Πέθανε ο συγγραφέας της «Νύχτας», Ελί Βιζέλ

Πέθανε ο συγγραφέας της «Νύχτας», Ελί Βιζέλ
This Sept. 12, 2012, photo shows Holocaust activist and Nobel Peace Prize recipient Elie Wiesel, 83, in his office in New York. Weisel's latest book is titled,
This Sept. 12, 2012, photo shows Holocaust activist and Nobel Peace Prize recipient Elie Wiesel, 83, in his office in New York. Weisel's latest book is titled,
ASSOCIATED PRESS

Το ίδρυμα Γιαντ Βασέμ ανακοίνωσε τον θάνατο του Ελί Βίζελ, του ανθρώπου που επέζησε του Ολοκαυτώματος για να γίνει σπουδαίος συγγραφέας και νομπελίστας, καθηγητής και ακτιβιστής.

O Βίζελ γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1928 στη Ρουμανία και βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1986. Έγραψε 57 βιβλία, μεταξύ των οποίων και το «Η νύχτα», που είναι βασισμένο στις εμπειρίες του ως κρατουμένου στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως Αουσβιτς, Μπούνα και Μπούχενβαλντ.

Η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ τον είχε αποκαλέσει «αγγελιοφόρο προς την ανθρωπότητα», δηλώνοντας ότι μέσα από τον αγώνα του να ξεπεράσει «τη δική του προσωπική εμπειρία ολοκληρωτικού εξευτελισμού και τέλειας περιφρόνησης προς την ανθρώπινη ιδιότητα» στα στρατόπεδα του θανάτου, καθώς και μέσα από το «πρακτικό έργο του για την υπόθεση της ειρήνης», ο Βίζελ είχε μεταδώσει ένα ισχυρό μήνυμα «ειρήνης, εξιλέωσης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας» στην ανθρωπότητα.

Τον Φεβρουαρίου 2007 ο Βίζελ δέχθηκε επίθεση σε ξενοδοχείο του Σαν Φρανσίσκο από έναν 22χρονο αρνητή του Ολοκαυτώματος, τον `Ερικ Χαντ. Ο Βίζελ δεν τραυματίσθηκε και ο Χαντ διέφυγε ενώ αργότερα αναφέρθηκε στο στο περιστατικό στον διαβόητο αντισημιτικό ιστότοπο Stormfront.

Συχνά οι δηλώσεις του είχαν προκαλέσει αντιδράσεις όπως το 2014 όταν εκατοντάδες επιζώντες του Ολοκαυτώματος και απόγονοι τους καταδίκασαν με πληρωμένη καταχώρηση στους New York Times-και με τη στήριξη μάλιστα του Διεθνούς Εβραϊκού Αντισιωνιστικού Δικτύου- τα σχόλια του Βίζελ που υποστήριζαν την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα και συνέκριναν τη Χαμάς με τους Ναζί κάτι που χαρακτηρίστηκε ως «κακοποίηση της Ιστορίας».

«Το Γιαντ Βασέμ θρηνεί τον θάνατο του Ελί Βίζελ, επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος, Νομπελίστα, διακεκριμένο συγγραφέα», αναφέρεται στο λογαριασμό του ιδρύματος στο Twitter.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή