«Μαφιόζικη» θανάτωση χελώνας καρέτα καρέτα στην Νάξο. Πέθανε αργά και βασανιστικά στον βυθό

«Μαφιόζικη» θανάτωση χελώνας καρέτα καρέτα στην Νάξο. Πέθανε αργά και βασανιστικά στον βυθό
Naxos island wildlife protection

Με «μαφιόζικη» μέθοδο εκτέλεσης θανάτωσαν άγνωστοι χελώνα καρέτα καρέτα στη Νάξο.

Μέλη της «Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου» εντόπισαν την χελώνα στην παραλία της Λαγκούνας απέναντι από το αεροδρόμιο του νησιού το απόγευμα της Τρίτης. Ασυνείδητος είχε δέσει πλαστικό μπουκάλι με τσιμέντο στο πίσω πτερύγιο του ερπετού, με αποτέλεσμα αυτό να καταλήξει στον πάτο και να πεθάνει από αργά και βασανιστικά από ασφυξία. Υπενθυμίζουμε ότι η καρέτα καρέτα μπορεί να παραμείνει κάτω από το νερό το πολύ έως τέσσερις ώρες.

Όπως εξήγησε εκπρόσωπος της οργάνωσης στην Huffington Post, ένα από τα πιθανότερα σενάρια είναι ένας ψαράς να βρήκε την χελώνα στα δίχτυα του και να προχώρησε σε αυτή την πράξη για να την ξεφορτωθεί. Τέτοιου είδους μπιτόνια υπάρχουν, όπως είπε, στα περισσότερα αλιευτικά, ενώ ο δράστης πιθανότατα να χρησιμοποίησε αυτή την μέθοδο ώστε να μην αντιληφθούν οι αρχές την πράξη του.

«Εάν ο καιρός ήταν καλός, (η χελώνα) θα παρέμενε στον πάτο. Εκείνες τις μέρες είχε 8 μποφόρ γι' αυτό ξεβράστηκε στην ακτή. Αλλιώς ίσως να μην τη βρίσκαμε ποτέ», είπε.

Δεν είναι η πρώτη φορά, σύμφωνα με το Σωματείο, που θανατώνεται χελώνα καρέτα καρέτα στο νησί, αν και είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος. «Συνήθως τις βρίσκουν σφαγμένες ή με χτυπήματα στο κεφάλι», μας είπαν. Πέρυσι, είχαν εντοπιστεί 16 θανατωμένες χελώνες, ενώ φέτος έχουν ήδη θανατωθεί έξι.

Το Σωματείο έχει καταγράψει συνολικά επτά χελώνες καρέτα καρέτα στην Νάξο, αν και ο πραγματικός τους αριθμός ίσως να είναι και τριπλάσιος. Η χελώνα καρέτα-καρέτα θεωρείται είδος προς εξαφάνιση και προστατεύεται από τη Σύμβαση της Βέρνης, καθώς και από τη συνθήκη CΙΤΕS για τον έλεγχο του εμπορίου ειδών απειλούμενων με εξαφάνιση. Πριν από 80 χρόνια, ο πληθυσμός της ξεπερνούσε τις 50.000. Σήμερα, με βία φθάνει τις 4.000 παγκοσμίως.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι εκπρόσωπος του Σωματείου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου μας γνωστοποίησε ότι πρόκειται να κάνει μήνυση κατ' αγνώστου για να διερευνηθεί το περιστατικό που έχει ήδη καταγραφεί από τις αρχές.

Δημοφιλή