Υποδοχή Τσίπρα στην πλατεία Τιενανμέν: «Η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα ποδήλατο, και εμείς οι ποδηλάτες»

Υποδοχή Τσίπρα στην πλατεία Τιενανμέν: «Η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα ποδήλατο, και εμείς οι ποδηλάτες»
Eurokinissi

Με την τελετή υποδοχής, μπροστά από το Λαϊκό Κογκρέσο, στην πλατεία Τιέν Αν Μεν στο Πεκίνο, ξεκίνησε η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα.

Παρουσία του Κινέζου ομολόγου του, Λι Κετσιάνγκ, πραγματοποιήθηκε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών. Στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας και ο Λι Κετσιάνγκ επιθεώρησαν τιμητικό άγημα από άνδρες και γυναίκες του στρατού και της αεροπορίας της Κίνας.

Προς τιμήν του Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκαν 21 κανονιοβολισμοί στην πλατεία Τιέν Αν Μεν, την ώρα που η γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας κυμάτιζε στο Μέγαρο του Λαϊκού Κογκρέσου.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κογκρέσου, Γιανγκ Ντεγιάνγκ. Κατά τη συνάντησή τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η σχέση Ελλάδας-Κίνας είναι στρατηγικής σημασίας.

«Η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα ποδήλατο. Η μία ρόδα είναι η οικονομική συνεργασία και η άλλη, η συνεργασία στον πολιτισμό και την παιδεία» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών, για να προσθέσει: «Εμείς είμαστε οι ποδηλάτες που θα αναπτύξουμε τις δύο χώρες μας».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Κίνα συμπίπτει με τη χρονική στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και επιδιώκει να αποτελέσει πόλο σταθερότητας, ανάπτυξης και προώθησης των πολιτιστικών αξιών και του ανθρωπισμού.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα αναπτύσσονται σε αμοιβαία επωφελή βάση. Η Κίνα έχει ως στρατηγικό στόχο την πολιτική της «μίας ζώνης, ενός δρόμου», η Ελλάδα έχει ως στόχο την ανάπτυξη της σε όλους τους τομείς. Η Κίνα έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την αναζωογόνησή της και από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει στόχο την εθνική της αναγέννηση έως το 2021, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Λαϊκού Κογκρέσου τόνισε ότι η Κίνα είναι η κοιτίδα του ανατολικού πολιτισμού και η Ελλάδα του δυτικού, για να συμπληρώσει ότι στα 44 χρόνια που έχουν καθιδρυθεί οι σχέσεις των δύο χωρών, προχωρούν ιδιαίτερα δυναμικά.

Όσον αφορά στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ, στο Πεκίνο, υπήρξε στιχομυθία των δύο πρωθυπουργών για τις ενδυματολογικές προτιμήσεις τους, με τον κ. Τσίπρα να σημειώνει ότι έχουμε τόσο πολύ ειλικρινείς σχέσεις και γι’ αυτό το λόγο, κατά τη συνάντησή μας, βγάλαμε τις γραβάτες. Όπως είπε χαριτολογώντας ο κ. Τσίπρας, «δεν κατάφερα να εξάγω το ντύσιμο χωρίς γραβάτα στην Ευρώπη, αλλά το κατάφερα στη Κίνα». Ο κ. Λι Κετσιάνγκ, απάντησε λέγοντας ότι η Κίνα είναι μια μεγάλη εξαγωγική χώρα, αλλά «είμαστε πρόθυμοι να εισάγουμε προϊόντα, αρκεί να είναι ποιοτικά».

«Η Ελλάδα εισέρχεται σε νέα φάση»

Μιλώντας στο φόρουμ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών στο Πεκίνο, ο κ. Τσίπρας είπε πως «το ισχυρό μήνυμα που στέλνουμε στις διεθνείς αγορές είναι ότι η Ελλάδα εισέρχεται οριστικά σε μια νέα φάση» και ότι γυρίζει σελίδα.

Όπως πρόσθεσε, η συμφωνία που επετεύχθη πρόσφατα βοηθάει τη χώρα να σταθεί στα πόδια της. «Και το κλείσιμο της αξιολόγησης επικυρώνει αυτή την προσπάθεια».

Με τον νέο αναπτυξιακό νόμο είπε ο πρωθυπουργός δημιουργούνται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες χαμηλού ρίσκου στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ανέφερε «επιδιώκουμε ένα επενδυτικό σοκ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για να χτυπήσουμε την αποεπένδυση και να αντιμετωπίσουμε την ανεργία».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συμφωνία με την Cosco είναι αμοιβαία επωφελής και προσέθεσε ότι με την Κίνα είμαστε στρατηγικοί εταίροι και όχι απλώς ευκαιριακοί συναλλασσόμενοι. Η Κίνα, πρόσθεσε, μπορεί να υπολογίζει στην ψυχή της Μεσογείου, την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρωθυπουργός τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας- Κίνας είναι εντελώς ειλικρινείς και υπογράμμισε ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις βλέπουν θετικά την επενδυτική αγορά της Ελλάδας. Η Κίνα θα βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει πιο δυνατή σε μια δυνατή Ευρώπη, είπε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή