Προσπαθεί να αποφασίσει ο Αλεξιάδης για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Την μία ημέρα τις κάνει τέσσερις και την άλλη έξι

Προσπαθεί να αποφασίσει ο Αλεξιάδης για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Την μία ημέρα τις κάνει τέσσερις και την άλλη έξι
Eurokinissi

Προβλημάτισαν, όπως φαίνεται, την κυβέρνηση οι αντιδράσεις στο Τύπο για την μείωση των δόσεων του ΕΝΦΙΑ σε τέσσερις και τώρα το αρμόδιο υπουργείο επανεξετάζει την απόφασή του σκεπτόμενο να προσθέσει ακόμη δύο.

Ανατριχίλα προκάλεσε στους πολίτες, που εδώ και χρόνια υφίστανται τα δεινά της κρίσης και φέτος καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτους φόρους και μάλιστα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, η δήλωση, την Τετάρτη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη ότι δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ του 2016 αναμένεται να καταβληθεί σε τέσσερις δόσεις με τα εκκαθαριστικά να φτάνουν στους φορολογούμενους από το Σεπτέμβριο προκάλεσε ρίγη σε πολλούς.

Ωστόσο, σήμερα Πέμπτη 7 Ιουλίου, ο ίδιος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής ( ΚΥΣΟΙΠ), δήλωσε στους δημοσιογράφους πως το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, πέραν αυτών που προκύπτουν από το νόμο, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι για την πληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Ειδικότερα ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι εξετάζεται να επανέλθει το καθεστώς των έξι δόσεων όπως έγινε και τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Ο νόμος προβλέπει την καταβολή του φόρου σε μηνιαίες δόσεις έως και το τέλος κάθε έτους με αποτέλεσμα για φέτος να προκύπτουν 4 δόσεις με πρώτη τον Σεπτέμβριο δεδομένου ότι η εκκαθάριση του φόρου θα γίνει τον Αύγουστο. Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να προωθήσουν σχετική ρύθμιση, όπως έγινε τα δύο προηγούμενα χρόνια για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε έξι δόσεις.

Αυτό σημαίνει ότι η καταβολή του φόρου από τους φορολογούμενους θα επιμηκυνθεί έως και τον Φεβρουάριο του 2017.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, είπε ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια προς την κατεύθυνση αυτή.

Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα ο κ. Αλεξιάδης έδωσε στη δημοσιότητα διευκρινιστική ανακοίνωση, υποστηρίζοντας πως οι δηλώσεις αναφορικά με τις τέσσερις δόσεις που έκανε στο ραδιόφωνο την Τετάρτη παρερμηνεύτηκαν.

Στην ανακοίνωση, ο κ.Αλεξιάδης επισημαίνει πως «με αφορμή την προσπάθεια παρερμηνείας δηλώσεών μου στο ραδιόφωνο (ευτυχώς υπάρχει το πλήρες ηχητικό απόσπασμα) διευκρινίζω ότι:

1. Με νόμο του 2013 (ν.4223/2013) προβλέπεται ότι για να χορηγηθούν εκπτώσεις ή για να ανασταλεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Δηλαδή δεν μπορεί να ξεκινήσει η εκκαθάριση – υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, αν δεν ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

2. Με νόμο του 2013 (ν.4223/2013) προβλέπεται ότι η πληρωμή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ διενεργείται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με 1η δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου και τελευταία δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

3. Από την πρώτη μέρα έναρξης των φορολογικών δηλώσεων τονίζω σχεδόν σε κάθε δημόσια παρέμβασή μου, ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ακριβώς για να έχουμε δυνατότητα πολλών μηνιαίων δόσεων στον ΕΝΦΙΑ.

4. Ειδικά για το 2015 και λόγω καθυστέρησης στην τελική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ παρατάθηκαν κατά δύο μήνες (με ειδική διάταξη νόμου) και πληρώθηκαν σε 5 μηνιαίες δόσεις».

Δημοφιλή