ΔΙΕΘΝΕΣ
02/07/2016 15:29 EEST | Updated 02/07/2016 16:10 EEST

Γιατί ξαφνικά στρατιώτες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου κυκλοφορούσαν στους δρόμους και στο μετρό του Λονδίνου;

Και ξαφνικά...άνδρες ντυμένοι με τις στολές στρατιωτών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου κυκλοφορούν στο κέντρο του Λονδίνου. Δίπλα σε μητέρες που σπρώχνουν το καρότσι με το μωρό τους, πλάι σε βιαστικούς διαβάτες που πάνε στη δουλειά, διασχίζουν τους δρόμους της πόλης και φτάνουν σε σταθμό του Μετρό. Ανεβαίνουν στις κυλιόμενες σκάλες πλάι σε κουστουμαρισμένους Λονδρέζους, περιμένουν υπομονετικά τον συρμό. Επιβιβάζονται και κάθονται δίπλα στους επιβάτες...Στο διάβα τους τραγουδούν στρατιωτικά άσματα της «εποχής τους» ή κινούνται σιωπηλοί σε σχηματισμό.

Το θέαμα αν και κάπως απόκοσμο, φαίνεται πως ενθουσίασε τους κατοίκους της πόλης που φυσικά αναρωτήθηκαν τι συνέβαινε.

somme london july 2016

Το μυστήριο λύθηκε λίγο αργότερα όταν έγινε γνωστό πως αυτός ήταν ο ευφάνταστος τρόπος του γνωστού, βραβευμένου καλλιτέχνη Jeremy Deller να τιμήσει με τη βοήθεια ηθοποιών και εθελοντών τη μνήμη των χιλιάδων Βρετανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στη θρυλική μάχη του Σομμ.

Η μάχη ήταν από τις πλέον αιματηρές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και της ανθρωπότητας σε ό,τι αφορά τις απώλειες στρατιωτών και διεξήχθη το 1916. Συγκεκριμένα σκοτώθηκαν περί το 1.000.000 στρατιώτες μέσα σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών. Οι δε συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθη ήταν φρικώδεις με πολλούς να έχουν κάνει λόγο για « την κόλαση επί γης» των χαρακωμάτων.

somme london july 2016

Το πεδίο της μάχης ήταν στην Πικανδία της Β.Γαλλίας σε μια έκταση 40χλμ, βόρεια και νότια του ποταμού Σόμμ και πρακτικά πίσω από τις γερμανικές γραμμές. Βασική αποστολή των ανδρών που πήραν μέρος στη μάχη ήταν να τραβήξουν την προσοχή των γερμανικών δυνάμεων από τη μάχη του Βερντέν ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο πλήρωσε βαρύτατο τίμημα με την 1η Ιουλίου να έχει συνδεθεί από τότε στη μνήμη των Βρετανών ως πιο αιματηρή ημέρα στα χρονικά του στρατού της: μέσα σε ένα 24ωρο η χώρα θρήνησε για το θάνατο 19.240 νεκρών ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 57.470. ανδρών.

Κατά πολλούς ιστορικούς η μάχη του Σομμ ήταν καθοριστική για την τελική νίκη των Συμμάχων στο δυτικό μέτωπο, μόνο που συμμετέχοντες σε αυτή – στρατιώτες από της Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νέα Γη, τη Νότιο Αφρική και τη Γαλλία από τη μια πλευρά και τη Γερμανική Αυτοκρατορία από την άλλη- βίωσαν έναν πόλεμο τελείως διαφορετικό από αυτόν που είχε ζήσει μέχρι τότε η ανθρωπότητα...

Την Παρασκευή επίσης διεξήχθη τελετή στη μνήμη των θυμάτων, στο Μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη στο Αββαείο του Westminster.

Photo gallery Βρετανοί στρατιώτες, Α' Παγκόσμιος Πόλεμος See Gallery