Ο Γκάλμπρεϊθ για το Plan X: Ο φίλος μου ο Βαρουφάκης έφερε εις πέρας τις ευθύνες του με άριστο τρόπο

Ο Γκάλμπρεϊθ για το Plan X: Ο φίλος μου ο Βαρουφάκης έφερε εις πέρας τις ευθύνες του με άριστο τρόπο
James K. Galbraith of the Lyndon B. Johnson School of Public Affairs at University of Texas at Austin, center, testifies on Capitol Hill in Washington, Tuesday, March 31, 2009, before the Senate Banking Committee. (AP Photo/ Haraz N. Ghanbari)
James K. Galbraith of the Lyndon B. Johnson School of Public Affairs at University of Texas at Austin, center, testifies on Capitol Hill in Washington, Tuesday, March 31, 2009, before the Senate Banking Committee. (AP Photo/ Haraz N. Ghanbari)
ASSOCIATED PRESS

Σε αποκαλύψεις αναφορικά με το περίφημο «Plan X» αςε περίπτωση που η Ελλάδα έβγαινε εκτός ευρώ προχώρησε ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ σε άρθρο του στο diem25.org.

Ο διάσημος οικονομολόγος περιγράφει πως ο Γιάνης Βαρουφάκης του ζήτησε βοήθεια προκειμένου να προετοιμαστεί το εναλλακτικό αυτό σενάριο, το οποίο λίγα μέλη της κυβέρνησης το γνώριζαν. Επίσης αναφέρεται στο πως ξεκίνησε η φιλία του με τον Γιάνη Βαρουφάκη όπως επίσης και οι επαφές του με τον Αλέξη Τσίπρα και το περιβάλλον του ενώ σε ότι αφορά τον πρώην υπουργό Οικονομικών υποστηρίζει πως «έφερε εις πέρας τις ευθύνες του με υπεύθυνο και άριστο τρόπο».

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ :

«Οι οικογενειακές μου σχέσεις με την Ελλάδα ξεκινούν από την φιλία του πατέρα μου με τον Ανδρέα Παπανδρέου όταν και οι δύο ήταν καθηγητές οικονομολόγοι στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1950. Το 2010 έφτασα στην Αθήνα για να βοηθήσω τον νεοεκλεγέντα Γιώργο Παπανδρέου σε μια δύσκολη στιγμή. Το 2011 γνώρισα το Γιάνη Βαρουφάκη και τον βοήθησα να κανονίσει την διετή παραμονή στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν αρχής γενομένης από το 2013. Την περίοδο εκείνη ανέπτυξα και τις πρώτες επαφές μου με τον κ. Τσίπρα καθώς επίσης και τον κύκλο του. Αυτές οι επαφές και μια βαθύτερη ανησυχία για την επίδραση στην Ευρώπη της ελληνικής τραγωδίας με οδήγησαν στο να παράσχω εθελοντικά τις υπηρεσίες μου στο υπουργείο Οικονομικών της χώρας μέχρι τις αρχές του Ιουλίου του 2015.

Γνωρίζαμε από την αρχή ότι η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετώπιζε μία πολύ δύσκολη πρόκληση. Να καταφέρει να πείσει τους δανειστές ώστε να τροποποιήσουν ένα αποτυχημένο πρόγραμμα το οποίο είχε επιβληθεί όχι για να σώσει την ελληνική οικονομία αλλά τις Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες. Η αποστολή του υπουργείου Οικονομικών ήταν επομένως διπλωματική και πολιτική και ο ρόλος μου ήταν να βοηθήσω γράφοντας ή με δημόσιες ομιλίες ώστε να κρατώ ενημερωμένους τους φίλους και συμπαθούντες στις ΗΠΑ ή οπουδήποτε αλλού.

Το Welcome to the Poisoned Chalice (Yale, 2016) είναι μια συλλογή με κείμενα, συνεντεύξεις και ομιλίες μου από το 2010 έως το καλοκαίρι του 2015. Οι περισσότεροι από αυτούς κουβαλούν τη γεύση από τους πρώτους μήνες του ΣΥΡΙΖΑ όπως τους έζησα, μαζί με τις απόψεις μου αναφορικά με την οικονομία και την πολιτική κατάσταση.

Το Μάρτιο του 2015 ο Γιάνης Βαρουφάκης μου ζήτησε σχετικά με το κατά πόσο θα μπορούσα να τον βοηθήσω με ένα λεπτό ζήτημα. Την προετοιμασία ενός εναλλακτικού σχεδίου σε περίπτωση που βγάζαν την Ελλάδα από το ευρώ. Όλοι γνωρίζαμε ότι κάτι τέτοιο πιθανότατα θα κλιμακώνονταν στα τέλη του Ιουνίου. Δεν γνωρίζαμε και δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε τι μορφή θα μπορούσε να πάρει. Ήταν απαραίτητο να προετοιμαστούμε για το χειρότερο. Μαζί με μια μικρή ομάδα εργάστηκα για περίπου έξι εβδομάδες πάνω σε αυτό το σχέδιο και υπέβαλα ένα υπόμνημα με τίτλο «Μνημόνιο Plan Χ», τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.

Η μελέτη μας βασίστηκε στις γνώσεις μας, στις έρευνες μας, στην εμπειρία μας από την ελληνική κρίση χρέους, σε συνομιλίες μας με διεθνείς οικονομολόγους, και σε ιδιωτικές συζητήσεις μας με διαφορετικούς φορείς. Παρουσιάζαμε μια σειρά προτάσεων λύσεων αντιμετώπισης της απόλυτης κρίσης ενώ αναπτύσσαμε και τα πιθανά προβλήματα που να ανέκυπταν. Γνωρίζαμε ότι τα πράγματα για την Ελλάδα θα ήταν πάρα πολύ δύσκολα αν αναγκαζόταν να φύγει από την ευρωζώνη καθώς και τους κινδύνους που θα αντιμετωπίζαμε αν δημοσιευόταν στο κοινό η δουλεία μας εκείνους τους μήνες. Γι' αυτό και εργαστήκαμε ήσυχα, κυρίως μακριά από την Αθήνα. Το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών δεν συμμετείχε σε αυτό.

Τα ζητήματα που είχα να κάνουν με μία έξοδο από το ευρώ ήταν τρομακτικά. Κυμαίνονταν από την έννομη σχέση με την ΕΕ, τη δημιουργία και τη διαχείριση μιας Κεντρικής Τράπεζας και τους μηχανισμούς για την παροχή ικανής υποστήριξης σε σύντομο χρονικό διάστημα, με πιθανή εξωτερική υποστήριξη για το νέο νόμισμα, τη μετατροπή των τραπεζικών καταθέσεων και των ιδιωτικών χρεών, με τις αναγκαίες κινήσεις για να διασφαλιστεί η επάρκεια σε προμήθειες πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα. Δεν μπορούσαμε να ξέρουμε πώς θα αντιδρούσε η ελληνική και διεθνείς πολιτική σκηνή. Η δουλειά μας ήταν να αξιολογήσουμε αυτές τις εκτιμήσεις. Δεν ήταν η αποστολή μας να κάνουμε συστάσεις, όπως και δεν κάναμε. Ήταν προετοιμασία για το χειρότερο σενάριο.

Στο τέλος της ημέρας ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε το σχέδιο στον Έλληνα πρωθυπουργό και ο κ. Τσίπρας πήρε την απόφαση που όλοι ξέρουμε. Έφυγα από την Ελλάδα στις 7 Ιουλίου του 2015 με μεικτά συναισθήματα. Από τη μια ήθελα μια καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα, μια μεγαλύτερη ενίσχυση από τους φίλους της χώρας, για μια πιο διαλλακτική στάση από τους δανειστές. Από την άλλη, αισθάνθηκα υπερήφανος που παρείχα τις υπηρεσίες μου για έναν τόσο καλό σκοπό. Ο φίλος μου, Γιάνης Βαρουφάκης, ολοκλήρωσε τη θητεία του με άριστο τρόπο».

Δημοφιλή