ΔΙΕΘΝΕΣ
03/07/2016 14:38 EEST | Updated 03/07/2016 14:38 EEST

Βρετανία: Think tank προειδοποιεί τη Σκωτία ότι θα γίνει «σαν την Ελλάδα χωρίς τον ήλιο» αν ανεξαρτητοποιηθεί

ASSOCIATED PRESS
Scotland's First Minister Nicola Sturgeon speaks during a media conference at the Scotland House in Brussels on Wednesday, June 29, 2016. Sturgeon is on a one day visit to Brussels to meet with EU officials. (AP Photo/Geoffroy Van der Hasselt, Pool)

Κεντροδεξιό think tank προέβλεψε πως η Σκωτία μπορεί να καταλήξει «σαν την Ελλάδα, χωρίς τον ήλιο», σε περίπτωση που ανεξαρτητοποιηθεί, λίγο αφού ο Μάικλ Γκόουβ, υπουργός Δικαιοσύνης, υπαινίχθηκε πως, εάν γινόταν πρωθυπουργός (στη «θύελλα» των εξελίξεων γύρω από το Brexit) θα περιέκοπτε τη χρηματοδότηση της Σκωτίας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, σε μελέτη που απηχεί τον ευρύτερο προβληματισμό στα ανώτερα κλιμάκια των Συντηρητικών για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, το Centre for Policy Studies (CPS) εκτιμά ότι η αποχώρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο θα άφηνε τη Σκωτία εκτεθειμένη σε «σημαντικό οικονομικό ρίσκο».

Η ανάλυση δημοσιοποιήθηκε εν μέσω οργισμένων αντιδράσεων στη Σκωτία για τις προειδοποιήσεις του Γκόουβ ότι το δημοψήφισμα για το Brexit είχε «θέσει ερωτήματα» για τη χώρα, που δικαιολογούν επανεξέταση του προϋπολογισμού της.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, έχει δηλώσει πως είναι αρκετά πιθανό ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, υπό τα νέα δεδομένα, ζητώντας εκπόνηση σχετικής νομοθεσίας που θα επιτρέψει δημοψήφισμα μέσα σε δύο χρόνια από την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 από τη Βρετανία (για το «διαζύγιο» με την Ε.Ε.).

Το CPS, που έχει ιστορικούς δεσμούς με τους Συντηρητικούς, ανέφερε ότι υπάρχει «κάποια λογική από δημοκρατικής άποψης» στις επιδιώκεις της Στέρτζον για ανεξαρτησίας, δεδομένης της υπεροχής του «Bremain» στη Σκωτία. Αλλά «τα οικονομικά δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά για αυτήν».

Το έλλειμμα προϋπολογισμού της Σκωτίας είναι τριπλάσιο του επιπέδου του Ηνωμένου Βασιλείου, περίπου στα 15 δισ. μετά τον καταποντισμό των τιμών του πετρελαίου πέρυσι. Το εμπόριο εντός του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί τα 2/3 των εξαγωγών της, αξίας 48,5 δισ. λιρών, τη στιγμή που η ΕΕ έχει μόλις το 15%. Ακόμη, προβλέψεις του Institute for Fiscal Studies πριν την ψηφοφορία γι Brexit έδειξαν πως το χάσμα μεταξύ δαπανών και φορολογικών εσόδων για τη Σκωτία θα ήταν σημαντικά χειρότερο από τον μ.ο. για το υπόλοιπο της δεκαετίας, καταλήγοντας στο -6,2% ως το 2021, εν συγκρίσει με το +0.5% για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης, τίθενται ερωτήματα σχετικά με το νόμισμα που θα είχε μια ανεξάρτητη Σκωτία, ειδικά αν αυτό ήταν συνδεδεμένο με την παραμονή στην Ε.Ε. Χωρίς να μπορεί να κρατήσει τη στερλίνα σε μια επίσημη νομισματική ένωση μετά την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε., θα αντιμετώπιζε δομικά και εμπορικά προβλήματα όσον αφορά στην υιοθέτηση του ευρώ.

«Υπάρχει το προηγούμενο μιας μικρής, ρομαντικής χώρας, περιτριγυρισμένης από εκατοντάδες νησιά, στην άκρη της Ευρώπης, που θέλησε συμμετοχή στο ευρώ: Της Ελλάδας. Φυσικά, θα ήταν λάθος να ειπωθεί πως οι συνθήκες της Σκωτίας είναι άμεσα αντίστοιχες με αυτές της Ελλάδας, αλλά αναμφισβήτητα είναι μια χρήσιμη υπενθύμιση πως οι χώρες με προβληματικά δημοσιονομικά μπορεί να καταλήξουν να υποφέρουν εντός του ευρώ».