Laik ve Demokratik Turkiye Platformu' ('Platform for Secular and Democratic Turkey') in tribute to the memory of the 41 killed in the attack and as a show of solidarity for the over 200 injured. (Photo by Albin Lohr-Jones/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)

Στη σύλληψη 13 υπόπτων προχώρησε η τουρκική αστυνομία, δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 44 άνθρωποι.

Ο απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε, μετά τον θάνατο ενός εκ των 260 τραυματιών στο μακελειό που συγκλόνισε την χώρα την Τρίτη το βράδυ και διέπραξαν τρεις βομβιστές αυτοκτονίας, που είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με την Άγκυρα, να συνδέονται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν στον αερολιμένα προτού πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά τους, ο ένας μετά τον άλλο.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι βομβιστές προέρχονταν «από τη Ρωσία, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν».

Εκ των 44 ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους σε αυτήν την επίθεση, «οι 19 είναι ξένοι υπήκοοι», διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάκ Αλά κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι 13 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 4 αλλοδαποί, έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο των ερευνών. Η αστυνομία προχώρησε σήμερα στις συλλήψεις αυτές κατά τη διάρκεια εφόδων που πραγματοποίησε σε 16 τοποθεσίες στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα στον τερματικό σταθμό των αναχωρήσεων εξωτερικού του Ατατούρκ, του τρίτου μεγαλύτερου αεροδρομίου της Ευρώπης, άρχισε να ξεκαθαρίζει.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ εξήγησε ότι «οι τρομοκράτες αρχικά στόχευαν να περάσουν από τους (πρώτους) ελέγχους ασφαλείας» έως την είσοδο του αερολιμένα, ωστόσο άλλαξαν γνώμη και «εισήλθαν οπλισμένοι με πολυβόλα που έβγαλαν από τις βαλίτσες τους προτού περάσουν από τα σημεία ελέγχου και αρχίσουν να πυροβολούν αδιακρίτως».

«Ο ένας εξ αυτών πυροδότησε τα εκρηκτικά στο εξωτερικό» του αεροδρομίου και «οι δύο άλλοι, εκμεταλλευόμενοι τον πανικό, εισήλθαν στο αεροδρόμιο κι ανατινάχθηκαν» τόνισε ο ίδιος.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που πρόσκειται στην τουρκική προεδρία και ζήτησε να μην κατονομαστεί, περιέγραψε μια άλλη εκδοχή των γεγονότων στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εξήγησε ότι μια πρώτη έκρηξη σημειώθηκε όταν ένας από τους βομβιστές εισήλθε στην αίθουσα αφίξεων και πυροδότησε τα εκρηκτικά λίγο πριν περάσει από τους σαρωτές ακτινών Χ.

Εκμεταλλευόμενοι τον πανικό που προκάλεσε η έκρηξη μεταξύ των επιβατών και στο προσωπικό του αεροδρομίου, ένας δεύτερος βομβιστής εισήλθε στην αίθουσα των αφίξεων, προχώρησε στην αίθουσα αναχωρήσεων κι εκεί ανατινάχθηκε.

Εν τέλει, ο τρίτος βομβιστής που περίμενε στο εξωτερικό του κτιρίου ανατινάχθηκε τελευταίος.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post