ΚΟΙΝΩΝΙΑ
06/07/2016 13:40 EEST

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Τα μυστικά του μεγαλύτερου ιδιωτικού έργου στην Αθήνα

ΙΣΝ/Γιώργης Γερόλυμπος

Πλησιάζει η ώρα που το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπως σχεδιάστηκε από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano, θα παραδοθεί από την κοινοπραξία Salini Impregilo – ΤΕΡΝΑ στη διοίκηση του Ιδρύματος και από εκεί στους πολίτες της χώρας μέσω του Δημοσίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ιδιωτικό έργο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στα χρόνια της ύφεσης.

Για περίπου 3,5 χρόνια, περισσότεροι από 6.000 εργαζόμενοι (μόνο εντός εργοταξίου) έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και την ψυχή τους και έφεραν σε πέρας το πολυσύνθετο αυτό έργο, που εκτός από το μέγεθος και την πολυπλοκότητα υπήρξε το πλέον απαιτητικό μέχρι σήμερα στην Ελλάδα σε θέματα Ασφάλειας προσωπικού και εγκαταστάσεων και σεβασμού του Περιβάλλοντος.

Η βράβευση της κοινοπραξίας από το Βρετανικό Συμβούλιο Ασφάλειας με το, κορυφαίων διεθνών προδιαγραφών, Βραβείο Ασφαλείας για το 2015 ασφαλώς και δεν είναι τυχαία. Οπως τυχαίο δεν είναι και το ότι το έργο ακολουθεί τις αυστηρότατες προδιαγραφές που προβλέπονται από την αξιολόγηση Leadership in Energy and Environmental Design (LEED), δηλαδή από το σύστημα πιστοποίησης (Μελέτης, Μεθόδου Κατασκευής και Λειτουργίας) του Αμερικανικού Συμβουλίου για «πράσινα κτίρια».

Οι εξαντλητικοί έλεγχοι και δοκιμές υλικών και κατασκευών, η πρόοδος του έργου, οι διαδικασίες εγκρίσεων, προμηθειών κ.λπ. έγιναν με σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων σε συνδυασμό με τρισδιάστατη μοντελοποίηση (BIM) του συνόλου των δομικών στοιχείων και εγκαταστάσεων. Ανεξάρτητοι φορείς πιστοποίησης, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικοί σύμβουλοι είχαν ηλεκτρονική πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε όλα τα αρχεία ποιότητας εντός και εκτός εργοταξίου.

Όπως προαναφέρθηκε, στην κοινοπραξία συμμετέχει και η ελληνική εταιρεία ΤΕΡΝΑ, 100% θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους στην Ελλάδα που διαθέτει διεθνή παρουσία απασχολόντας περισσότερους από 6.500 εργαζόμενους σε 16 χώρες σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική και Ασία.

Για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος δεν αποτελεί το πρώτο έργο στον χώρο του Πολιτισμού, σίγουρα όμως αποτελεί το «πετράδι του στέμματος» στις δουλείες που έχει αναλάβει. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Μουσείο Γουλανδρή, το Θέατρο Παλλάς και άλλα.

Sponsored Post