Mercy Corps: Ξέρουμε γιατί οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις χώρες τους και ποιες είναι οι ανάγκες τους

Mercy Corps: Ξέρουμε γιατί οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις χώρες τους και ποιες είναι οι ανάγκες τους

1.Από πότε δραστηριοποιείστε στην Ελλάδα και πόσα άτομα απασχολείτε;

Από το 2012 έχουμε συνδράμει περισσότερους από 7,4 εκατομμύρια ανθρώπους που η ζωή τους επηρεάστηκε από τη συριακή κρίση. Επεκτείναμε τη δραστηριοποίησή μας και στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2015 και, πλέον, έχουμε 35 άτομα έμμισθο προσωπικό στην Λέσβο, την Κω, την Λέρο, αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Αθήνα και στα βορειοδυτικά της χώρας.

2.Ποιο το έργο που προσφέρετε και σε ποια συγκεκριμένα πεδία εξειδικεύεστε;

Είμαστε ένας πρωτοπόρος παγκόσμιος οργανισμός με 5.000 εργαζόμενους σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Συνεργαζόμαστε με τις τοπικές κοινότητες στην εύρεση λύσεων έναντι της φτώχειας και της αστάθειας, ώστε να κτίσουμε ασφαλείς, παραγωγικές και δίκαιες κοινωνίες. Το 93% του προσωπικού μας στις χώρες όπου εργαζόμαστε είναι ντόπιοι.

3.Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησής σας (κρατική, ιδιωτική, ΙΟs -World Bank, UNHCR κτλ) και πως κατανέμεται το συνολικό μπάτζετ σας- στις δράσεις της οργάνωσης αλλά και τα λειτουργικά έξοδά σας, τη μισθοδοσία κλπ;

Οι χρηματοδοτικές μας πηγές ποικίλλουν: άτομα- υποστηρικτές, δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί και ιδρύματα. Κατανέμουμε τον προϋπολογισμό μας ανάλογα με τις μεγαλύτερες ανάγκες.

4.Με ποια διαδικασία και βάση ποιων κριτηρίων αποφασίζονται οι αποστολές σας; Περιοχές και ανθρωπιστικές κρίσεις όπου έχετε παρέμβει ή έχετε τώρα παρουσία; Πως και από ποιον γίνεται η αξιολόγηση του έργου σας;

Εργαζόμαστε όπου μπορούμε να ανακουφίσουμε τον πόνο και να υποστηρίξουμε την ανάκαμψη. Σήμερα, οι Mercy Corps είναι η ΜΚΟ με τη μεγαλύτερη επιχειρησιακή λειτουργία εντός της Συρίας, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε ανταποκριθεί σε κάθε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανά τον κόσμο- το 2015 στους σεισμούς του Νεπάλ, το 2013 στον τυφώνα των Φιλιππίνων, το 2011 στο τσουνάμι και τον σεισμό της Ιαπωνίας, το 2010 στην ξηρασία και την πείνα στο «Κέρας της Αφρικής» (Σομαλία και Αιθιοπία), το 2005 στον σεισμό στο Κασμίρ. Και ήμασταν μεταξύ των πρώτων που συνδράμαμε στο τσουνάμι στον Ινδικό ωκεανό (2004) και στον σεισμό της Αϊτής (2010).

Είμαστε υπόλογοι καταρχήν στους ανθρώπους που βοηθάμε και, έπειτα, στους συνεργάτες, τους χορηγούς και τους υποστηρικτές μας.

5.Στην περίπτωση της Ελλάδας και της συνδρομής σας στο προσφυγικό ζήτημα, πως επιλέχθηκαν οι τοποθεσίες (ή το σημείο) όπου δραστηριοποιείστε; Πόσο προβλέπετε ότι θα χρειαστεί να έχετε παρουσία στο πεδίο;

