Human Appeal: Πρωταρχικός πάροχος ιατρικής φροντίδας στο Καρά Τεπέ

Human Appeal: Πρωταρχικός πάροχος ιατρικής φροντίδας στο Καρά Τεπέ

1.Από πότε δραστηριοποιείστε στην Ελλάδα και πόσα άτομα απασχολείτε γενικά;

Ξεκινήσαμε τη δραστηριότητά μας τον Σεπτέμβρη του 2015 και σήμερα έχουμε μια ομάδα περίπου δέκα ατόμων.

2.Ποιο το έργο που προσφέρετε και σε ποια συγκεκριμένα πεδία εξειδικεύεστε;

- Εξειδικευόμαστε στην παρεμπόδιση ή την ανακούφιση της φτώχειας οπουδήποτε στον κόσμο με παροχή επιχορηγήσεων, βασικών αγαθών και υπηρεσιών σε άτομα που έχουν ανάγκη. Προσπαθούμε να προσφέρουμε την απαραίτητη υποστήριξη ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν σταδιακά να αποκομίζουν ένα βιώσιμο εισόδημα που θα τους καθιστά αυτάρκεις.

- Εξειδικευόμαστε στην παρεμπόδιση ή την ανακούφιση και της οικονομικής δυσπραγίας οπουδήποτε στον κόσμο, παρέχοντας( ή συνεισφέροντας στην) εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και υγειονομική περίθαλψη με συγκεκριμένα προγράμματα.

Προσπαθούμε να προσφέρουμε την απαραίτητη υποστήριξη ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν σταδιακά να αποκομίζουν ένα βιώσιμο εισόδημα που θα τους καθιστά αυτάρκεις.

3.Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησής σας (κρατική, ιδιωτική, ΙΟs -World Bank, UNHCR κτλ) και πως κατανέμεται το συνολικό μπάτζετ σας- στις δράσεις της οργάνωσης αλλά και τα λειτουργικά έξοδά σας, τη μισθοδοσία κλπ;

Η χρηματοδότησή μας είναι δημόσια και ιδιωτική, όπως επίσης προέρχεται από ιδρύματα και καταπιστεύματα ιδιωτών. Έχουμε διαθέσει 251.050 δολάρια σε φαγητό, υπνόσακους, είδη πρώτης ανάγκης και κάλυψη ιατρικών αναγκών.

4. Με ποια διαδικασία και βάση ποιων κριτηρίων αποφασίζονται οι αποστολές σας; Περιοχές και ανθρωπιστικές κρίσεις όπου έχετε παρέμβει ή έχετε τώρα παρουσία; Πως και από ποιον γίνεται η αξιολόγηση του έργου σας;

Το ανθρώπινο δυναμικό μας και οι οικονομικοί μας πόροι, όπως και η ικανότητα μας να δρούμε στο πεδίο, καθιστούν την Human Appeal ικανή να ανταποκριθεί σε κάθε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης- αποτελεσματικά, συντονισμένα και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

5.Στην περίπτωση της Ελλάδας και της συνδρομής σας στο προσφυγικό ζήτημα, πως επιλέχθηκαν οι τοποθεσίες (ή το σημείο) όπου δραστηριοποιείστε; Πόσο προβλέπετε ότι θα χρειαστεί να έχετε παρουσία στο πεδίο;

Οι τοποθεσίες όπου δρούμε στην Ελλάδα επιλέχθηκαν βάσει των πραγματικών αναγκών των προσφύγων. Προχωρήσαμε σε εκτιμήσεις των αναγκών σε προτεινόμενες γεωγραφικές περιοχές όπου υπήρχε τεράστια εισροή προσφύγων και ξεκινήσαμε να δραστηριοποιούμαστε στις τοποθεσίες που τελικά επιλέξαμε. Δεν υπάρχει σαφής χρονικός ορίζοντας της παραμονής μας στην Ελλάδα, όλα εξαρτώνται από τις πραγματικές ανάγκες των ωφελούμενων (προσφύγων).

6.Πως αξιολογείτε την συνεργασία με τις ελληνικές αρχές- την κυβέρνηση ή τις περιφερειακές/ αυτοδιοικητικές δομές- αλλά και τις τοπικές κοινωνίες; Προβλήματα συνεργασίας ή αποδοχής σας, υπήρξαν;

Όπως σε κάθε χώρα, η ντόπια γραφειοκρατία μπορεί κάποιες φορές να επιβραδύνει τη δουλειά μας. Υπάρχουν όμως περιστάσεις όπου είναι απαραίτητη- μόνο αυτή (η κρατική γραφειοκρατία) μπορεί να αποτρέψει τις περιστασιακές παρεμβάσεις από υπερβολικά πολλούς και διαφορετικούς που επιθυμούν να βοηθήσουν… Πρέπει να σημειωθεί ότι τοπικές ομάδες και οργανώσεις ενδυναμώνουν τα αποτελέσματα της δουλειάς μας, παρέχοντας μας νομικές συμβουλές και βοηθώντας μας στην συνεργασία με τον τοπικό πληθυσμό.

7.Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας στην Ελλάδα; Πόσο καίρια θεωρείτε την προσφορά της οργάνωσής σας και των ΜΚΟ γενικότερα σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση; Συνεργάζεστε με άλλες ΜΚΟ και ποιο είναι το επίπεδο συντονισμού των δράσεων σας;

Όντας ο πρωταρχικός παροχέας πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας στον προσφυγικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, το έργο μας είναι ζωτικής σημασίας. Σε αυτή την κρίση έχουμε ξεπεράσει τα όρια των δυνατοτήτων μας και κάθε προηγούμενη εμπειρία μας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

8.Θεωρείτε ότι αναγνωρίζεται και αποτιμάται ορθά το έργο σας στη δημόσια σφαίρα;

Πιστεύουμε ότι έχουμε πρόσθέσει αξία (οικονομική) στην τοπική ελληνική κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Στο νησί της Λέσβου μας αντιμετωπίζουν ως έναν θετικό παράγοντα.

9.Πιστεύετε ότι υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα ή παρανοήσεις (πχ από τα ΜΜΕ) όσον αφορά τη δράση σας; Για παράδειγμα έχουν διατυπωθεί κατηγορίες έναντι ορισμένων ΜΚΟ ότι παροτρύνουν τους πρόσφυγες να αγνοήσουν επίσημες ευρωπαϊκές αποφάσεις;

Σύμφωνα με τη δική μας εμπειρία τα ΜΜΕ έχουν υπάρξει εντελώς υποστηρικτικά όσον αφορά το έργο των ΜΚΟ στην Λέσβο.

Δημοφιλή