ΔΙΕΘΝΕΣ
02/07/2016 13:41 EEST | Updated 02/07/2016 13:52 EEST

Ογκώδης διαδήλωση στο Λονδίνο κατά του Brexit με συνθήματα από βρετανικά τραγούδια

Με συνθήματα συχνά εμπνευσμένα από τη βρετανική μουσική σκηνή όπως «Never gonna give EU up. Never gonna let EU down» (παραλλαγή του γνωστού τραγουδιoύ του Rick Asteley) ή παραφράζοντας δημοφιλείς φράσεις που πχ έχουν χρησιμοποιηθεί και στους στίχους των Pink Floyd όπως «EUnited we stand, divided we fall» χιλιάδες Βρετανοί διαδήλωσαν στο κέντρο του Λονδίνου κατά του Brexit.

Με πλακάτ και πανό που εξέφρασαν την επιθυμία τους να παραμείνουν εντός της ΕΕ, με πρόσωπα βαμμένα μπλε και σχεδιασμένα τα αστέρια της σημαίας της κοινότητας, με κάπες, μάσκες και καπνογόνα οι διαδηλωτές που μετείχαν στο «March for Europe» (#MarchForEurope‬) συγκεντρώθηκαν στο Lane Park και πορεύθηκαν προς την Parliament Square υπό το «βλέμμα» του αγάλματος του μεγάλου βρετανού πολιτικού Winston Churchill που «κρατούσε» ένα μπαλόνι με τα αρχικά της ΕΕ (EU).

Η πλειοψηφία των διαδηλωτών ήταν νεαρά άτομα, που όπως έδειξαν οι αναλύσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων είχαν ταχθεί υπέρ του Bremain, ενώ μεγάλος ήταν και ο αριθμός των Βρετανών που κατέφθασαν στο Λονδίνο από την περιφέρεια.

Διοργανωτές ρωτούσαν από τα μεγάφωνα «Τι θέλουμε;» και οι διαδηλωτές απαντούσαν «Να μείνουμε στην ΕΕ» ενώ συχνά πολλοί φώναζαν ρυθμικά συνθήματα ή κρατούσαν πλακάτ με φράσεις όπως «We love EU», «Beter Together» κα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των διαδηλωτών έφθασε τους 40.000 ενώ εκτός από το αίτημα για παραμονή στην ΕΕ πολλά ήταν και τα σχόλια διαδηλωτών προς τα ΜΜΕ για τα ψέμματα, όπως υποστηρίζουν που χρησιμοποίησαν οι ηγέτες της καμπάνιας υπέρ του Brexit για να κερδίσουν ψήφους, για την πολιτική κατάσταση όπως εξελίσσεται στη Βρετανία αλλά και την ανησυχία τους για την έξαρση των ρατσιστικών που έχουν καταγραφεί στη χώρα μετά το δημοψήφισμα.

Photo gallery Λονδίνο, διαδήλωση κατά brexit See Gallery