Aeolis: Τα ελληνικά καλλυντικά που γεννήθηκαν μέσα από τη φιλοσοφία του «να δίνεις και όχι να ζητάς»

Aeolis: Τα ελληνικά καλλυντικά που γεννήθηκαν μέσα από τη φιλοσοφία του «να δίνεις και όχι να ζητάς»

Ο ήλιος, τα αρώματα, τα χρώματα, τα βότανα, οι τέχνες, τα πανέμορφα νησιά. Πρόκειται για εκείνα τα αιώνια στοιχεία της ελληνικής γης που άντεξαν στο χρόνο και έως σήμερα μας καθιστούν έναν από τους πιο τυχερούς λαούς στον πλανήτη.

Αυτά ακριβώς τα μοναδικά χαρακτηριστικά της χώρας μας θέλησε να αξιοποιήσει η ελληνική εταιρεία aeolis, η οποία ειδικεύεται στην έρευνα φυτικών εκχυλισμάτων και δημιουργεί φυτικά καλλυντικά για την περιποίηση του προσώπου, του σώματος και των μαλλιών. Τα κύρια συστατικά τους προέρχονται από φυτά και βότανα των νησιών του Αιγαίου και της Μεσογείου και ο στόχος τους είναι να διεγείρουν φυσικά τον μεταβολισμό της επιδερμίδας και να επιβραδύνουν σημαντικά τη φθορά που επιφέρει ο χρόνος.

Τα προϊόντα παρουσιάστηκαν στην ελληνική αγορά μόλις το 2015, αλλά εντός του Ιουλίου θα αρχίσει ήδη η διάθεσή τους και στις ΗΠΑ. Για αυτή τη σημαντική επιτυχία, αλλά και για τη σημασία του να «δίνεις και όχι να ζητάς στην Ελλάδα του σήμερα», μίλησε στη HuffPost Greece o Διευθύνων Σύμβουλος της aeolis, Γιώργος Κριτσωτάκης.

Από ποιους και πότε δημιουργήθηκε η Aeolis;

Η aeolis συστάθηκε από ανθρώπους με εκτεταμένη διεθνή εμπειρία σε διαφορετικά τμήματα της διαδικασίας παραγωγής καλλυντικών. Η ομάδα αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες στους τομείς της Ιατρικής, Βιολογικής Γεωργίας, Κοσμετολογίας και Βιοτεχνολογίας Φυτών. Η ιδέα γεννήθηκε πριν από 3 χρόνια. Η ιδρυτική ομάδα της aeolis συμπληρώθηκε ένα χρόνο αργότερα και οι πρώτες συνθέσεις τοποθετήθηκαν στην αγορά το 2015. Στην πορεία συναντήσαμε και άλλους καταξιωμένους επαγγελματίες που μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικά και τους ζητήσαμε να συμμετάσχουν στο σχήμα.

Ποιο ήταν το ενδεχόμενο κενό που θέλησε να καλύψει η εταιρεία σας;

Η aeolis απευθύνεται σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές με αυξημένη οικολογική συνείδηση που αναζητούν υψηλής αποτελεσματικότητας φυτικά καλλυντικά. Στον ευρύτερο τομέα των καλλυντικών υπάρχουν σαφέστατες διαβαθμίσεις στην ποιότητα και αποτελεσματικότητα κάθε σκευάσματος που συνδέεται με την προτεινόμενη τιμή λιανικής. Στην ιδρυτική ομάδα της aeolis συμμετέχουν επιτυχημένοι επαγγελματίες από διαφορετικά τμήματα της αλυσίδας παραγωγής καλλυντικών έτσι ώστε η aeolis να εκμεταλλευτεί την συσσωρευμένη εμπειρία τους στην διαδικασία ανάπτυξης, χωρίς να δημιουργεί αυξημένα κοστολόγια. Εκείνο που έχει πετύχει η aeolis είναι να δημιουργεί υψηλότατης ποιότητας προϊόντα σε μια προσεγγίσιμη τιμή, ώστε η σχέση value for money να κλίνει σαφέστατα υπέρ του καταναλωτή. Αυτό ήταν το ζητούμενο και το καταλαβαίνει αμέσως κάποιος που δοκιμάζει τα aeolis.

Πώς προέκυψε το όνομα της εταιρείας σας;

Οι Αιολείς ήταν μία από τις τέσσερις αρχαίες φυλές της Ελλάδας μαζί με τους Δωριείς, τους Αχαιούς και τους Ίωνες. Ανέπτυξαν έναν ιδιαίτερο πολιτισμό στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους και τις ακτές της Μικράς Ασίας. Η περιοχή έγινε γνωστή ως Αιολίδα / Αιολική Γη (αρχαία: Αιολίς). Από εκεί δανειστήκαμε το όνομα.

Μιλήστε μου για τον σχεδιασμό των συσκευασιών σας και τη συνολικότερη εμφάνιση των προϊόντων σας.

