Έρχονται κατασχέσεις λογαριασμών και πλειστηριασμοί ακινήτων για να μαζευτούν τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ

Έρχονται κατασχέσεις λογαριασμών και πλειστηριασμοί ακινήτων για να μαζευτούν τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ
sooc

Με «μπαράζ» κατασχέσεων απειλεί ο φορολογικός μηχανισμός επιχειρήσεις και ιδιώτες προκειμένου να μαζέψει έως το τέλος του χρόνου τουλάχιστον 5,5 δισ ευρώ από οφειλές ιδιωτών προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ο «μαραθώνιος» ξεκινά άμεσα καθώς υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας θα πρέπει να εισπράξουν τουλάχιστον 1,730 δισ. ευρώ ως το Σεπτέμβριο και 2,050 δισ. ως το Δεκέμβριο από τις παλιές οφειλές. Αντίστοιχα στο μέτωπο των νέων οφειλών ο μηχανισμός θα πρέπει να εισπράξει το 21% ως το Σεπτέμβριο και το 23% ως το Δεκέμβριο.

Επίθεση με κατασχέσεις θα δεχθούν οι οφειλέτες εφόσον δεν σπεύσουν να ρυθμίσουν ή να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Τα μέτρα αυτά πρέπει να επιβληθούν στο 52% των οφειλετών ως το Σεπτέμβριο και στο 55% ως το τέλος του χρόνου.

Ακολουθεί το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) με στόχο 563 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές οφειλές ως το Σεπτέμβριο και 750 εκατ. ευρώ ως το Δεκέμβριο.

Ήδη οι αυξημένοι ρυθμοί σε κατασχέσεις ειδικά τραπεζικών λογαριασμών έχουν ξεκινήσει από την αρχή του 2016. Συγκεκριμένα μόνο στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου φέτος οι εφορίες «άδειασαν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς περισσοτέρων από 430.000 οφειλετών, παρουσιάζοντας αύξηση 30%.

Οι κατασχέσεις λογαριασμών στρέφονται στο σύνολο των οφειλετών, χωρίς να γίνεται διάκριση σε «μικρούς» και «μεγάλους» από την στιγμή που οι υποθέσεις αφορούν μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Εκτός από τις κατασχέσεις λογαριασμών που έκαναν οι εφορίες, στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2016, πραγματοποιήθηκαν 8.706 πλειστηριασμοί, εκδόθηκαν άλλες 9.810 παραγγελίες κατάσχεσης, άνοιξαν 1.423 νέοι φάκελοι κατάσχεσης, μπήκαν 1.701 υποθήκες σε ακίνητα (τετραπλάσιες από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι), ενώ ασκήθηκαν και 2.339 ποινικές διώξεις σε βάρος οφειλετών, επιπλέον των 10.782 διώξεων που είχαν ασκηθεί πέρυσι.

Με την απειλή των κατασχέσεων, οι φορολογούμενοι πλήρωσαν στην εφορία, περί τα 1,6 δισ. ευρώ μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2016, για παλαιά και νέα χρέη τους στο δημόσιο από φόρους και πρόστιμα.

Ειδικά το σχέδιο που συμφώνησε η κυβέρνηση μαζί με τους δανειστές περιλαμβάνει:

-Επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών ως το Σεπτέμβριο και στο 55% ως το τέλος του χρόνου.

-Είσπραξη από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών ΚΕΑΟ 563 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές οφειλές ως το Σεπτέμβριο και 750 εκατ. ευρώ ως το Δεκέμβριο.

-Αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών ανά Ταμείο ως εξής: ΙΚΑ 95% (91% πέρσι), ΟΑΕΕ 65% (57% πέρσι), ΕΤΑΑ 80% (63% πέρσι), ΟΓΑ 77% (72% πέρσι).

-Είσπραξη 1,730 δισ. ως το Σεπτέμβριο και 2,050 δισ. ως το Δεκέμβριο από τις παλιές οφειλές.

-Είσπραξη του 21% ως το Σεπτέμβριο και του 23% ως το Δεκέμβριο των νέων οφειλών δηλαδή περίπου 2 δισ. ευρώ.

-Είσπραξη 450 εκατ. ευρώ ως το Σεπτέμβριο και 600 εκατ. ευρώ ως το Δεκέμβριο από τους αποκαλούμενους μεγάλους οφειλέτες.

-Αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% το Σεπτέμβριο και στο 81,5% το Δεκέμβριο.

Δημοφιλή