IOCC: Μαζί με την Αποστολή έχει βοηθήσει πάνω από 150.000 ανθρώπους βελτιώνοντας τα κέντρα υποδοχής

IOCC: Μαζί με την Αποστολή έχει βοηθήσει πάνω από 150.000 ανθρώπους βελτιώνοντας τα κέντρα υποδοχής

1. Από πότε δραστηριοποιείστε στην Ελλάδα και πόσα άτομα απασχολείτε γενικά;

Το 1993, η Διεθνής Ανθρωπιστικός Οργανισμός των Ορθοδόξων Χριστιανών (IOCC) ίδρυσε γραφείο στην Αθήνα που λειτουργούσε σαν περιφερειακή βοήθεια για την ανακούφιση οικογενειών που επλήγησαν από τον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβία. Αργότερα, χρησιμοποιήθηκε ως διοικητική βάση στήριξης για έργα ανθρωπιστικής βοήθειας της IOCC στην Αφρική και σε όλο τον κόσμο. Η IOCC διαθέτει σήμερα 117 άτομα προσωπικό σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα εργάζεται σε συνεργασία με την Αποστολή, το ανθρωπιστικό σκέλος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειές τους στο πεδίο για την παροχή βοήθειας σε όσους πλήττονται από την οικονομική και προσφυγική κρίση. Εργαζόμαστε στην Ελλάδα μετά από αίτημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

2. Ποιο το έργο που προσφέρετε και σε ποια συγκεκριμένα πεδία εξειδικεύεστε;

Η IOCC είναι ένας οργανισμός της Συνόδου Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων των ΗΠΑ. Αντιπροσωπεύει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς στη Βόρεια Αμερική και στο έργο της περιλαμβάνεται η ανάπτυξη, στους Ορθόδοξους Χριστιανούς, της δέσμευσης απέναντι στην φιλανθρωπία και την παγκόσμια συνεργασία και συμμετοχή στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Η IOCC παρέχει βοήθεια στους τομείς της γεωργίας και της ασφάλειας των τροφίμων, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, την εκπαίδευση, την υγεία, το νερό και την υγιεινή, καθώς και των οικονομικών ευκαιριών.

3. Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησής σας (κρατική, ιδιωτική, ΙΟs -World Bank, UNHCR κτλ) και πως κατανέμεται το συνολικό μπάτζετ σας- στις δράσεις της οργάνωσης αλλά και τα λειτουργικά έξοδά σας, τη μισθοδοσία κλπ;

Κυρίως η ελληνορθόδοξη διασπορά, εκκλησιαστικές οργανώσεις και οικουμενικοί εταίροι, όπως η ACT Alliance, ένας διεθνής συνασπισμός με πάνω από 140 εκκλησίες και φορείς που ασχολούνται με την ανάπτυξη, την ανθρωπιστική βοήθειας και την υποστήριξη.

4. Με ποια διαδικασία και βάση ποιων κριτηρίων αποφασίζονται οι αποστολές σας; Περιοχές και ανθρωπιστικές κρίσεις όπου έχετε παρέμβει ή έχετε τώρα παρουσία; Πως και από ποιον γίνεται η αξιολόγηση του έργου σας;

Η IOCC παρέχει βοήθεια μετά από αίτημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα υποδοχής. Οποιαδήποτε βοήθεια παρέχεται αποκλειστικά με βάση την ανάγκη και αφορά οικογένειες, πρόσφυγες και εκτοπισμένους ανθρώπους, ηλικιωμένους, μαθητές, ορφανά και άτομα με ειδικές ανάγκες. Από την ίδρυσή της το 1992, η IOCC έχει διαθέσει 580 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια, την αειφόρο ανάπτυξη και προγράμματα αυτοβοήθειας για ανθρώπους που έχουν ανάγκη, σε 50 χώρες. Η έδρα της IOCC είναι στη Βαλτιμόρη, του Μέριλαντ, με γραφεία στη Μινεσότα, τη Συρία, την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Ιερουσαλήμ/Δυτική Όχθη/Γάζα, τη Σερβία, την Αιθιοπία, τη Βοσνία. Σε ό,τι αφορά το έργο μας στην Ελλάδα, η IOCC είναι υπόλογη στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, την Σύνοδο Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων και τους δωρητές μας.

