Οι Έλληνες Πρωθυπουργοί που ακολούθησαν το δρόμο του μεταξιού. Από τον Καραμανλή στον Τσίπρα

Οι Έλληνες Πρωθυπουργοί που ακολούθησαν το δρόμο του μεταξιού. Από τον Καραμανλή στον Τσίπρα
A hostess prepares a cup of tea at the seat for Chinese President Xi Jinping before the celebration of the 95th anniversary of the founding of the Communist Party of China at the Great Hall of the People in Beijing, China, July 1, 2016. REUTERS/Kim Kyung-Hoon
A hostess prepares a cup of tea at the seat for Chinese President Xi Jinping before the celebration of the 95th anniversary of the founding of the Communist Party of China at the Great Hall of the People in Beijing, China, July 1, 2016. REUTERS/Kim Kyung-Hoon
Kim Kyung Hoon / Reuters

Αυτές τις ημέρες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, στοχεύοντας στην υπογραφή οικονομικών συμφωνιών, αλλά και στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χώρων. Από την εποχή της μεταπολίτευσης, σχεδόν όλοι οι Έλληνες πρωθυπουργοί επεδίωξαν το ταξίδι στην Ανατολή. Η HuffPost Greece, σας θυμίζει αυτές τις επισκέψεις, αλλά και το πλούσιο παρασκήνιο τους,

Ο δρόμος του μεταξιού ανοίγει το 1979

Η Μεταπολίτευση βρίσκει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός που επισκέπτεται την Κίνα όπου και συναντά τον τότε Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χούα Κούο Φενγκ.

Εκείνη η επίσκεψη θεωρείται από πολλούς ως μια τολμηρή επιλογή, με τον Ψυχρό Πόλεμο να βρίσκεται στο απόγειό του.

Ο δρόμος του μεταξιού όμως μόλις έχει ανοίξει.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός περιηγείται στο Σινικό Τείχος και στο κέντρο του Πεκίνου, συναντά τον Αντιπρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ντενγκ Χσιάο Πινγκ, βλέπει από κοντά την απαγορευμένη πόλη και ξεναγείται στα αξιοθέατα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται ο Ναός του Ουρανού και υπογράφει μια σειρά συμφωνιών μεταξύ αυτών και την ελληνοκινεζική συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας.

Η επίσκεψη του Ανδρέα και η 17Ν

Τον Απρίλιο του 1987 ο Ανδρέας Παπανδρέου γίνεται ο δεύτερος Πρωθυπουργός που πηγαίνει στην Κίνα.

Ο μύθος θέλει μάλιστα τον Ανδρέα να πιλοτάρει ο ίδιος τον πρωθυπουργικό αεροσκάφος με προορισμό την κινεζική πρωτεύουσα!

Χρόνια αργότερα ο επί σειρά ετών προσωπικός πιλότος του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Μανόλης Τσαγκαράκης διηγείται τον διάλογο του Παπανδρέου με τον Πύργο ελέγχου στο Ελληνικό:

«Το αεροσκάφος ζητεί άδεια απογείωσης. Προορισμός το Πεκίνο. Κυβερνήτης: Ανδρέας Παπανδρέου. Συγκυβερνήτης: Μανόλης Τσαγκαράκης».

Η πτήση γίνεται χωρίς απρόοπτα, φτάνοντας όμως στο Πεκίνο όλα αλλάζουν. Στην Αθήνα η 17 Νοέμβρη δολοφονεί έν ψυχρώ στο Κολωνάκι τον βιομήχανο Δ. Αγγελόπουλο και ο τότε Πρωθυπουργός υποχρεώνεται να επιστρέψει νωρίτερα από την Κίνα, εν μέσω αντικρουόμενων δηλώσεων και πληροφοριών ότι πίσω από την δολοφονική ενέργεια βρισκόταν στέλεχος του ...ΠΑΚ!