Στην aeolis δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην εμφάνιση και το σχεδιασμό. Συνδυάζουμε μέταλλο, ξύλο, οικολογικό χαρτί και απαλά αγνά χρώματα για να δημιουργήσουμε συσκευασίες με ξεχωριστό χαρακτήρα που αποτυπώνουν την προσωπικότητα του κάθε προϊόντος. Σημείο αναφοράς της εταιρείας στα φαρμακεία είναι τα ξεχωριστά μικρά stands, ανάγλυφα του γυναικείου σώματος, όπου πάνω τοποθετούνται τα προϊόντων μας.

Πόσο εύκολο ήταν να κάνετε την ιδέα σας πραγματικότητα;

Θα πω ότι ήταν αρκετά εύκολο. Η aeolis συστήθηκε από ανθρώπους που ήδη ήταν καταξιωμένοι σε όλα σχεδόν τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής φυτικών καλλυντικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έτσι δεν υπήρχαν πειραματισμοί. Η εποχή μας χαρακτηρίζεται άλλωστε από υψηλή εξειδίκευση σε όλους τους τομείς. Θεωρούμε ότι οι υγιείς συνεργασίες είναι μονόδρομος για να επιτύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα και αυτό είναι το επίτευγμα της aeolis. Οι συνεργίες που βασίζονται στο ήθος και στην επιτυχημένη εμπειρία δεν βοηθάνε μόνο στο ξεκίνημα μιας εταιρείας αλλά και στη μετεξέλιξη της. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν χιλιάδες Πανεπιστήμια που μελετούν καθημερινά το φυτικό πλούτο του πλανήτη και ανακαλύπτουν νέα εκχυλίσματα που πρέπει να δοκιμάζουμε και να υιοθετούμε. Στην aeolis εμπλουτίζουμε ήδη με νέα συστατικά αρκετές από τις συνθέσεις που δημιουργήσαμε πριν μερικούς μήνες.

Σας βοήθησε το Ελληνικό κράτος με κάποια επιδότηση για την υλοποίηση της ιδέας σας;

Όπως σας ανέφερα ήδη, η aeolis χτίστηκε από το μεράκι, την εμπειρία και το ήθος καταξιωμένων επαγγελματιών που αφιερώνουν πολύ χρόνο σε αυτό που αγαπάνε. Δεν ζητήσαμε βοήθεια από το Ελληνικό κράτος. Τη περίοδο που αρκετοί συμπολίτες μας δεν μπορούν να εξασφαλίσουν βασικά είδη αξιοπρεπούς διαβίωσης θα ήταν πλεονασμός να ζητάμε περισσότερα από την Ελλάδα. Για αυτό και προτείνω σε όσους θέλουν να δώσουν σάρκα και οστά σε μια δημιουργική ιδέα να δρουν συνεργατικά, ώστε να μοιράζεται το βάρος και να ανεβούν λίγο ψηλότερα όλοι μαζί. Νομίζω είναι εποχές που όποιος μπορεί και όσο μπορεί, πρέπει να δίνει και όχι να ζητάει.

Από τι υλικά είναι κατασκευασμένα τα προϊόντα σας και που προμηθεύεστε τα υλικά αυτά; Ποια είναι τα οφέλη τους;

Η πλειονότητα των εκχυλισμάτων, προέρχεται από φυτά του Αιγαίου και της Μεσογείου. Η Ελλάδα έχει από τις πιο πλούσιες χλωρίδες της γης φιλοξενώντας πάνω από 5.500 διαφορετικά είδη φυτών, πολλά από τα οποία είναι ενδημικά. Κατά περίπτωση, χρησιμοποιούμε συστατικά από φυτά που δεν ευδοκιμούν στη περιοχή αλλά μόνο για να τελειοποιήσουμε τις συνθέσεις μας. Η καρδιά των λειτουργιών της aeolis είναι η συνεχής μετεξέλιξη και ο εμπλουτισμός των προϊόντων μας με τα πιο πρόσφατα ευρήματα των επιστημονικών ερευνών.

Που κατασκευάζονται τα προϊόντα σας;

Τα προϊόντα μας κατασκευάζονται αποκλειστικά στην Ελλάδα, ακολουθώντας τα πρότυπα ISO 9001 και ISO 22716.

Ποια είναι η φιλοσοφία της εταιρείας σας και πόσο συνδέεται γενικότερα με την Ελληνική φιλοσοφία;

Η φιλοσοφία μας βασίζεται σε 3 αρχές:

1. Να εμπνεύσουμε ένα ολιστικό μοντέλο εσωτερικής και εξωτερικής ομορφιάς που στηρίζεται στο φυτικό πλούτο της Ελλάδας και της Μεσογείου. Να υιοθετούμε τα βότανα, τα αρώματα, τα χρώματα, το φως και όλα τα κληροδοτήματα της Ελληνικής γης. Τα ονομάζουμε «αιώνιες κληρονομιές για το σώμα, το μυαλό και την ψυχή».

