ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/07/2016 08:33 EEST | Updated 01/07/2016 08:33 EEST

Reuters: Η ΕΚΤ δεν εξετάζει επί του παρόντος να αλλάξει τους κανόνες για τις αγορές ομολόγων

Zoonar RF via Getty Images
Frankfurt, EZB, Banking & Euro

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν εξετάζει επί του παρόντος το ενδεχόμενο να αγοράζει ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης σε αναλογία μεγαλύτερη από αυτή της συμμετοχής των χωρών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ, δήλωσαν πηγές της κεντρικής τράπεζας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μεγάλα εμπόδια στην κατάργηση της αναλογίας αυτής.

Οι αγορές των ομολόγων έκαναν ράλι σήμερα, μετά από δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ότι η ΕΚΤ εξετάζει την κατάργηση του κριτηρίου της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ, λόγω της έλλειψης γερμανικών ομολόγων, τα οποία οι επενδυτές θεωρούν ως ασφαλή και έχουν σπεύσει να τα αγοράζουν μετά την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit.

Πηγές, ωστόσο, που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της ΕΚΤ, δήλωσαν ότι θα εξεταστούν πρώτα μία σειρά από άλλες αλλαγές πριν από μία τέτοια κίνηση, η οποία θα είχε μεγάλες πολιτικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου υπάρχει ήδη δυσφορία πολλών για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Στην περίπτωση έλλειψης ομολόγων για αγορά, η ΕΚΤ θα εξετάσει πρώτα την αύξηση του ποσοστού των ομολόγων που μπορεί να αγοράζει από κάθε έκδοση, στην οποία δεν υπάρχει προστασία με ρήτρες συλλογικής δράσης, δήλωσαν οι πηγές, ή θα τροποποιήσει τους κανόνες σχετικά με το ποια στοιχεία ενεργητικού μπορεί να αγοράζει, ώστε να διευρύνει τους επιλέξιμους τίτλους.

«Όπως στο παρελθόν, θα τροποποιήσουμε τους κανόνες, αν είναι ανάγκη, αλλά αυτό δεν είναι τώρα στην ατζέντα», δήλωσε στο Reuters μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, προσθέτοντας: «Θα ανέμενα να είναι αρκετά τεχνικές οι αλλαγές αυτές. Το κριτήριο της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο θα είναι, ωστόσο, πολιτική αλλαγή».

Sponsoed Post