Εκείνη η επίσκεψη στην Κίνα σχεδόν πέρασε απαρατήρητη, αφού έμεινε μόνο η εσπευσμένη επιστροφή του Ανδρέα στην Αθήνα και ο ανασχηματισμός δυο εβδομάδες μετά και η ανασύσταση του υπουργείου δημόσιας τάξης.

Το ταξίδι Μητσοτάκη που δεν έγινε ποτέ...

Για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη η επίσκεψη στην Κίνα έμεινε μόνο να προετοιμάζεται στα χαρτιά.

Τι και αν οι διπλωματικές υπηρεσίες προετοίμαζαν καιρό πριν το έδαφος για την τρίτη κατά σειρά επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί ποτέ αυτό το ταξίδι.

Είναι η εποχή όπου το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων μονοπωλεί την πολιτική επικαιρότητα και επιβάλει στον Πρωθυπουργο να βρίσκεται στην Αθήνα.

Πολλοί χρεώνουν το "ναυάγιο" της επίσκεψης στον ...Αντώνη Σαμαρά ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται ηδη στα "μαχαίρια" με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για το Σκοπιανό.

Ο "επίτιμος" πραγματοποιεί την επίσκεψη χρόνια μετά στο Πεκίνο, έχοντας αποχωρήσει από την Πρωθυπουργία με την οικογένειά του στο πλευρό του

Η επεισοδιακή επίσκεψη Σημίτη μετά από δυο αναβολές!

Το αμέσως επόμενο ταξίδι Έλληνα Πρωθυπουργού που πραγματοποιείται στο Πεκίνο είναι επί εποχής Κώστα Σημίτη, αλλά χαρακτηρίζεται ως "Οδύσσεια" και προκαλεί εκνευρισμό και διπλωματικό επεισόδιο με τους Κινέζους.

Η επίσημη ανακοίνωση της επίσκεψης αναφέρει ως ημερομηνία τις 13 Σεπτεμβρίου 1999.Όλα είναι έτοιμα.

Επτά ημέρες πριν την αναχώρηση όμως ο η Αθήνα πλήττεται από έναν ισχυρό σεισμό που αφήνει πίσω του δεκάδες νεκρούς και ανυπολόγιστη καταστροφή.

Οι Κινέζοι δείχνουν κατανόηση και το ταξίδι αναβάλλεται. Η επίσκεψη προετοιμάζεται ξανά από την αρχή και δυο χρόνια αργότερα ορίζεται νέα ημερομηνία για τις 23 Ιουνίου 2001, ανήμερα της επετείου θανάτου του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.

Οι κινεζικές αρχές, και πλάι επτά ημέρες πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους ενημερώνονται ότι ο Κώστας Σημίτης δεν θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη του.

Η αρχική κατανόηση γίνεται οργή και αυτή την φορά οι Κινέζοι δεν κάνουν τους ...Κινέζους!

Είναι η εποχή της μεγάλης σύγκρουσης Σημίτη - Λαλιώτη με τις εξελίξεις στο κόμμα και το Εκτελεστικό γραφείο του ΠΑΣΟΚ να βάζουν απαγορευτικό στον τότε Πρωθυπουργό να απουσιάζει.

Η τρίτη απόπειρα να επισκεφθεί ο Κώστας Σημίτης το Πεκίνο στέφεται από επιτυχία.

Το ταξίδι προετοιμάζεται άρον άρον και πραγματοποιείται ένα χρόνο μετά τον Ιούνιο του 2002.

Και πάλι όμως τα πράγματα δεν είναι ιδανικά. Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος σταματά για ανεφοδιασμό στην Τασκένδη οπού και ο Κώστας Σημίτης πληροφορείται τις δηλώσεις του τότε υπουργού Υγείας Αλεκου Παπαδόπουλου όπου ανακοίνωνε ότι δεν είχε σκοπό να πολιτευθεί στις επόμενες εκλογές.

