Πόλεμος κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις Γκάλμπρεϊθ. Χουλιαράκης: «Δονκιχωτισμοί και φαιδρότητες»

Πόλεμος κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις Γκάλμπρεϊθ. Χουλιαράκης: «Δονκιχωτισμοί και φαιδρότητες»
sooc

Πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει ξεσπάσει με αφορμή τα όσα υποστήριξε ο οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ αναφορικά με επεξεργασία εναλλακτικού σχεδίου σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Χουλιαράκης εμφανίστηκε σαφώς ενοχλημένος και επιτέθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του διάσημου οικονομολόγου.

«Ο κύριος Γκαλμπρέιθ δεν είχε απολύτως καμία θεσμική θέση και δεν βρέθηκα ούτε σε μία σύσκεψη με αυτόν παρόντα από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2015 που ήμουν επικεφαλής της τεχνικής διαπραγμάτευσης. Ποιος είναι ο κ. Γκαλμπρέιθ; Είναι απίστευτες φαιδρότητες αυτά που λέει. Είναι ανεκδιήγητοι δονκιχωτισμοί από έναν άνθρωπο που δεν έχει απολύτως καμία θεσμική θέση. Θα ήθελα να μας πει με ποιους συμμετείχε, σε ποιες συσκέψεις, ενώ δεν είχε συμμετοχή από Απρίλιο έως Αύγουστο 2015 και καμία θεσμική σχέση με τη διαπραγμάτευση», υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής εμφανώς ενοχλημένος.

Νωρίτερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος είχε επιτεθεί κατά της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «μεθοδευμένη υπονόμευση της δημοκρατίας», ενώ ουσιαστικά φωτογράφισε τον πρωθυπουργό ως τον εντολέα του κ. Βαρουφάκη για το «Plan X».

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς την κυβέρνηση, ενώ ενέπλεξε και τον πρωθυπουργό υπογραμμίζοντας πως δεν ήταν καθόλου τυχαία η επίσκεψή του δύο μέρες πριν από το ελληνικό δημοψήφισμα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων

Ανακοίνωση όμως εξέδωσε και η Ένωση Κεντρώων στην οποία επιρρίπτει σαφή εμπλοκή και ευθύνες στην πλευρά του κ. Βαρουφάκη.

« Ο πρώην συνεργάτης του κ. Βαρουφάκη δήλωσε ότι είχε καταστρωθεί σχέδιο εξόδου από το ευρώ το οποίο όμως ούτε στην καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Αυτά που είπε ο κ. Γκαλμπρέιθ μόνο στο σινεμά τα συναντά κανείς. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει το αλάθητο, είχε στενό συνεργάτη τον κ. Βαρουφάκη ο οποίος είχε αυτές τις ιδέες και τελικά χρέωσε με δεκάδες επιπλέον δις ευρώ τη χώρα. Να μην ξεχνάμε λοιπόν την αλήθεια, το παρελθόν και τα λάθη του Πρωθυπουργού», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Λαφαζάνης: Δεν υπήρχε σχέδιο για Grexit

Ανακοίνωση όμως εξέδωσε και ο επικεφαλής της ΛΑΕ και πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα την επίμαχη περίοδο στην οποία αναφέρεται ο Γκάλμπρεϊθ.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του:

Ο κίτρινος και τρομοκρατικός θόρυβος που έχει ξεσπάσει με το δήθεν σχέδιο Βαρουφάκη – Γκαλμπραίηθ για την έξοδο της χώρας από το ευρώ, στο μόνο που αποσκοπεί είναι να ανακινήσει το φόβο και να ανακόψει το διογκούμενο και άκρως απειλητικό για το σύστημα, λαϊκό ρεύμα που, μετά και το Brexit, τάσσεται υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη και της σύγκρουσης με τη νεοφιλελεύθερη ΕΕ, η οποία αποσυντίθεται και είναι αντιμέτωπη με το φάσμα της διάλυσης.

Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν διαμόρφωσε ποτέ και σε κανένα επίπεδο σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη, όπως δεν συγκρότησε ποτέ και οποιοδήποτε σοβαρό σχέδιο διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές.

Η οδυνηρή για τον τόπο πραγματικότητα είναι ότι τόσο ο Αλ. Τσίπρας όσο και ο Γ. Βαρουφάκης δεν είχαν ποτέ ως επιλογή είτε ακόμα ως αναγκαστικό καταφύγιο σε περίπτωση εκβιασμών ή σκληρών απαιτήσεων των πιστωτών, την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Αντίθετα, την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη πρότειναν επίμονα, ως αναγκαία σε κάθε περίπτωση επιλογή και πάντως αναπόφευκτη εναλλακτική λύση για τη μη υπογραφή τρίτου μνημονίου, το Αριστερό Ρεύμα και η Αριστερή Πλατφόρμα.

Γι αυτήν την συγκροτημένη και τεκμηριωμένη πρόταση μας είχαν διεξαχθεί «ομηρικές» αντιπαραθέσεις στα όργανα του Κόμματος και της κυβέρνησης, με τον Αλ. Τσιπρα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σταθερά τοποθετημένα και με φανατισμό απέναντι μας.

Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός πλήρωσαν και πληρώνουν πανάκριβα αυτήν τη δογματική ευρώ-πληξία του Τσίπρα και των υποστηρικτών του Bremain και αποτελεί σκέτη ανοησία και ευτελή προπαγάνδα, που έχει στόχο το σημερινό απειλητικό ρεύμα κατά του ευρώ, να ανακινούνται τώρα προς αποπροσανατολισμό ευφάνταστα σχεδιάσματα τύπου Galbraith για προπαγανδιστικούς τρομοκρατικούς λόγους»

Δημοφιλή