Στην Ελλάδα εργαζόμαστε στην Κω, την Λέσβο, την Λέρο και στην ηπειρωτική χώρα. Έχουμε προσφέρει ουσιώδη ανθρωπιστική βοήθεια σε περισσότερους από 260.000 ανθρώπους- στέγαση για ευάλωτες περιπτώσεις ανθρώπων σε ξενοδοχεία, χρήματα για να αγοράσουν τα αναγκαία και να αποφύγουν «αρνητικούς μηχανισμούς» αντιμετώπισης αυτής της δυσπραγίας, όπως και δωρεάν γεύματα σε τοπικά εστιατόρια. Συνεργαζόμαστε με την Google, το IRC (International Rescue Committee) κ.α., στην ανάπτυξη του refugeeinfo.eu που παρέχει ενημέρωση και πληροφορίες για διάφορες χώρες της Ευρώπης και τοποθεσίες/ περιοχές τους στους πρόσφυγες που φτάνουν- περισσότεροι από 72.000 άνθρωποι ήδη επισκέφτηκαν το site αυτό. Επίσης, στην Αθήνα εργαζόμαστε σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ενσωμάτωση των προσφύγων, που θα εφαρμοστεί σε όλο το εύρος της πόλης.

Επιλέξαμε τις τοποθεσίες όπου δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα γιατί διαπιστώσαμε ένα κενό όσον αφορά την πρόβλεψη των πραγματικών αναγκών και θεωρήσαμε ότι θα μπορούσαμε να προσθέσουμε αξία στο έργο που ήδη επιτελούσαν τοπικές ομάδες,, εθελοντές και άλλες ΜΚΟ. Θα παραμείνουμε όσο οι άνθρωποι μας χρειάζονται.

6.Πως αξιολογείτε την συνεργασία με τις ελληνικές αρχές- την κυβέρνηση ή τις περιφερειακές/ αυτοδιοικητικές δομές- αλλά και τις τοπικές κοινωνίες; Προβλήματα συνεργασίας ή αποδοχής σας, υπήρξαν;

Έχουμε καλές σχέσεις με τις ελληνικές Αρχές και τις τοπικές κοινωνίες. Έχουμε υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με υπουργεία, Δήμους και εμπορικά επιμελητήρια στα νησιά.

7.Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας στην Ελλάδα; Πόσο καίρια θεωρείτε την προσφορά σας αλλά διεθνών οργανώσεων και ΜΚΟ γενικότερα σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση; Συνεργάζεστε με άλλες εθελοντικές ομάδες ή ΜΚΟ και ποιο είναι το επίπεδο συντονισμού των δράσεων σας;

Το μέγεθος της κρίσης στην Ελλάδα και, ευρύτερα, στην Ευρώπη απαιτεί επαγγελματική και συντονισμένη ανταπόκριση ώστε να διασφαλιστεί ότι όσοι είναι σε ανάγκη, όντως, θα βοηθηθούν. Η παρούσα κρίση είναι μακροπρόθεσμη- αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποστηρίζονται τόσο οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις χώρες τους εξαιτίας του πολέμου, όσο και οι τοπικές κοινωνίες που τους φιλοξενούν, όπως συμβαίνει στα ελληνικά νησιά. Συνεργαζόμαστε με άλλες ΜΚΟ και τοπικές ομάδες για την εξειδίκευση της δουλειάς καθενός και τον συντονισμό μας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό πραγματικά συμβαίνει.

8.Θεωρείτε ότι αναγνωρίζεται και αποτιμάται ορθά το έργο σας στη δημόσια σφαίρα;

Ναι. Έχουμε τη μεγαλύτερη- μεταξύ των ΜΚΟ- ανθρωπιστική παρέμβαση στη Συρία και εμπειρία χρόνων στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Ξέρουμε γιατί οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις χώρες τους και ποιες είναι οι ανάγκες τους.

9.Πιστεύετε ότι υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα ή παρανοήσεις (πχ από τα ΜΜΕ) όσον αφορά τη δράση σας; Για παράδειγμα έχουν διατυπωθεί κατηγορίες έναντι ορισμένων ΜΚΟ ότι παροτρύνουν τους πρόσφυγες να αγνοήσουν επίσημες ευρωπαϊκές αποφάσεις;

Είμαστε ένας αμερόληπτος οργανισμός με ανθρωπιστικά κίνητρα. Συνδράμουμε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, όπου και όποιοι κι αν αυτοί είναι. Ταυτόχρονα εργαζόμαστε εντός του τοπικού πλαισίου και είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά τον αντίκτυπο που μια κρίση μπορεί να έχει σε τοπικές κοινωνίες. Όλη μας η δουλειά είναι επικεντρωμένη στο «να κάνει περισσότερο καλό.

Δημοφιλή