ΔΙΕΘΝΕΣ
08/07/2016 09:06 EEST | Updated 08/07/2016 10:37 EEST

Το ΝΑΤΟ θα επιδιώξει έναν εποικοδομητικό διάλογο με τη Ρωσία, δήλωσε ο ΓΓ του οργανισμού Στόλτενμπεργκ

NATO Secretary-General Jens Stoltenberg speaks to the media outside PGE National Stadium, the venue of the NATO Summit, in Warsaw, Poland July 8, 2016. REUTERS/Jerzy Dudek
Jerzy Dudek / Reuters
NATO Secretary-General Jens Stoltenberg speaks to the media outside PGE National Stadium, the venue of the NATO Summit, in Warsaw, Poland July 8, 2016. REUTERS/Jerzy Dudek

Το ΝΑΤΟ θα επιδιώξει έναν εποικοδομητικό διάλογο με τη Ρωσία και δεν επιθυμεί μια επανάληψη του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε σήμερα ο Γενικός του Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, πριν από την συνάντηση των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της Συμμαχίας στη Βαρσοβία κατά την οποία αναμένεται να αποφασιστεί η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

"Η θέση μας είναι σαφής -το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση, δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, απαντώντας στις διαμαρτυρίες της Ρωσίας για την εκ περιτροπής ανάπτυξη ταγμάτων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία, την Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.

"Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε έναν εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο με τη Ρωσία", πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δήλωσε εξάλλου βέβαιος ότι η ψήφος των Βρετανών για την αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ δεν θα αποδυναμώσει τους Νατοϊκούς δεσμούς της Ευρώπης με τις ΗΠΑ και ότι η Βρετανία θα παραμείνει ένα "ισχυρό και προσηλωμένο" μέλος της δυτικής αυτής συμμαχίας.

Την απόφασή τους για αναβάθμιση των σχέσεων, αλλά και το συντονισμό μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, ανακοίνωσαν σε κοινές δηλώσεις τους, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τόνισαν ότι οι δύο οργανισμοί, των οποίων η ασφάλεια είναι συνδεδεμένη, είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την πολιτική προστασία, τις στρατηγικές επικοινωνίες, την κυβερνοάμυνα, την ανταλλαγή πληροφοριών, την αντιμετώπιση ζητημάτων παράνομης μετανάστευσης και προσφυγικών ροών και να αναπτύξουν την συνεργασία τους στην Κεντρική Μεσόγειο, αλλά και να προχωρήσουν σε περισσότερες κοινές ασκήσεις.

Επίσης, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι στα επόμενα έτη θα διατεθούν κονδύλια προς επένδυση στην αμυντική βιομηχανία, ενώ όσον αφορά τη Ρωσία, ο γγ του ΝΑΤΟ είπε ότι και οι δύο οργανισμοί έχουν κοινή στάση απέναντι στη Μόσχα, με τη μεν ΕΕ να έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις, το δε ΝΑΤΟ να έχει επιδοθεί στην μεγαλύτερη από ιδρύσεώς του συγκέντρωση στρατευμάτων στα ανατολικά.

Επίσης ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι το τελευταίο εξάμηνο το ΝΑΤΟ αντιμετώπισε επιτυχώς δύο σοβαρά ζητήματα, το προσφυγικό στο Αιγαίο και τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν βήματα στην συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ τα οποία δεν είχαν πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες και προσέθεσε ότι τώρα πρέπει να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ σε υψηλότερο επίπεδο.