Ο Σημίτης επικοινωνεί μαζί του και δεν κρύβει την ενόχληση του. Το γεγονός επισκιάζει το οκταήμερο ταξίδι στο Πεκίνο και ο Πρωθυπουργός στην κινεζική πρωτεύουσα παίρνει την απόφαση να τον απομακρύνει από υπουργό, απόφαση που ανακοίνωσε με την επιστροφή του στην Αθήνα.

Στο Πεκίνο πάντως ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει προλάβει να υπογράψει μία συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και δύο πρωτόκολλα για την προώθηση του ελαιολάδου στην Κίνα και για θέματα δασικής πολιτικής.

Από τον δρόμο του μεταξιού στην ...Cosco

Δυο χρόνια από την ανάληψη της Πρωθυπουργίας της χώρας ο Κώστας Καραμανλής γίνεται ο τέταρτος Έλληνας ηγέτης που ακολουθεί τον δρόμο του μεταξιού.

Η επίσκεψη θα μείνει στην ιστορία για μια συμφωνία που εκείνη την χρονική στιγμή περνάει στα ψιλά...

Συμφωνείται να υποστηριχθεί η συνεργασία των δύο χωρών και να αξιοποιηθούν τα λιμάνια τους ως διαμετακομιστικά κέντρα και ο τότε ισχυρός άνδρας της Cosco captain Γουέι Τζιαφού ζητάει άμεση εμπλοκή του κινεζικού κολοσσού στη μετοχική σύνθεση του λιμανιού του Πειραιά.

Οι ασκοί του Αιόλου μόλις έχουν ανοίξει. Οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ απεργούν, ο τότε υπουργός Μανώλης Κεφαλογιάννης δημοσιοποιεί τις πενταψήφιες μηνιαίες αποδοχές τους, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων,

Η σύμβαση παραχώρησης θα υπογραφεί στις 25 Νοεμβρίου, παρουσία του προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο και του Έλληνα πρωθυπουργού.

Σαμαράς σε αναζήτησή Κινέζων επενδυτών

Χρειάστηκε να περάσουν επτά χρόνια για να μεταβεί Έλληνας Πρωθυπουργός στην κινεζική πρωτεύουσα.

Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας και τον Μάιο του 2013 συνοδευόμενος από 70 επιχειρηματίες, θα αναζητήσει κινεζικά κεφάλαια στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, του τουρισμού αλλά και των ιδιωτικών επενδύσεων.

Επικεφαλής πολυπληθούς κυβερνητικής αποστολής προσβλέπει στην υπογραφή συμφωνιών και εμπορικών συνεργασιών για την προώθηση ελληνικών προϊόντων στην Κίνα, αλλά κυρίως την προσέλκυση κεφαλαίων από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Είναι η εποχή της κρίσης και η Ελλάδα ψάχνει για συμμάχους που θα της δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης και θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα στις διεθνείς αγορές.

Στις επαφές της ελληνικής αποστολής με την κινεζική ηγεσία υπογράφηκαν συμφωνίες και πρωτόκολλα συνεργασίας, για το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τους τομείς τουρισμού, τηλεπικοινωνιών, ακινήτων, μεταφορών και ενέργειας.

Ο Πρωθυπουργός προσβλέπει στα εκατομμύρια των Κινέζων τουριστών. Η απάντηση του όταν ο Προεδρος της Κίνας του λέει ότι 400 εκατομμύρια Κινέζοι θα ταξιδεύσουν εκτός Κίνας σε επτά χρόνια, είναι χαρακτηριστική.

"Φέτος θα έχουμε 17 εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα, αυτό που θέλω είναι άλλοι τόσοι Κινέζοι, ένα μικρό κομμάτι από τους δικούς σας να έλθουν στην χώρα μας..."

Η ελληνική αποστολή επιστρέφει στην Αθήνα με μια "χολιγουντιανού" επιπέδου συμφωνία, αφού η μεγαλύτερη κινεζική εταιρία παραγωγής δεσμεύεται να γυρίσει ταινία στην Σαντορίνη με πρωταγωνιστ'ες τους κορυφαίους ηθοποιούς της χώρας.

Δημοφιλή