Jesuit Refugee Service. Οι σύγχρονοι Ιησουίτες για τους απανταχού πρόσφυγες

Jesuit Refugee Service. Οι σύγχρονοι Ιησουίτες για τους απανταχού πρόσφυγες

1.Από πότε δραστηριοποιείστε στην Ελλάδα και πόσα άτομα απασχολείτε γενικά;

Διεθνώς έχουμε δράσεις σε περιοχές κρίσεων σε όλο τον κόσμο από το 1980- είμαστε η οργάνωση των Ιησουιτών με αποστολή την συνδρομή των απανταχού προσφύγων. Επίσημα, ως «JRS Ελλάδα» λειτουργούμε (στην Ελλάδα) από τον Νοέμβριο του 2015. Όμως, κάποια από τα μέλη μας είχαν ήδη εμπειρία από συνοδεία/ συνδρομή προσφύγων που επισκέπτονταν σε κέντρα κράτησης, υποστήριζαν οικογένειες προσφύγων και βοηθούσαν στην εκπαίδευση των παιδιών τους. Το προσωπικό μας αποτελείται από 6 εργαζόμενους και περίπου 20 εθελοντές.

2.Ποιο το έργο που προσφέρετε και σε ποια συγκεκριμένα πεδία εξειδικεύεστε;

Οι σκοποί μας:

  • Συνοδεία ανθρώπων με χαρακτηριστικά ευαλωτότητας στο καταφύγιο μας (δομή φιλοξενίας) και η παροχή σε αυτούς κάθε βοήθειας επί τόπου, σε ιατρικό, κοινωνικό, ή νομικό επίπεδο.
  • Η συνδρομή των προσφυγικών πληθυσμών αλλά και η συνεργασία μαζί τους ώστε να ενισχυθεί η διαδικασία ενσωμάτωσής τους στην χώρα.

Ειδικά, δραστηριοποιούμαστε στην εκπαιδευτική και ψυχολογική βοήθεια των προσφυγικών πληθυσμών, αλλά και στην συμβουλευτική υποστήριξή τους με παροχή πληροφοριών για την διεθνή πραγματικότητα.

3.Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησής σας (κρατική, ιδιωτική, ΙΟs -World Bank, UNHCR κτλ) και πως κατανέμεται το συνολικό μπάτζετ σας- στις δράσεις της οργάνωσης αλλά και τα λειτουργικά έξοδά σας, τη μισθοδοσία κλπ;

Η χρηματοδότησή μας προέρχεται κυρίως απο δωρεές ιδιωτών. Διανέμουμε το συνολικό ποσό πρωταρχικά στους πρόσφυγες (λειτουργία ξενώνα, κέντρου ενσωμάτωσης/ εκπαίδευσης των παιδιών, επισκέψεις σε προσφυγικούς καταυλισμούς) και κατά δεύτερον στην κάλυψη των διοικητικών μας εξόδων.

4. Με ποια διαδικασία και βάση ποιων κριτηρίων αποφασίζονται οι αποστολές σας; Περιοχές και ανθρωπιστικές κρίσεις όπου έχετε παρέμβει ή έχετε τώρα παρουσία; Πως και από ποιον γίνεται η αξιολόγηση του έργου σας;

Μπορούμε να διακρίνουμε τις έκτακτες περιστάσεις και ανάγκες σε όλον τον κόσμο και θέτουμε τις υπηρεσίες μας στη διάθεση των Ηνωμένων Εθνών και των εθνικών κυβερνήσεων. Σήμερα έχουμε παρουσία σε τουλάχιστον 55 χώρες. Ο οργανισμός μας είναι υπόλογος στην Κοινότητα των Ιησουιτών, την Καθολική Εκκλησία, τα Ηνωμένα Έθνη και τα κράτη όπου δραστηριοποιούμαστε.

5.Στην περίπτωση της Ελλάδας και της συνδρομής σας στο προσφυγικό ζήτημα, πως επιλέχθηκαν οι τοποθεσίες (ή το σημείο) όπου δραστηριοποιείστε; Πόσο προβλέπετε ότι θα χρειαστεί να έχετε παρουσία στο πεδίο;

Στα νησιά, στο λιμάνι του Πειραιά και τους προσφυγικούς καταυλισμούς, θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να είμαστε παρόντες και να συνδράμουμε τους ανθρώπους σε αυτή την «εξορία» τους. Θα παραμείνουμε όσο είναι απαραίτητη η υποστήριξή μας, ειδικά στο ζήτημα της ενσωμάτωσης (των προσφύγων) και της εκπαίδευσης των παιδιών.

6.Πως αξιολογείτε την συνεργασία με τις ελληνικές αρχές- την κυβέρνηση ή τις περιφερειακές/ αυτοδιοικητικές δομές- αλλά και τις τοπικές κοινωνίες; Προβλήματα συνεργασίας ή αποδοχής σας, υπήρξαν;

Η συνεργασία μας απαιτεί επαγρύπνηση και αμοιβαίο σεβασμό, παροχή πληροφόρησης, εμπιστοσύνη και διακριτικότητα. Σεβόμαστε όλους τους κανονισμούς (της Ελληνικής Πολιτείας) ώστε να μπορούμε να ικανοποιούμε τις ανάγκες και να επιλύουμε τα προβλήματα των προσφύγων εδώ. Οι τρόποι εμπέδωσης της μεταξύ μας αποδοχής, προϋποθέτουν υπομονή και ευελιξία. Αυτή η χώρα (Ελλάδα) έχει υποφέρει από έντονες ξένες παρεμβάσεις και ταπεινώσεις εξαιτίας διάφορων κρίσεων.

7.Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας στην Ελλάδα; Πόσο καίρια θεωρείτε την προσφορά της οργάνωσής σας και των ΜΚΟ γενικότερα σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση; Συνεργάζεστε με άλλες ΜΚΟ και ποιο είναι το επίπεδο συντονισμού των δράσεων σας;

Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, δεδομένης της πολυπλοκότητας της κατάστασης. Στο καταφύγιο μας βοηθάμε με απτό τρόπο τους πρόσφυγες, αλλά κι εμείς βιώνουμε την αξιοπρέπεια και το κουράγιο τους. Οι ΜΚΟ είναι πράγματι χρήσιμες- συνδράμουν την προσπάθεια της Ελλάδας (στο προσφυγικό ζήτημα), όχι μόνο οικονομικά αλλά και με την εμπειρία τους και το ανθρώπινο δυναμικό τους. Η συνεργασία των ΜΚΟ μεταξύ τους αλλά και με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι κρίσιμης σημασίας.

8.Θεωρείτε ότι αναγνωρίζεται και αποτιμάται ορθά το έργο σας στη δημόσια σφαίρα;

Ναι. Πάντως οι ανάγκες (των προσφύγων) είναι τόσο οξυμένες που θα μπορούσαμε να είμαστε ακόμα πιο ενεργοί αν το γραφειοκρατικό/ διοικητικό βάρος δεν ήταν τόσο μεγάλο.

9.Πιστεύετε ότι υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα ή παρανοήσεις (πχ από τα ΜΜΕ) όσον αφορά τη δράση σας; Για παράδειγμα έχουν διατυπωθεί κατηγορίες έναντι ορισμένων ΜΚΟ ότι παροτρύνουν τους πρόσφυγες να αγνοήσουν επίσημες ευρωπαϊκές αποφάσεις;

Όχι, δεν αισθανόμαστε ότι κρινόμαστε άδικα. Είναι δύσκολο για τους δημοσιογράφους να ενδιαφερθούν για τις δράσεις μας και να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματά τους σε βάθος χρόνου. Δεν αγνοούμε τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Υποφέρουμε μαζί με τους πρόσφυγες από τις αποφάσεις κάποιων χωρών στην Ευρώπη που αποφάσισαν μονομερώς να κλείσουν τα σύνορά τους.

Δημοφιλή