ΔΙΕΘΝΕΣ
03/07/2016 07:13 EEST | Updated 03/07/2016 14:08 EEST

Μακελειό στη Βαγδάτη: Εκατόμβη νεκρών σε βομβιστικές επιθέσεις του ISIS

ASSOCIATED PRESS
Iraqi firefighters and civilians carry bodies of victims killed in a car bomb at a commercial area in Karada neighborhood, Baghdad, Iraq, Sunday, July 3, 2016. Bombs went off early Sunday in two crowded commercial areas in Baghdad. (AP Photo/Khalid Mohammed)

Τουλάχιστον 125 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 150 τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη το Σάββατο, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ISIS (Ισλαμικό Κράτος), σύμφωνα με το BBC. Από πλευράς του, το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για 120 νεκρούς και 200 τραυματίες.

Παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη σε πολυσύχναστο δρόμο στην Καραντά, στο κέντρο της πόλης, αργά το Σάββατο. Στην κυρίως σιιτική αυτή περιοχή βρίσκονταν πολλοί πολίτες αργά το βράδυ, λόγω του Ραμαντάν.

Η εν λόγω επίθεση είναι η πιο θανάσιμη από τότε που οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ ιρακινές δυνάμεις τον προηγούμενο μήνα σημείωσαν μεγάλη νίκη κατά του ISIS (Ισλαμικό Κράτος) στη Φαλούτζα, απωθώντας τις δυνάμεις του από την πόλη, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μίας ώρας δυτικά της πρωτεύουσας.

Ο πρωθυπουργός, Χαϊντέρ αλ Αμπαντί, διέταξε την επίθεση μετά από μια σειρά θανάσιμων βομβιστικών επιθέσεων στη Βαγδάτη, υποστηρίζοντας πως η Φαλούτζα λειτουργούσε ως ορμητήριο για τέτοιες επιθέσεις εναντίον της πρωτεύουσας. Ωστόσο, οι επιθέσεις συνεχίζονται. Σημειώνεται πως, επισκεπτόμενος το σημείο της επίθεσης την Κυριακή, ο Αμπαντί αποδοκιμάστηκε από παρευρισκομένους.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, σε μια ανακοίνωση που κυκλοφόρησε online από υποστηρικτές της σουνιτικής οργάνωσης, που ανέφερε πως επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας.

Πολύς κόσμος βρισκόταν στην Καραντά εκείνη τη στιγμή, καθώς οι Ιρακινοί τρώνε έξω και ψωνίζουν μέχρι αργά κατά τον ιερό για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαντάν, που τελειώνει την επόμενη εβδομάδα με το φεστιβάλ Εΐντ αλ Λιτρ.

Σε μια δεύτερη επίθεση, αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός σε δρόμο εξερράγη επίσης κατά τα μεσάνυχτα σε αγορά στην αλ Σαάμπ, σιιτική περιοχή στα βόρεια της πρωτεύουσας, σκοτώνοντας άλλους πέντε ανθρώπους.

Photo gallery Βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη See Gallery

(με επιπλέον πληροφορίες από Reuters)