Παράταση ενός χρόνου σε 22.000 φορολογικές υποθέσεις που θα παραγράφονταν στο τέλος του έτους

Παράταση ενός χρόνου σε 22.000 φορολογικές υποθέσεις που θα παραγράφονταν στο τέλος του έτους
Eurokinissi

Παράταση ενός χρόνου παίρνουν 22.000 φορολογικές υποθέσεις οι οποίες στο τέλος του χρόνου παραγράφονται. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), σε μια προσπάθεια να «μπλοκάρει» την παραγραφή τους και να διασφαλίσει ότι θα διερευνηθούν υποθέσεις με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το Δημόσιο ετοιμάζει παράταση της παραγραφής για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε πρόσφατα στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ/ΔΟΥ), ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, η παράταση της παραγραφής για τουλάχιστον ένα χρόνο, αφορά περίπου 22.000 υποθέσεις, για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία «προτεραιοποίησης».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότερες υποθέσεις αφορούν ελέγχους πόθεν έσχες και αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας καθώς και υποθέσεις πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Ωστόσο αν και για τις περισσότερες από υποθέσεις έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου, ο έλεγχος δεν έχει ξεκινήσει , κυρίως εξαιτίας των αλλαγών που έγιναν το τελευταίο διάστημα στο ΣΔΟΕ με αποτέλεσμα να παγώσουν όλοι οι έλεγχοι.

Για αυτό το λόγο το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής των υποθέσεων, όπως είναι η εισπραξιμότητα και το πόσο ενεργές και πρόσφατες είναι, ενώ στο συνολικό αριθμό θα προσμετρηθούν και εκείνες οι υποθέσεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από 1.1.2016 μέχρι και σήμερα.

Το θέμα έχει απασχολήσει ήδη και τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και τις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες έχουν την ευθύνη- με βάση το μνημόνιο- για τις εισαγγελικές παραγγελίες.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλής «υπάρχει πολιτική συμφωνία» να μεταφερθούν όλες οι υποθέσεις από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, όμως έχει ζητήσει την κατηγοριοποίησή τους, ανάλογα με την σπουδαιότητα και την ωρίμανση τους και θα ενταχθούν και αυτές μέσα στο RISK ANALYSIS της ΓΓΔΕ.

Με τον έλεγχο των υποθέσεων θα προχωρήσει και η «νομική θωράκιση» των ελεγκτών στη βάση των προτάσεων που θα υποβάλλουν οι εκπρόσωποι του κλάδου. Σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται και για την λειτουργία των Υπηρεσιών Ερευνών & Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί η μνημονιακή υποχρέωση για τη μεταφορά 500 υπαλλήλων του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Η μεταφορά των υπαλλήλων στη ΓΓΔΕ εντάσσεται στο σχέδιο ενσωμάτωσης των αρμοδιοτήτων τελωνειακών και φορολογικών ελέγχων από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Δημοφιλή