Ο Βαρουφάκης πρότεινε συνέχιση του προγράμματος Σαμαρά, υποστηρίζουν Παππάς και Κοτζιάς

Ο Βαρουφάκης πρότεινε συνέχιση του προγράμματος Σαμαρά, υποστηρίζουν Παππάς και Κοτζιάς

Συνέχιση του προγράμματος της κυβέρνησης Σαμαρά είχε προτείνει στις αρχές του 2015 ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, υποστήριξαν στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Παππάς χαρακτήρισε ημερομηνία- σταθμό την υπογραφή της συμφωνίας στις 20 Φεβρουαρίου, λέγοντας πως «φτάσαμε με πολλές δυσκολίες» λόγω πιέσεων στο Eurogroup που προηγήθηκε για συνέχισε με ολοκλήρωση των υπογεγραμμένων από την κυβέρνηση Σαμαρά. Όπως πρόσθεσε, υπήρξαν εισηγήσεις από το οικονομικό επιτελείο και τον τότε υπουργό Οικονομικών να γίνει αυτό, δηλαδή η συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος. Από πλευράς του, ο κ. Κοτζιάς είπε πως ο κ. Βαρουφάκης επέμενε αν συνεχιστούν τα συμφωνηθέντα, προκειμένου να μη χρεωθεί πιθανή αρνητική εξέλιξη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο Αμερικανός καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, πρώην συνεργάτης του κ. Βαρουφάκη, περιγράφει στο βιβλίου του «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» (εκδόσεις Πατάκη) λεπτομερώς τη σειρά ενεργειών που αποτελούσε το βασικό περίγραμμα του «Σχεδίου Β» (ή «Σχεδίου Χ») του Γιάνη Βαρουφάκη.

Κατά τον κ. Γκάλμπρεϊθ, περιελάμβανε κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, άμεση εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, επαναπροσδιορισμός των καταθέσεων σε Νέα Δραχμή, μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων.

Το σχέδιο, σύμφωνα με την «Καθημερινή», προετοιμαζόταν από τον Μάρτιο του 2015 με εντολή του Γιάνη Βαρουφάκη υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και που περιελάμβανε ασφαλείς επικοινωνίες, ακόμη και τοποθέτηση κινητών τηλεφώνων σε ψυγεία ξενοδοχείων.

Ο Τζ. Γκάλμπρεϊθ σημειώνει επίσης ότι για την εισαγωγή νέου νομίσματος θα έπρεπε να τροποποιηθεί και το καταστατικό της ΤτΕ. «Με βάση το σενάριο του Σχεδίου Β, για την αποτροπή συμψηφισμού των καταθέσεων με τον ELA, οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν αμέσως, θα ανακεφαλαιοποιούνταν σε Νέα Δραχμή και θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι τη μετατροπή του νομίσματος. Για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα έπρεπε να εκτυπωθούν άμεσα υποσχετικές» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σημειώνεται πως ο κ. Γκάλμπρεϊθ εμφανίζεται ως βασικός δίαυλος επικοινωνίας της κυβέρνησης με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Δημοφιλή