Danish Refugee Council: Από τη Δανία στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες με πάνω από 100 άτομα προσωπικό

Danish Refugee Council: Από τη Δανία στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες με πάνω από 100 άτομα προσωπικό

1. Από πότε δραστηριοποιείστε στην Ελλάδα και πόσα άτομα απασχολείτε γενικά;

Η Danish Refugee Council (DRC) άρχισε τις επιχειρήσεις του στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2015 και αρχικά επικεντρώθηκε στη Λέσβο και την Αθήνα. Η DRC είναι μια παγκόσμια ανθρωπιστική οργάνωση που δραστηριοποιείται σε 40 χώρες ανά τον κόσμο με περίπου 5.000 άτομα προσωπικό, ντόπιους και αλλοδαπούς, με ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 350 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2015). Στην Ελλάδα, το προσωπικό απαρτίζεται από 30 άτομα αλλοδαπούς και 85 άτομα Έλληνες, με προοπτική να αυξηθεί (ειδικά οι Έλληνες).

2. Ποιο το έργο που προσφέρετε και σε ποια συγκεκριμένα πεδία εξειδικεύεστε;

Η DRC είναι μια ιδιωτική ανεξάρτητη οργάνωση που έχει ως στόχο να προστατεύσει και να βοηθήσει τους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους από τις διώξεις και να προωθήσει μόνιμες λύσεις στα προβλήματά τους, που να σέβονται τις ανθρωπιστικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το όραμά μας είναι κανένας πρόσφυγας να μην χρειάζεται να ψάχνει προστασία και βιώσιμες λύσεις.

3. Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησής σας (κρατική, ιδιωτική, ΙΟs -World Bank, UNHCR κτλ) και πως κατανέμεται το συνολικό μπάτζετ σας- στις δράσεις της οργάνωσης αλλά και τα λειτουργικά έξοδά σας, τη μισθοδοσία κλπ;

Η βασική πηγή χρηματοδότησής μας στην Ελλάδα είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το DfID, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ιδία κεφάλαια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χρηματοδότηση της DRC είναι ευρεία και περιλαμβάνει περίπου 100 οργανώσεις-δωρητές, καθώς επίσης και ιδιωτικά κεφάλαια. Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της DRC, με το 33% των διεθνών δραστηριοτήτων μας (στοιχεία 2015), ενώ η ΕΕ με το 20% είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος. Στη Μέση Ανατολή κατευθύνεται περίπου το 28% του συνόλου των δραστηριοτήτων μας, στο Κέρας της Αφρικής το 49%, στην Ασία το 8% και στην Ευρώπη το 12% (τα υπόλοιπα πάνε στη διοίκηση και σε μελλοντικό προγραμματισμό).

4. Με ποια διαδικασία και βάση ποιων κριτηρίων αποφασίζονται οι αποστολές σας; Περιοχές και ανθρωπιστικές κρίσεις όπου έχετε παρέμβει ή έχετε τώρα παρουσία; Πως και από ποιον γίνεται η αξιολόγηση του έργου σας;

Δραστηριοποιούμαστε σε 40 χώρες ανά τον κόσμο -στη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Κεντρική και Νοτιοδυτική Ασία, στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, και στην Κολομβία. Η παρεμβάσεις μας στηρίζονται πάντα στις ανθρωπιστικές ανάγκες που υπάρχουν στο πεδίο, αλλά και μετά από αξιολόγηση για το κατά πόσο η παρουσία της DRC είναι χρήσιμη στο σημείο και κατά πόσο συμβαδίζει με την αποστολή μας και το όραμά μας. Οι διεθνείς επιχειρήσεις της DRC έχουν πιστοποιηθεί με το HAP Standard από το 2007 και τον Σεπτέμβριο του 2013 ανανεώθηκε για άλλα τέσσερα χρόνια. Θα αναζητήσουμε δε πιστοποίηση υπό το νέο Core Humanitarian Standard. Επίσης η DRC είναι μέλος της CHS Alliance, που αντικατέστησε τη HAP και το People in Aid.

5. Στην περίπτωση της Ελλάδας και της συνδρομής σας στο προσφυγικό ζήτημα, πως επιλέχθηκαν οι τοποθεσίες (ή το σημείο) όπου δραστηριοποιείστε; Πόσο προβλέπετε ότι θα χρειαστεί να έχετε παρουσία στο πεδίο;

Αποφασίζουμε που θα δραστηριοποιηθούμε βάσει της ανθρωπιστικής ανάγκης που υπάρχει, των διαπιστωμένων κενών που μπορεί να υπάρχουν και στο πως θα μπορούσαμε εμείς να προσφέρουμε. Και φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι οι αρχές και οι άλλοι εμπλεκόμενοι θέλουν και μπορούν να συνεργαστούν με την DRC. Η DRC άρχισε τις επιχειρήσεις της στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2015 με αρχικό στόχο να επικεντρωθεί στη Λέσβο και την Αθήνα. Μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τις επιπτώσεις της, αλλά και την αλλαγή στον καταυλισμό της Μόριας από κέντρο υποδοχής σε κλειστές εγκαταστάσεις, οι δραστηριότητες της DRC στη Λέσβο μειώθηκαν σημαντικά. Παρέμεινε στο νησί, με περιορισμένη δομή ωστόσο, και η δράση επικεντρώνεται στην παρακολούθηση της προστασίας των προσφύγων και σε αναφορές μεμονωμένων ευάλωτων περιπτώσεων. Για να ανταποκριθούμε στις έκτακτες καταστάσεις, η DRC επέκτεινε την παρουσία της στην ενδοχώρα, στην Αττική και στις βόρειες και κεντρικές περιοχές, με στόχο να δημιουργήσει ένα προστατευμένο περιβάλλον και διασφαλίζοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η DRC παραμένει διατεθειμένη να αυξήσει τα προγράμματα και τη συνεργασία με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και να συνεχίσει την υποστήριξη στις αρχές και στο μέλλον ή μέχρι να είναι σε θέση να αναλάβουν τα πάντα - και έχουμε στρατηγική εξόδου όταν οι δράσεις μπορούν να καλυφθούν από τους κύριους φορείς.