5. Στην περίπτωση της Ελλάδας και της συνδρομής σας στο προσφυγικό ζήτημα, πως επιλέχθηκαν οι τοποθεσίες (ή το σημείο) όπου δραστηριοποιείστε; Πόσο προβλέπετε ότι θα χρειαστεί να έχετε παρουσία στο πεδίο;

Η IOCC ψάχνει πάντα περιοχές με τις μεγαλύτερες ανάγκες σε μια κρίση. Στην περίπτωση της Ελλάδας, εμείς (η IOCC και η Αποστολή) ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των προσφύγων στα νησιά της Σάμου και της Χίου. Σε αυτά τα νησιά έχει φτάσει ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων λόγω του γεγονότος ότι είναι πολύ κοντά στην Τουρκία, αλλά δεν διέθεταν τα απαραίτητα για να ανταποκριθούν στην εισροή τόσων ανθρώπων που φτάνουν στις ακτές τους. Η IOCC ανταποκρίθηκε επισκευάζοντας στα κέντρα υποδοχής μεταναστών τα κρεβάτια, τα ντους, τα υδραυλικά και τα ηλεκτρικά, ενώ παράλληλα διανείμει τρόφιμα, νερό, κουβέρτες, υπνόσακους, βρεφικά είδη και είδη προσωπικής υγιεινής. Η IOCC προσφέρει επίσης φαγητό σε πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στο λιμάνι του Πειραιά, λόγω του κλεισίματος των συνόρων. Η IOCC θα συνεχίσει να βοηθά τους πρόσφυγες για όσο διάστημα είναι αναγκαίο.

6. Πως αξιολογείτε την συνεργασία με τις ελληνικές αρχές- την κυβέρνηση ή τις περιφερειακές/ αυτοδιοικητικές δομές- αλλά και τις τοπικές κοινωνίες; Προβλήματα συνεργασίας ή αποδοχής σας, υπήρξαν;

Οι ελληνικές αρχές στη Σάμο και τη Χίο ήταν πολύ υποστηρικτική στην ανθρωπιστική παρουσία της IOCC/Αποστολή, από την πρώτη στιγμή που αρχίσαμε να παρέχουμε τη βοήθειά μας στην προσφυγική κρίση. Αλλά και οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά, μας καλωσόρισαν με ανοιχτές αγκάλες, με τους κατοίκους συχνά να βοηθούν εθελοντικά μαζί με την ομάδα μας.

7. Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας στην Ελλάδα; Πόσο καίρια θεωρείτε την προσφορά της οργάνωσής σας και των ΜΚΟ γενικότερα σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση; Συνεργάζεστε με άλλες ΜΚΟ και ποιο είναι το επίπεδο συντονισμού των δράσεων σας;

Από το 2015, η IOCC έχει βοηθήσει περισσότερους από 150.000 πρόσφυγες/μετανάστες βελτιώνοντας τα κέντρα υποδοχής, τοποθετώντας νέα ντους, παρέχοντας τρόφιμα, νερό, είδη προσωπικής υγιεινής, στρώματα, κρεβάτια και σχολικά είδη. Έχουμε μοιράσει πάνω από 96.000 ζεστά γεύματα σε πρόσφυγες/μετανάστες στη Χίο, τη Σάμο και την Αθήνα. Έχουμε βοηθήσει και απαλύνει τον πόνο αυτών των ευάλωτων ανθρώπων, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα. Υπάρχουν αρκετά κενά μεταξύ των αναγκών και της κάλυψης αυτών των αναγκών, και η IOCC συνεχίζει να αναγάγει ως βασικό της στόχο την κάλυψη αυτών των αναγκών μαζί και μέσω της συνεργασίας μας με την Αποστολή.

8. Θεωρείτε ότι αναγνωρίζεται και αποτιμάται ορθά το έργο σας στη δημόσια σφαίρα;

Η αντίδραση της κοινής γνώμης στην παρουσία μας στην Ελλάδα ήταν γενικά θετική. Η συνεχής οικονομική υποστήριξη που λαμβάνουμε από τους δωρητές μας αντανακλά την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν. Τα τελευταία 24 χρόνια η IOCC χρησιμοποιεί τα 92 σεντ από κάθε δολάριο για προγράμματα που βοηθούν ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Τα υπόλοιπα κατευθύνονται σε έξοδα διοίκησης και συγκέντρωσης χρημάτων. Επιπλέον, το Charity Navigator, ο μεγαλύτερος οργανισμός των ΗΠΑ που αξιολογεί το έργο των φιλανθρωπικών οργανώσεων, έβαλε στην IOCC τη μεγαλύτερη βαθμολογία των 4 αστέρων συνολικά για την οικονομική ευμάρεια, τη λογοδοσία και τη διαφάνεια.

9. Πιστεύετε ότι υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα ή παρανοήσεις (πχ από τα ΜΜΕ) όσον αφορά τη δράση σας; Για παράδειγμα έχουν διατυπωθεί κατηγορίες έναντι ορισμένων ΜΚΟ ότι παροτρύνουν τους πρόσφυγες να αγνοήσουν επίσημες ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Δεν αφορά εμάς.

Δημοφιλή