2. Να δημιουργούμε φυτικά καλλυντικά πολύ υψηλής αποτελεσματικότητας για την περιποίηση του προσώπου, των μαλλιών και του σώματος, που προστατεύουν, αναζωογονούν και προσφέρουν υγεία.

3. Να επιμένουμε στην έρευνα και να εμπλουτίζουμε συνεχώς τις συνθέσεις μας με νέα φυσικά και βιολογικά εκχυλίσματα υψηλότερης αποτελεσματικότητας. Να χρησιμοποιούμε τις πιο σύγχρονες εργαστηριακές μεθόδους για να δημιουργούμε καλλυντικά που προσελκύουν πιστούς οπαδούς από διάφορα μέρη του πλανήτη. Να συνεχίσουμε να χτίζουμε στην αφοσίωση των καταναλωτών για τα προϊόντα μας με σεβασμό στον άνθρωπο, το περιβάλλον, την κοινωνία.

Υπάρχει τα τελευταία χρόνια μία «έκρηξη» εταιρειών με ελληνικά προϊόντα περιποίησης από ελληνικά υλικά! Που ευθύνεται αυτό πιστεύετε και πώς ανταποκρίνονται οι Έλληνες καταναλωτές;

Αυτό είναι πραγματικά εκπληκτικό και ειλικρινά μας κάνει χαρούμενους και θέλω να ευχηθώ σε όλες τις Ελληνικές εταιρείες καλή επιτυχία. Όπως ανέφερα, η Ελλάδα έχει μια από τις πλουσιότερες χλωρίδες στο κόσμο και από το πλούτο αυτό μπορούν να δημιουργηθούν προϊόντα προσωπικής περιποίησης πολύ υψηλής ποιότητας. Νομίζω ότι σταδιακά αρχίζουμε να αναγνωρίζουμε τα δώρα της Ελληνικής φύσης και εκείνο που πρωτεύει τώρα είναι και να σεβαστούμε αυτά τα κληροδοτήματα. Θα πρέπει οι Ελληνικές εταιρείες να χτίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο έτσι ώστε να δημιουργούμε καλλυντικά που πραγματικά ξεχωρίζουν για να δημιουργήσουμε με το χρόνο μια premium ταυτότητα και αναγνωρισιμότητα για τα Ελληνικά καλλυντικά και στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα που βρίσκουμε τα προϊόντα σας;

Τα aeolis τοποθετούνται σε φαρμακεία, κέντρα ευεξίας και spa, καθώς και σε επιλεγμένα ξενοδοχειακά συγκροτήματα 5*. Απευθύνονται σε καταναλωτές με αυξημένη οικολογική συνείδηση που αναζητούν υψηλής αποτελεσματικότητας φυτικά προϊόντα.

Τα εξάγετε; Εάν ναι που; Εάν όχι, έχετε σκοπό να το κυνηγήσετε;

Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τη τοποθέτηση της aeolis στο πρώτο φαρμακείο. Το χειμώνα δεχθήκαμε πολλά μηνύματα από ξένους επισκέπτες της χώρας μας που δοκίμασαν τα καλλυντικά στην Ελλάδα και ζητούσαν να τους στείλουμε κάποια επαναληπτικά προϊόντα στη πατρίδα τους, όπως και κάναμε. Εντός του Ιουλίου ξεκινάει η διάθεση των aeolis στις Η.Π.Α. ενώ έως σήμερα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον άλλοι πιθανοί συνεργάτες από Σουηδία, Νορβηγία, Κύπρο, Ην.Αρ.Εμιράτα, Σκόπια, Σερβία, Χονγκ Κονγκ και Ρουμανία. Έχουμε κάνει αρκετές συναντήσεις και θεωρώ ότι σύντομα η aeolis θα διατίθεται και σε άλλες χώρες.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδιά σας; Σκοπεύετε να δημιουργήσετε κάποια νέα προϊόντα;

Αυτό είναι μια συνεχής διαδικασία. Θα δημιουργούμε νέες συνθέσεις και θα εμπλουτίζουμε τις παλαιότερες. Η αυξανόμενη ζήτηση των καλλυντικών μας το χρόνο που πέρασε, οι εξαιρετικά καλές κριτικές και η ταχεία επέκταση του δικτύου μας, μάς ενθουσιάζουν. Στην υψηλή ανταπόκριση των καταναλωτών αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να επενδύσουμε ακόμα περισσότερους πόρους για την ανάπτυξη της aeolis. Προτεραιότητες μας είναι η δημιουργία νέων καινοτόμων συνθέσεων, η καθιέρωση της εταιρείας σε premium brand που ξεχωρίζει σε ποιότητα και στυλ και η ανάπτυξη συνεργιών για τη διάθεση των προϊόντων μας σε νέες αγορές.