ΔΙΕΘΝΕΣ
01/07/2016 10:44 EEST | Updated 01/07/2016 10:44 EEST

Ο Σόιμπλε θέλει ενισχυμένη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ μετά το Brexit

Fabrizio Bensch / Reuters
German Minister of Finance Wolfgang Schauble arrives for the weekly cabinet meeting at the Chancellery in Berlin, Germany, October 14, 2015. REUTERS/Fabrizio Bensch

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να εμβαθύνει την συνεργασία μεταξύ των 27 χωρών που θα απομείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού η Βρετανία αποχωρήσει από αυτή, με μέτρα τα οποία θα περιλαμβάνουν μια κοινή πολιτική ασύλου, ανέφερε σήμερα το περιοδικό Der Spiegel.

Χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένες πηγές, το περιοδικό ανέφερε ότι ο Σόιμπλε θέλει να βάλει τις τελικές πινελιές στην Ευρωπαϊκή Ένιαία Αγορά και την απρόσκοπτη διασυνοριακή κίνηση κεφαλαίων.

Ο Σόιμπλε θέλει επίσης να υπάρχει ένα πανευρωπαϊκό πρότυπο πτωχευτικού δικαίου για τις επιχειρήσεις, να συμφωνήσουν οι χώρες πώς μπορούν να πετύχουν καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και να διασφαλιστεί η καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ανέφερε το περιοδικό.

Εάν δεν συμφωνήσουν σε αυτές τις πρωτοβουλίες και οι 27 χώρες που θα απομείνουν μετά από ένα Brexit, ο Σόιμπλε θέλει οι χώρες που είναι πρόθυμες να δεσμευθούν σε αυτές να ενώσουν τις δυνάμεις τους, αλλά ο ίδιος αντιτίθεται στα όποια βήματα προς την περαιτέρω ενοποίηση της ευρωζώνης αυτή τη στιγμή, ανέφερε το δημοσίευμα.

Έρευνα της εταιρίας TNS Forschung για λογαριασμό του Der Spiegel έδειξε ότι η πλειονότητα των Γερμανών είναι αντίθετη με μια ενισχυμένη ΕΕ, με το 64% να επιθυμεί να έχουν περισσότερες αρμοδιότητες τα κράτη-μέλη, συγκριτικά με το 27% που θέλει οι Βρυξέλλες να αναλάβουν περισσότερα καθήκοντα.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε στις 28-29 Ιουνίου με τη συμμετοχή 1.014 ατόμων, έδειξε ότι η στήριξη της Γερμανίας για την ΕΕ αυξήθηκε από τότε που οι Βρετανοί τάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα υπέρ του Brexit. Το 87% των ερωτηθέντων επιθυμεί η Γερμανία να παραμείνει στην ΕΕ και το 10% θέλει η χώρα τους να αποχωρήσει, ενώ στις αρχές Ιουνίου, τα αντίστοιχα ποσοστά είχαν διαμορφωθεί στο 83% και το 13%.

Sponsored Post