6. Πως αξιολογείτε την συνεργασία με τις ελληνικές αρχές- την κυβέρνηση ή τις περιφερειακές/ αυτοδιοικητικές δομές- αλλά και τις τοπικές κοινωνίες; Προβλήματα συνεργασίας ή αποδοχής σας, υπήρξαν;

Η DRC αναγνωρίζει τις ελληνικές αρχές και ειδικότερα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ως σημαντικό εταίρο για το έργο της στην Ελλάδα και είχαμε μια καλή και εποικοδομητική εργασιακή σχέση με τις ελληνικές αρχές. Είμαστε στενός συνεργάτης του υπουργείου, αρχικά στη Μόρια, στη Λέσβο, όπου υποστηρίζαμε τη διαχείριση ζωνών -και αυτό ήταν το πλαίσιο για την έναρξη της ανθρωπιστικής δράσης στην ενδοχώρα. Εργαζόμαστε με τις αρχές σε όλα τα επίπεδα -από την τοπική κοινωνία έως τους δήμους, την αστυνομία και τα υπουργεία. Προφανώς οι ελληνικές αρχές βρίσκονται υπό εξαιρετικά μεγάλη πίεση στην κατάσταση αυτή και σηκώνουν ένα βάρος που κανέναν κράτος δεν θα πρέπει να σηκώνει μόνο του και είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες σε αυτή την κατάσταση.

7. Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας στην Ελλάδα; Πόσο καίρια θεωρείτε την προσφορά της οργάνωσής σας και των ΜΚΟ γενικότερα σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση; Συνεργάζεστε με άλλες ΜΚΟ και ποιο είναι το επίπεδο συντονισμού των δράσεων σας;

Πραγματικά πιστεύουμε ότι η παρουσία της DRC -μαζί με άλλες οργανώσεις και μέσω της συνεργασίας με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής- έχει βελτιώσει τις συνθήκες και την προστασία των πολλών μεταναστών και προσφύγων που περνούσαν από την Ελλάδα και εκείνων που τώρα έχουν εγκλωβιστεί. Πήραμε μέρος σε πολλά φόρα συνεργασίας κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην Ελλάδα -μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία και άλλες ΜΚΟ- με διανομή φαγητού στη Μόρια, πριν το σκηνικό αλλάξει. Συμμετέχουμε πλήρως στις ομάδες εργασίας υπό την επίβλεψη της Ύπατης Αρμοστείας, σε συνεχή διμερή συντονισμό με όσους συμμετέχουν στην ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών και διεθνών εθελοντών ανάλογα με την περίπτωση.

8. Θεωρείτε ότι αναγνωρίζεται και αποτιμάται ορθά το έργο σας στη δημόσια σφαίρα;

Προσπαθήσαμε πολύ να έρθουμε σε επαφή με την τοπική κοινότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ως ένα παράδειγμα θα αναφέρουμε την καλή συνεργασία που είχαμε με ένα στεγνοκαθαριστήριο στη Λέσβο όπου μπορούσαμε να πλένουμε τις θερμικές κουβέρτες που δίναμε στον κόσμο, για να μπορέσουν να ανακυκλωθούν. Είναι δύσκολο για εμάς, ως οργάνωση, να κρίνουμε τα αισθήματα του κοινού. Παρόλα αυτά καταφέραμε να έχουμε καλές σχέσεις με τις αρχές και τους ντόπιου στα σημεία που εργαζόμασταν.

9. Πιστεύετε ότι υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα ή παρανοήσεις (πχ από τα ΜΜΕ) όσον αφορά τη δράση σας; Για παράδειγμα έχουν διατυπωθεί κατηγορίες έναντι ορισμένων ΜΚΟ ότι παροτρύνουν τους πρόσφυγες να αγνοήσουν επίσημες ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Η DRC είναι μια ουδέτερη, ανεξάρτητη και αμερόληπτη οργάνωση. Βασική μας ευθύνη ως DRC είναι να διασφαλίζει το δικαίωμα στη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον εκτοπισμό, παρά την όποια πολιτική κερδοσκοπία σχετικά με το έργο μας. Ποτέ δεν έχουμε κάνει διακρίσεις και ποτέ δεν θα επιτρέψουμε σε αποφάσεις που λήφθηκαν με πολιτικά κίνητρα να επηρεάσουν την δυνατότητα να παρέχουμε αρωγή και να βοηθάμε εκτοπισμένους και ευάλωτους ανθρώπους. Βασικός μας στόχος είναι να παρέχουμε στον κόσμο αυτό τις σωστές πληροφορίες για τους κανόνες και τους νόμους -ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες και όταν η νομοθεσία αλλάζει. Η DRC εργάζεται σε ορισμένες από τις πιο άστατες και πολιτικά ασταθείς περιοχές του πλανήτη, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, η Σομαλία κτλ – και άρα είμαστε συνηθισμένοι να λειτουργούμε, να συμβουλεύουμε και να βοηθάμε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Δημοφιλή